Από την Σιμόνη Καφίρη
Η τούρτα με ζυμαρικά ή αλλιώς μακαρονόπιτα, είναι ένας διαφορετικός και πιο εντυπωσιακός τρόπος για να σερβίρετε ένα πιάτο ζυμαρικών. Εδώ οι πένες κάνουν καλή συντροφιά με πολύχρωμα λαχανικά και ελιές για ακόμη πιο γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά
- 1 πακέτο πένες
- 1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
- 1 φλιτζάνι ελιές Χαλκιδικής, μαύρες, χωρίς κουκούτσια
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
- 4 κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους
- 3 πιπεριές πράσινες, σε μικρά τετράγωνα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μικρά τετράγωνα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 πιπερίτσες καυτερές
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500γρ. ντομάτες φρέσκιες, τριμμένες
- 200γρ. τυρί πικάντικο, τριμμένο
- 250ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους και τα σουρώνετε.
Βήμα 2
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια και τις καυτερές πιπερίτσες. Ρίχνετε κατόπιν το σκόρδο και το σοτάρετε ελαφρά. Προσθέτετε τα λαχανικά και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τις ντομάτες και τις ελιές και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Προσθέτετε στη σάλτσα την κρέμα γάλακτος. Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τις πένες και ανακατεύετε απαλά. Προσθέτετε και το τριμμένο τυρί.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Παίρνετε μια φόρμα με στεφάνι, αλείφετε με λάδι τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα και απλώνετε το ένα φύλλο, φροντίζοντας να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Βάζετε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνετε για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει το φύλλο. Ρίχνετε μέσα το μείγμα των ζυμαρικών. Διπλώνετε προς τα μέσα το φύλλο που εξέχει. Σκεπάζετε την επιφάνεια με το δεύτερο φύλλο, αλείφετε με γάλα και κόβετε με μαχαίρι ό,τι περισσεύει.
Βήμα 5
Βγάζετε το στεφάνι της φόρμας και σερβίρετε την τούρτα, όταν μισοκρυώσει, σε πιατέλα συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα.
Περισσότερες συνταγές εδώ.