Υλικά ( 60 - 80 κομμάτια)
150 γρ σκληρό τυρί τσένταρ (αυτό είναι που δίνει την χαρακτηριστική γεύση και χρώμα στα γαριδάκια) τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε μικρά κομματάκια
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με 1/3 κουταλάκι μαγειρική σόδα
Λίγο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας γάλα (ίσως χρειαστεί παραπάνω θα το δούμε στην διαδικασία)
Διαδικασία
Βάζουμε σε πολυκόφτη ή μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το γάλα. Τα αλέθουμε για λίγο και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας γάλα. Τα αλέθουμε και πάλι για πολύ λίγο και θα δούμε την ζύμη να μαζεύεται, δείτε την δεύτερη φωτογραφία της διαδικασίας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Βγάζουμε με προσοχή την λεπίδα από τον πολυκόφτη και με τα χέρια μαςμαζεύουμε την ζύμη σε μια μπάλα. Την αφήνουμε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω. Την διπλώνουμε δυο φορές, αλευρώνουμε τον πλάστη μας και ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Αρχίζουμε και κόβουμε , με το μαχαίρι λωρίδες και μετά τετραγωνάκια 1 - 1μισι εκατοστό επί 1 - 1μισι εκατοστό. Με την πίσω πλευρά από ένα ξυλάκι κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο γαι να μην μας φουσκώσουν σαν μπαλονάκια. Τα μεταφέρουμε με προσοχή σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (αφήστε χώρο μεταξύ τους, θα φουσκώσουν και θα απλώσουν).
Ψήνουμε για 14 λεπτά. Μπορείτε να τα κόψετε και σε λωρίδες σαν πακοτίνια, έχετε υπόψιν σας ότι σε αυτή τη περίπτωση ίσως θέλουν μόνο 5 λεπτά ψήσιμο τα δικά μου νυχτεριδάκια ήθελαν 7 λεπτά.
Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο τα βγάζετε αμέσως από το ζεστό ταψί για να σταματήσετε το επιπλέον ψήσιμο τους.
Λογάκια
Αν δεν συμπεριλάβετε την σόδα στην συνταγή θα σας γίνουν πιο προς το κρακεράκι παρά προς το γαριδάκι, αλλά πάλι θα είναι πολύ νόστιμα.
******************************************
eri-captaincook.blogspot.com
Περισσότερες συνταγές εδώ.