Φτιάξτε μόνοι σας μπισκότα Oreo!
Τι χρειαζόμαστε:
Για τα μπισκότα:
- 1 και 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα κακάο άγλυκο σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα + 2 κουταλιές σούπας βούτυρο ανάλατο (όχι τύπου soft) σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό μεγέθους large
Για την γέμιση:
- 1/4 κούπας βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι soft)
- 1/4 κούπας φυτίνη
- 2 κούπες ζάχαρη άχνη
- 1-2 βανίλιες
- 1 φακελάκι σκόνη ζελατίνη
- 1/4 κούπας κρύο νερό
Πώς το κάνουμε:
Ξεκινάμε με την κρέμα για να προλάβει να σφίξει:- Απλά πράγματα. Βάζουμε την σκόνη ζελατίνας στο κρύο νερό (που έχουμε βάλει σε μικρό μπρίκι) και την αφήνουμε να φουσκώσει για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια, ανάβουμε το μάτι και ζεσταίνουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα τις δύο λιπαρές ουσίες μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και την ζελατίνα και συνεχίζουμε με δυνατό χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά, να ασπρίσει το μίγμα και να αφρατέψει καλά. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
Για τα μπισκότα:
- Κατ'αρχάς ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς πάνω-κάτω. Σε μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, baking powder, σόδα, κακάο και χτυπώντας προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και το αυγό. Δεν πολυχτυπάμε. Ίσα να γίνει μία μάζα.
- Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες τις οποίες πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να πλατύνουν και να γίνουν ολοστρόγγυλα μπισκοτάκια. Υπολογίστε ότι θα σας βγουν γύρω στα 40 τεμάχια, ήτοι 20 διπλά μπισκότα.
- Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για ΑΚΡΙΒΩΣ 9 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Αρχικά θα είναι μαλακά, όταν θα κρυώσουν θα γίνουν τραγανά.
Συναρμολόγηση:
- Τι να λέμε. Αφού κρυώσουν τα μπισκότα μας, τα ενώνουμε ανά δύο βάζοντας στη μέση ένα κουταλάκι γέμιση.
- Τα μπισκότα διατηρούνται εκτός ψυγείου για περίπου 1 εβδομάδα σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο, ή περισσότερες ημέρες στο ψυγείο. Αν τα βάλετε στο ψυγείο, πριν τα φάτε, αφήστε τα 5 λεπτάκια εκτός να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορεί τα μπισκοτάκια να εμφανίσουν "ρωγμές" στην περίμετρο κατά το ψήσιμο. Αδιαφορήστε. Η γεύση δεν επηρεάζεται.
Η ζελατίνη στη γέμιση χρησιμοποιείται για να γίνει πιο "συμπαγής" και να μην τρέχει από το μπισκότο. Αν θέλετε μπορείτε να την παραβλέψετε.
Για την συνταγή χρησιμοποίησα βούτυρο κερκύρας και φυτίνη. Δεν προτείνω μαργαρίνη, ούτε βούτυρο τύπου soft γιατί θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Ούτε εμένα μ'αρέσει η φυτίνη, αλλά πού και πού δεν πειράζει.
Προσοχή στον χρόνο ψησίματος.
Στο μπισκότο, αν θέλετε να το φάτε σκέτο, μπορείτε να προσθέσετε άλλη μισή κούπα ζάχαρη. Υπόψη ότι η κούπα που χρησιμοποίησα είναι η κλασική δοσομετρική κούπα (cup).
Η συνταγή από το κλασικό βιβλίο, Retro Desserts του Wayne Brachman.
Περισσότερες συνταγές εδώ.