ΚΥΠΡΟΣ |
Τα τμήματα Ψυχολογίας καταρτίζουν, θεωρητικά και πρακτικά, επιστήμονες ικανούς να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψυχολογικής γνώσης και πρακτικής σε όλους τους κλάδους της Επιστήμης της Ψυχολογίας (Κλινική, Κοινωνική, Εκπαιδευτική, Βιομηχανική Ψυχολ. κ.ά.). Οι καταρτιζόμενοι στα Τμήματα αυτά Ψυχολόγοι αποκτούν τις αναγκαίες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν ως επαγγελματίες τα πολυσύνθετα ψυχολογικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Αποστολή του Τμήματος είναι: • Η παραγωγή και μετάδοση γνώσης στις Επιστήμες της Αγωγής. • Ο προσδιορισμός, η μελέτη και η έρευνα εκπαιδευτικών προβλημάτων. • Η εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού για στελέχωση των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων. • Η παιδαγωγική κατάρτιση υποψηφίων εκπαιδευτικών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης. • Η συμμετοχή στην επιμόρφωση του προσωπικού των σχολείων με σειρές επιμορφωτικών μαθημάτων. • Η προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων, που αποβλέπουν τόσο στην προετοιμασία ερευνητικού προσωπικού, όσο και στην κατάρτιση προσωπικού ικανού να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση.
Προγράμματα Σπουδών
Σε όλα τα Τμήματα προβλέπεται διάρκεια τουλάχιστον 8 εξαμήνων. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική σε όλα τα εξάμηνα. Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από τους ακόλουθους τέσσερις κύκλους μαθημάτων: - Ψυχολογία - Μαθήματα υποδομής - Μαθήματα Επιστημών της Αγωγής - Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής Δεδομένης της ευρύτητας των αρμοδιοτήτων του Tμήματος και της πολυμέρειας των επιστημών της αγωγής, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες των μελών του Tμήματος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και περιοχών. Στο φάσμα αυτό περιλαμβάνονται θέματα από τη ψυχολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, θέματα γενικής διδακτικής και ειδικής διδακτικής κατά γνωστικό αντικείμενο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του Tμήματος κινούνται στις ακόλουθες περιοχές: Γνωστική ψυχολογία και ψυχολογία μάθησης Iστορία της εκπαίδευσης και κοινωνιολογίας του διδασκαλικού επαγγέλματος Έννοιες, πεποιθήσεις, αντιλήψεις και στάσεις για τη μάθηση γενικά και για συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα ειδικότερα Aνάπτυξη λογικής και επιστημονικής σκέψης Διδακτική μεθοδολογία, εκπαιδευτική διοίκηση και αξιολόγηση. Οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να γνωρίζουν ότι στα Τμήματα του Πανεπιστημίου της Κύπρου η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Η διδασκαλία σ΄ αυτά γίνεται στην Ελληνική γλώσσα, όμως λόγω χρήσης και ξένης βιβλιογραφίας οι εισαγόμενοι διευκολύνονται στις σπουδές τους, αν γνωρίζουν πολύ καλά μια από τις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική.
Τα τμήματα Ψυχολογίας καταρτίζουν, θεωρητικά και πρακτικά, επιστήμονες ικανούς να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψυχολογικής γνώσης και πρακτικής σε όλους τους κλάδους της Επιστήμης της Ψυχολογίας (Κλινική, Κοινωνική, Εκπαιδευτική, Βιομηχανική Ψυχολ. κ.ά.). Οι καταρτιζόμενοι στα Τμήματα αυτά Ψυχολόγοι αποκτούν τις αναγκαίες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν ως επαγγελματίες τα πολυσύνθετα ψυχολογικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.