ΚΥΠΡΟΣ |
Πέρα από την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, οι τελειόφοιτοι έχουν και την επιλογή να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας επιλογής είναι ότι οι υποψήφιοι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να περάσουν στο τμήμα που επιθυμούν καθώς οι βάσεις των τμημάτων της Κύπρου είναι συνήθως χαμηλότερες από τις ελληνικές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα τμήματα αυτά υστερούν σε ακαδημαϊκό επίπεδο καθώς το Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι ένα πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα με άρτιο επίπεδο σπουδών. Η αίτηση για την εισαγωγή στα τμήματα της Κύπρου είναι ξεχωριστή από το μηχανογραφικό δελτίο και οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να τα συμπληρώσουν παράλληλα.
Τμήματα Πανεπιστημίου Κύπρου και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
Οι υποψήφιοι φοιτητές του πανεπιστημίου της Κύπρου μπορούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα από τέσσερα επιστημονικά πεδία.
Συγκεκριμένα στο 1ο επιστημονικό πεδίο, υπάγονται τα τμήματα:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Ιστορίας και Αρχαιολογίας Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας (Κλασικές Σπουδές) Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας (Φιλοσοφία) Αγγλικών Σπουδών1 Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών2 Τούρκικων και Μεσανατολικών Σπουδών (Τουρκικές Σπουδές)1 Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Κοινωνιολογία) Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Πολιτική Επιστήμη) Ψυχολογίας Επιστημών Αγωγής (Δημοτική Εκπαίδευση) Επιστημών Αγωγής (Προδημοτική Εκπαίδευση)
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο υπάγονται τα τμήματα:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Βιολογίας Μαθηματικών και Στατιστικής Φυσικής Χημείας Πληροφορικής Επιστημών Αγωγής (Δημοτική Εκπαίδευση) Επιστημών Αγωγής (Προδημοτική Εκπαίδευση)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Νοσηλευτικής
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο υπάγονται τα τμήματα:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Αρχιτεκτονικής3 Επιστημών Αγωγής (Δημοτική Εκπαίδευση) Επιστημών Αγωγής (Προδημοτική Εκπαίδευση).
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Πολιτικών Μηχανικών (και Τοπογραφίας - Γεωματικής) Αγροτικής Παραγωγής και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο υπάγονται τα τμήματα:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων1 Οικονομικών1 Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών1
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών Χρήσιμες πληροφορίες.. Οι υποψήφιοι για να έχουν δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα τμήματα των δύο πανεπιστημίων, απαιτείται να έχουν ελάχιστο βαθμό πρόσβασης τη βάση (10/20).
Ο/Η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώσει μέχρι και 10 Προγράμματα Σπουδών που περιλαμβάνονται σε ΕΝΑ (1) ή και ΔΥΟ (2) Επιστημονικά Πεδία. Ο/Η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώσει τα Προγράμματα Σπουδών με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο αυτά περιλαμβάνονται.
Ο/Η υποψήφιος/α της Θεωρητικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 1ο Επιστημονικό Πεδίο και αν επιθυμεί το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αφού όμως εξεταστεί και στο μάθημα γενικής παιδείας "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ" (εξεταζόμενο σε εθνικό επίπεδο) εξασφαλίζοντας βάση (10/20). Ο/Η υποψήφιος/α της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 2ο ή το 3ο ή το 4ο Επιστημονικό Πεδίο μόνο. Ο/Η υποψήφιος/α της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης για να μπορεί να δηλώσει το Τμήμα Χημείας στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να εξεταστεί και στο μάθημα κατεύθυνσης της "ΧΗΜΕΙΑΣ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ" (εξεταζόμενο σε εθνικό επίπεδο).
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
(1) Για το τμήμα Αγγλικών Σπουδών, Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τούρκικων και Μεσανατολικών Σπουδών, Οικονομικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα "ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ", εξασφαλίζοντας βάση (>10/20). Για τα Προγράμματα Σπουδών "Οικονομικών" και "Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών" δεν απαιτείται η βάση.
(2) Για το τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα "ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ" εξασφαλίζοντας βάση (>10/20).
(3) Για το τμήμα Αρχιτεκτονικής απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ" και "ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ".
Για την εισαγωγή στα Τμήματα της Κύπρου λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός πρόσβασης που έχει ο Έλληνας φοιτητής στη βεβαίωση πρόσβασης που παίρνει από το σχολείο του (μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων). Αν κάποιος γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου μπορεί να γίνει δεκτός και σε ελληνική σχολή, χωρίς αυτό να είναι αντίθετο στο νόμο. Ουσιαστικά κάποιος μπορεί να γίνει δεκτός π.χ. στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και παράλληλα να γίνει δεκτός στο Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών στην Κύπρο.
Επιπλέον, ο φοιτητής μπορεί να παρακολουθεί το τμήμα της Κύπρου και να συνεχίζει να είναι γραμμένος στο τμήμα του Πειραιά! Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα πτυχία της αναγνωρίζονται απευθείας στην Ελλάδα, μέσα από τη διαδικασία του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών Δεν επιτρέπονται μετεγγραφές από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι θέσεις που διατίθενται από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου για τους Έλληνες φοιτητές ανέρχονται στο 10%.
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.