Όλοι έχουμε παράξενες συνήθειες και ανακουφιζόμαστε λίγο όταν ακούμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Όταν ακούμε ότι υπάρχουν και άλλοι σε αυτό το πλανήτη έχουν την ίδια παραξενιά.
Κάποιες περίεργες συνήθειες βρίσκονται στη καθημερινότητα μας, όμως δεν καταλαβαίνουμε καν ότι τις έχουμε. Δεν αλλάζετε το χαρτί της τουαλέτας, σας αρέσει να δαγκώνετε κουτάβια ή να παριστάνετε ότι ξέρετε κάτι, ενώ δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάτε;
Δείτε δέκα εξηγήσεις για κάποιες συνηθισμένες αλλά περίεργες συμπεριφορές :
1. Τελείωσε το χαρτί υγείας και κανείς δεν είναι έτοιμος να το αποχωριστεί
Μέσα στη μέρα έχεις να κάνει πολύ πιο δύσκολα και περίπλοκα πράγματα από το να αλλάξεις απλώς το χαρτί της τουαλέτας. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν λένε να αντικαταστήσουν το χαρτί υγείας μέχρι τουλάχιστον να αναγκαστούν.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αυτό δεν έχει να κάνει με τη τεμπελιά αλλά με την έλλειψη κινήτρου. Το να πετάξεις τα σκουπίδια ή να πλύνεις τα πιάτα είναι πιο δύσκολο και παίρνει περισσότερη ώρα αλλά τα αποτελέσματα είναι άμεσα και κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει ότι πρόσφερε σε αυτούς που αγαπάει αλλά και καθάρισε το σπίτι του.
Δύσκολο λοιπόν να πείσεις κάποιον να αντικαθιστά το χαρτί υγείας αμέσως, εκτός αν του δώσεις κάποιο κίνητρο ή τον κάνεις να πιστέψει ότι προσφέρει. Σίγουρα θα είναι δύσκολο...
2. ''Κοίτα πόσο γλυκό είναι, θα σε φάω βρε''
Είναι μια φράση που όλοι μας έχουμε ακούσει από κάποια γυναίκα συνήθως όταν βλέπει ένα μωράκι, ένα κουταβάκι ή οποιοδήποτε γλυκό πλάσμα. Αρκετοί άνθρωποι έχουν την συνήθεια να δαγκώνουν τα μωράκια ή διάφορα γλυκά ζωάκια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ;
Οι εξηγήσεις είναι δύο: Πρώτον ότι είναι μια διαδικασία του εγκεφάλου μας, που συνήθως συμβαίνει στις γυναίκες. Δηλαδή όταν έρχονται σε επαφή με ένα γλυκό πλάσμα τότε ο εγκέφαλός τους αντιδρά όπως θα αντιδρούσε και αν έτρωγαν ένα νόστιμο φαγητό. Για αυτό λοιπόν και τους έρχεται η επιθυμία να το δαγκώσουν. Δεύτερον μπορεί να έχει να κάνει με τα ζωικά μας ένστικτα. Αρκετά θηλαστικά παίζουν δίνοντας ψεύτικες δαγκωνιές. Ίσως και εμείς παρακινούμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Μάλιστα αυτό του είδους το ''παιχνίδι'' δυναμώνει τις σχέσεις, καθώς πρέπει να εμπιστεύεσαι αρκετά κάποιον για να τον αφήνεις να σε δαγκώνει έστω ψεύτικα.
3. Όταν σου έρχεται να γελάσεις την πιο ακατάλληλη στιγμή
Αρκετές είναι οι φορές που μπορεί να σου έρθει να γελάσεις και μάλλον θα ήταν η χειρότερη στιγμή για να το κάνεις. Σε μια κηδεία, όταν κάποιος πέφτει ή όταν βρίσκεσαι σε μία άβολη κατάσταση. Αν ένιωθες τύψεις για αυτό τότε ήρθε η ώρα να ανακουφιστείς.
Το γέλιο σε μια κηδεία ή σε μια δυσάρεστη κατάσταση δεν είναι ένδειξη ότι είσαι άκαρδος ή αναίσθητος αλλά μάλλον το αντίθετο. Το σώμα μας επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί όλη αυτή τη συναισθηματική φόρτιση προσπαθεί να την αποβάλει μέσω του γέλιου. Επίσης το γέλιο όταν πέφτει κάποιος δεν σημαίνει ότι είσαι κάφρος αλλά λειτουργεί σαν μια αυθόρμητη ένδειξη στο άτομο ότι δεν χτύπησε σοβαρά. Τέλος όταν γελάς ενώ ακούς κάτι άβολο σημαίνει ότι συμπαθείς αυτόν που σου μιλάει ή ότι συμφωνείς μαζί του.
