Παραφράζοντας το γνωστό γνωμικό για τις ανάγκες του άρθρου, θα λέγαμε «Δείξε μου τα γράμματά σου, να σου πω ποιος είσαι». Η γραφή είναι προϊόν εγκεφαλικής λειτουργίας και για τον καθένα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που, σύμφωνα με τους γραφολόγους, μπορούν να σχετιστούν με την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του. Κάναμε μια βουτιά στα περί γραφολογίας sites και αλιεύσαμε πληροφορίες για το τι μαρτυρούν οι παντός τύπου γραφικοί χαρακτήρες για τον κάθε άνθρωπο.
Τι είναι η Γραφολογία;
Γραφολογία ονομάζεται η επιστήμη (από αρκετούς αμφισβητείται η απόδοση του όρου «επιστήμη» στον εν λόγω κλάδο) που αναλύει τον γραφικό χαρακτήρα του ατόμου. Οι γραφολόγοι αναγνωρίζουν περισσότερα από 300 χαρακτηριστικά του γραφικού χαρακτήρα τα οποία, συνδυασμένα, σκιαγραφούν πτυχές της προσωπικότητας του γράφοντα.
Γραφολογία ονομάζεται η επιστήμη (από αρκετούς αμφισβητείται η απόδοση του όρου «επιστήμη» στον εν λόγω κλάδο) που αναλύει τον γραφικό χαρακτήρα του ατόμου. Οι γραφολόγοι αναγνωρίζουν περισσότερα από 300 χαρακτηριστικά του γραφικού χαρακτήρα τα οποία, συνδυασμένα, σκιαγραφούν πτυχές της προσωπικότητας του γράφοντα.
Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κανένα χαρακτηριστικό της γραφής δεν αποτελεί από μόνο του στοιχείο της προσωπικότητας του εκάστοτε ατόμου. Ασφαλή συμπεράσματα προκύπτουν απ’ τους γραφολόγους, μέσα από την επεξεργασία του συνόλου.
Το μέγεθος μετράει
–Μεγάλα γράμματα: Τα μεγάλα γράμματα μαρτυρούν ότι ο γράφοντας είναι εξωστρεφής, ειλικρινής, με αυτοπεποίθηση και πρόθυμος να εργαστεί σκληρά προκειμένου να πετύχει.
–Μεσαίου μεγέθους γράμματα: Το άτομο είναι προσαρμοστικό και συνεργάσιμο.
–Μικρά γράμματα: Σύμφωνα με τους γραφολόγους, τα μικρά γράμματα δείχνουν ότι ο γράφων ή η γράφουσα είναι άτομο συνεσταλμένο και μετρημένο, με ικανότητα συγκέντρωσης και στοχοπροσήλωσης.
Τι μαρτυρά το σχήμα των γραμμάτων σας;
–Γράμματα στρογγυλά: Σύμφωνα με τους ειδικούς τα στρογγυλεμένα γράμματα δείχνουν ανθρώπους με καλλιτεχνικές τάσεις, δημιουργικότητα, φαντασία και ειλικρίνεια!
-Γράμματα μυτερά: Τα μυτερά γράμματα αντιστοιχούν σε ανθρώπους οξυδερκείς, φιλομαθείς, με έντονη προσωπικότητα.
–Γράμματα συνδεδεμένα μεταξύ τους (καλλιγραφικά): Αν ανήκετε στους ανθρώπους που ενώνουν τα γράμματα μεταξύ τους, τότε σύμφωνα με τη Γραφολογία είστε λογικοί, συστηματικοί και προσεκτικοί στις επιλογές σας.
Η σημασία των κενών ανάμεσα στις λέξεις
Τα μεγάλα κενά ανάμεσα στις λέξεις, μαρτυρούν ότι ο γράφοντας είναι άνθρωπος με ελεύθερο πνεύμα, που δεν του αρέσει να περιορίζεται. Αντίστοιχα, αν αφήνετε μικρά περιθώρια ανάμεσα στις λέξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, είστε άνθρωποι που δεν αντέχουν την μοναξιά, έχετε ανάγκη από κάθε μορφής επικοινωνία και θέλετε να ζείτε τη ζωή στα άκρα!
Ποια είναι η… κλίση σας;
–Χωρίς κλίση: Ο χαρακτήρας είναι αντίστοιχος με τα γράμματά σας –ευθύς και οριοθετημένος. Έχετε την τάση να είστε λογικοί και πρακτικοί.
–Με κλίση προς τα δεξιά: Όταν ο γραφικός σας χαρακτήρας χαρακτηρίζεται από κλίση των γραμμάτων προς τα δεξιά, τότε ίσως είστε άνθρωποι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και πρόσωπα.
–Με κλίση προς τα αριστερά: Είστε άνθρωποι κλειστοί και λογικοί. Προτιμάτε να κρατάτε ορισμένα πράγματα για τον εαυτό σας και η αυτό-προβολή δεν σας συγκινεί.
Αν δεν μπορείτε να γράψετε ευθεία: Αν δεν μπορείτε να γράψετε σε ευθεία και, αντ’ αυτού, τα γράμματά σας παίρνουν την ανιούσα, εύγε! Είστε αισιόδοξοι, ευδιάθετοι και ευχάριστοι! Αντίστοιχα, αν έχουν καθοδική πορεία, τότε οι ειδικοί θα θεωρούσαν ότι είστε τύποι απαισιόδοξοι και κουρασμένοι απ’ τη ζωή.
Αν δεν αφήνετε καθόλου περιθώρια στο χαρτί: Αν, όταν γράφετε, εκμεταλλεύεστε κάθε σπιθαμή του χαρτιού, τότε είστε άνθρωποι δραστήριοι και απαιτητικοί αναφορικά με τη ζωή και τον εαυτό σας.
Πόσο πιέζετε το στιλό ή το μολύβι;
Πόσο πιέζετε το στιλό ή το μολύβι;
Αν πιέζετε πολύ το στιλό όταν γράφετε, τότε ίσως ανήκετε στο είδος του ανθρώπου που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί. Σας είναι εύκολο να δεσμευτείτε και παίρνετε τη ζωή στα σοβαρά. Αν, αντιθέτως, η μύτη του μολυβιού πατάει ίσα ίσα το χαρτί, τότε είσαι άνθρωποι ευαίσθητοι και συμπονετικοί.
Περισσότερα θέματα για τον γραφικό χαρακτήρα εδώ.