ΗΡΑΚΛΕΙΟ |
Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Διοικητικής Επιστήμης με εξειδίκευση εφαρμογής στις επιχειρήσεις γενικά τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Σκοπός των Τμημάτων είναι να δώσουν στους σπουδαστές τους τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να γίνουν ανώτερα οργανωτικά και διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών.
Η διάρκεια των σπουδών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Σε όλα τα εξάμηνα σπουδών, εκτός του τελευταίου, οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις πράξης και εφαρμογές σε πραγματικές ή εικονικές καταστάσεις, εκπόνηση μελετών και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους παραγωγής αγαθών και παροχής υπηρεσιών, εταιρίες μελετών και ιδρύματα έρευνας. Στο προτελευταίο εξάμηνο σπουδών διεξάγεται σεμινάριο τελειοφοίτων. Στα πρώτα εξάμηνα σπουδών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μαθήματα γενικής υποδομής θετικών και θεωρητικών επιστημών, καθώς και διάφορα εισαγωγικά μαθήματα. Ακολουθούν μαθήματα ειδικής υποδομής- κορμού, τα οποία αποτελούν την βάση της Διοικητικής Επιστήμης, όπως αυτή εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις γενικά.
Στα προχωρημένα εξάμηνα διδάσκονται τα μαθήματα ειδικότητας που συνιστούν τη φύση και τον προορισμό του Τμήματος.
Το τελευταίο εξάμηνο σπουδών περιλαμβάνει κυρίως την πρακτική άσκηση του φοιτητή στο επάγγελμα και την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας, που εξασφαλίζει την εμβάθυνση του τελειόφοιτου του τμήματος σε ένα θέμα εφαρμοσμένης έρευνας, που έχει άμεση σχέση με την ειδικότητα των σπουδών.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ:
Το ΤΕΙ Πειραιά, στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, διεξάγει Πρόγραμμα Εξειδίκευσης, με το σύστημα της Εκπαίδευσης από Απόσταση που οδηγεί, βάσει Υπουργικής Απόφασης για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, στην απονομή Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης. Το ανωτέρω Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης του ΤΕΙ Πειραιά αναγνωρίζεται από το Open University της Βρετανίας ως Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Postgraduate Diploma) και παρέχει τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών στην Ελλάδα για την απόκτηση Master of Science (MSc) από το Open University.
Eξειδίκευση κατ’ επιλογήν σε μια από τις δυο κατευθύνσεις σπουδών με τα ακόλουθα 4 μαθήματα η κάθε μία και “παρακολούθηση” 2 μαθημάτων ανά εξάμηνο:
1. Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων
1α. Βιομηχανική Παραγωγή Παγκόσμιου Κλάσεως (World Class Manufacturing)
1β. Σύγχρονες Τεχνολογίες στη Βιομηχανία
1γ. Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
1δ. Διοίκηση Βιομηχανικής Παραγωγής και Έργων
2. Διαχείριση Ενεργειακών Συστημάτων
2α. Οικονομική Ανάλυση και Διαχείριση Συστημάτων
2β. Συμβατικές και Ήπιες Μορφές Ενέργειας
2γ. Ανάλυση Ενεργειακών Συστημάτων
2δ. Αποθήκευση και Εξοικονόμηση Ενέργειας ( Σκοπός του Προγράμματος είναι η δημιουργία στελεχών επιχειρήσεων υψηλού επιπέδου που θα διαθέτουν διευρυμένες γνώσεις, δεξιότητες και σύγχρονες τεχνικές με αποτέλεσμα τη βελτίωση της θέσης τους, την επιτάχυνση της εξέλιξης τους και την προαγωγή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας).
Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι πτυχιούχοι του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων είτε ως απασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της διαχείρισης και διοίκησης των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα μπορούν να ασχοληθούν: -Σαν διευθυντικά στελέχη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. -Σαν στελέχη σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. -Σαν στελέχη στις επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απασχολούνται ακόμα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Επίσης μπορoύν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους. Οι πτυχιούχοι του τμήματος, εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητάς τους. Οι πτυχιούχοι του τμήματος, απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών μονάδων σε θέματα ειδικότητάς τους. Οι πτυχιούχοι του τμήματος με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα, στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.