4. Γοητεύεσαι από ψυχοπαθείς;
Μην αγχώνεσαι δεν είσαι ο μόνος. Αρκετοί διασκεδάζουμε ακούγοντας ή λέγοντας ιστορίες με ψυχοπαθείς δολοφόνους. Τι όμως προκαλεί αυτή τη παράξενη γοητεία;
Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Πρώτον ότι μέσω των ιστοριών που ακούμε σπάμε για λίγο τους κανόνες, νιώθουμε ''ελεύθεροι'' και βλέπουμε πως θα ήταν να νοιαζόμαστε μόνο για εμάς και να μη μας ενδιαφέρουν οι νόμοι ή τα συναισθήματα των άλλων. Είναι μια ευκαιρία να ελευθερωθούμε για λίγο χωρίς να βλάψουμε κανέναν. Η δεύτερη θεωρία έχει να κάνει με τα ζωώδη ένστικτα μας. Όταν δηλαδή είμαστε είτε ο θύτης είτε το θύμα. Ακούγοντας λοιπόν για έναν ψυχοπαθή καταφέρνουμε να είμαστε λίγο και από τα δύο και να βιώνουμε το φόβο χωρίς όμως το κίνδυνο του πραγματικού κόσμου. Ο τρίτος λόγος είναι παρόμοιος με αυτόν που μας κάνει να βλέπουμε θρίλερ. Μερικές φορές μας διασκεδάζει να φοβόμαστε και μια ιστορία με κάποιον ψυχοπαθή δολοφόνο καλύπτει σίγουρα αυτή μας την...ανάγκη.
5. Και εσύ έχεις σηκώσει το χέρι ενώ δεν ήξερες τίποτα
Αρκετές είναι οι φορές που σε έχουν ρωτήσει αν ξέρεις κάτι και εσύ αμέσως απαντάς ''ναι''. Μόλις όμως το σκεφτείς λίγο παραπάνω τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα για ποιο πράγμα μιλάνε. Βέβαια υπάρχουν και οι φορές που παριστάνεις ότι ξέρεις κάτι που σου είναι παντελώς άγνωστο. Γιατί όμως να λες ότι γνωρίζεις κάτι που σου είναι άγνωστο;
Δύο θεωρίες απαντούν σε αυτή την ερώτηση. Πρώτον ότι όταν σε ρωτούν αν ξέρεις κάτι, τότε ο εγκέφαλος σου αρχίζει μια διαδικασία να ψάχνει πληροφορίες για το θέμα. Εκείνη τη στιγμή όμως επειδή δεν θες να διακόψεις τη συζήτηση με απορίες λες ναι και έπειτα είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν ήξερες τίποτα επί του θέματος. Η δεύτερη εξήγηση έχει να κάνει με το ότι μας αρέσει να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Αυτή η συνήθεια να παριστούν ότι τα ξέρουν όλα συναντιέται κυρίως σε ανθρώπους που και οι γονείς τους είχαν την ίδια συνήθεια και στο τέλος καταλήγουν να πάθουν κάτι σαν εθισμό σε αυτό.
Μη νιώθεις άσχημα λοιπόν αν σήκωνες και εσύ το χέρι σου στη τάξη ενώ δεν ήξερες απολύτως τίποτα.
6. Το κλάμα, συνηθισμένο αλλά ασυνήθιστο
Το να κλαίει κάποιος δεν είναι τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο. Ωστόσο αν σκεφτείς τι ακριβώς συμβαίνει όταν κλαις τότε καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο παράξενο. Τα δάκρυα, τα συναισθήματα και τα μάτια πως συνδέονται μεταξύ τους ;
Το κλάμα σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι μια ένδειξη ότι ο άνθρωπος είναι συναισθηματικά φορτισμένος. Τα δάκρυα στα μάτια κάνουν πιο εύκολο να ''ανιχνευθεί'' ο άνθρωπος που βρίσκεται σε δυσάρεστη κατάσταση, μιας και οι ενήλικοι συνηθίζουν να κλαίνε αθόρυβα. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι άνθρωποι είναι το μόνο ον που κλαίει και εξαιτίας συναισθηματικών λόγων.
7. Σπασμοί την ώρα του ύπνου
Όλοι έχουμε νιώσει ότι πέφτουμε την ώρα που είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε σε έναν βαθύ χαλαρωτικό ύπνο. Τότε ξυπνάμε έντρομοι και μπερδεμένοι μέχρι να ξανά... συντονιστούμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός παλεύει μεταξύ του να παραμείνει ξύπνιος ή να κοιμηθεί. Οι συσπάσεις που νιώθουμε είναι μια τελευταία προσπάθεια εγρήγορσης.
Μερικές φορές όμως αυτό μπορεί να συμβεί και εξαιτίας κάποιου ονείρου, αν βλέπεις δηλαδή ότι πέφτεις από κάπου.
8. Η αγαπημένη συνήθεια όλων, το κουτσομπολιό
Οι άνδρες συνήθως κατηγορούν τις γυναίκες ότι κουτσομπολεύουν αλλά έρευνες αποδεικνύουν ότι εκείνοι το κάνουν κατά 32% περισσότερο από τις γυναίκες. Γιατί όμως μας αρέσει τόσο πολύ να κουτσομπολεύουμε;
Έρευνες δείχνουν ότι το κουτσομπολιό ενδυναμώνει την σχέση των ανθρώπων καθώς προϋποθέτει ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους για να μπορέσουν να μιλήσουν ελεύθερα. Επίσης όμως κάνεις τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτεροι από άλλους, να γελάσουν ή να ζωντανέψουν βαρετές καταστάσεις. Ενώ πάντα είναι η πιο εύκολη λύση για να βρεις ένα θέμα συζήτησης.
Ενδιαφέρον είναι ότι το κουτσομπολιό που δεν έχει να κάνει με αρνητική κριτική αλλά σχετικά με την επιτυχία κάποιου δεν έχει τα...ευεργετικά αποτελέσματα όσο το μοχθηρό.
9. Γιατί σου αρέσουν οι στενάχωρες ταινίες;
Συμβαίνουν τόσα στενάχωρα στη καθημερινότητα μας που είναι τουλάχιστον παράδοξο να θέλεις να περάσεις λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σου παρακολουθώντας μια στενάχωρη ταινία. Και όμως στη πραγματικότητα μια θλιβερή ταινία μπορεί να σε κάνει χαρούμενο.
Οι ψυχολόγοι λένε ότι βλέποντας μια ταινία με θλιβερές καταστάσεις νιώθουμε ευγνώμονες για όσα έχουμε και νιώθουμε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι. Επίσης είναι αρκετά πιθανό να σκεφτούμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα.
Μια άλλη θεωρία λέει ότι όταν βλέπουμε μια στενάχωρη ταινία ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει μια ουσία που μας κάνει να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, να θέλουμε να προσφέρουμε και να είμαστε πιο γενναιόδωροι. Αυτός είναι και ο λόγος που θα θελήσουμε να ξαναδούμε μια ταινία που θα μας κάνει να κλάψουμε.
10. Η σιωπή είναι πραγματικά αμήχανη;
Ανεξαρτήτως αν υπάρχει κάτι που πραγματικά αξίζει να συζητήσουμε πολλοί νιώθουμε αμήχανα όταν επικρατεί σιωπή. Ψάχνουμε απεγνωσμένα θέματα για συζήτηση και ένα θέμα που θα διαρκέσει αρκετά ώστε να σταματήσει αυτή η άβολη κατάσταση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Οι ψυχολόγοι λένε ότι όταν η συζήτηση δεν κυλάει όπως συνηθίζεται, αλλά υπάρχει σιωπή τότε νιώθουμε αμήχανα. Αγχωνόμαστε μήπως κάτι δεν πάει καλά, μήπως δεν είμαστε ενδιαφέροντες άνθρωποι ή μήπως δεν ταιριάζουμε με την παρέα. Αντιθέτως όταν υπάρχουν θέματα για συζήτηση νιώθουμε κοινωνικά αποδεκτοί.
Βέβαια σε κάποιες χώρες όπως την Ιαπωνία, την Αυστρία αλλά και αρκετές χώρες της Ασίας, οι μεγάλες παύσης σιωπής είναι ένδειξη σεβασμού. Μάλιστα δεν είναι απίθανο αυτοί οι λαοί να θεωρήσουν ότι όσοι μιλάνε διαρκώς είναι φλύαροι ή θέλουν να επιβληθούν σε μια συζήτηση.
Περισσότερα επιστημονικά θέματα εδώ.