Τα περισσότερα παιδιά έχουν μία σχέση έντονης αντιπάθειας με τις σαλάτες και δη με τα πράσινα λαχανικά. Ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό δεν υπάρχει. Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι έχει να κάνει με ένα πρωτόγονο ένστικτο επιβίωσης, να αποφεύγουν τροφές με «περίεργα» χρώματα, τις οποίες υποσυνείδητα συνδέουν με κάτι πικρό και δηλητηριώδες. Είναι και η υφή των λαχανικών με την οποία δεν είναι εξοικειωμένα τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν μάθει να τρώνε τις περισσότερες τροφές μαγειρεμένες... άντε, λοιπόν, να τα πείσεις πόσο ωφέλιμο είναι το σπανάκι!
Περισσότερες συνταγές εδώ.
Μην απογοητεύεστε όμως. Αφενός υπάρχουν αγαπημένες τροφές (και υφές) των παιδιών που μπορούν να συνδυαστούν με λαχανικά σε εντυπωσιακές, λαχταριστές σαλάτες (τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι κάποιες από αυτές). Αφετέρου, αργά ή γρήγορα, και μετά από κάμποση δική σας παρότρυνση, θα έρθει η στιγμή που θα κάνουν την πράσινη σαλάτα μέρος της καθημερινής τους διατροφής.
Μέχρι τότε, δείτε πώς μπορείτε να ετοιμάσετε τις πιο νόστιμες και θρεπτικές «φιλικές προς τα παιδιά» σαλάτες, τις οποίες –πάμε στοίχημα- ότι θα απολαύσουν με χαρά!
Σαλάτα – έργο τέχνης
Κάνοντας τη σαλάτα παιχνίδι μπορείτε να προκαλέσετε το παιδί να την φάει πιο εύκολα –ακόμα και τα πράσινα μέρη της!
Υλικά:
Πράσινα φύλλα από σπανάκι και μαρούλι
1 «δεντράκι» από κουνουπίδι κομμένο στη μέση
2 στρογγυλές φέτες από αγγούρι
1 ντοματίνι κομμένο στη μέση
Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φετούλες.
Λίγο αρακά
1 «δεντράκι» από κουνουπίδι κομμένο στη μέση
2 στρογγυλές φέτες από αγγούρι
1 ντοματίνι κομμένο στη μέση
Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φετούλες.
Λίγο αρακά
Εκτέλεση:
Τοποθετήστε ένα προς ένα τα λαχανικά σας σε μεγάλο πιάτο, ώστε να προκύψει η εικόνα της φωτογραφίας!
Κους-κους με φράουλες
Μία σαλάτα με ψιλοκομμένα φρούτα και κους-κους, το οποίο έτσι κι αλλιώς αγαπούν τα παιδιά, θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Υλικά:
1 φλιτζάνι βρασμένο κους-κους
¼ του φλιτζανιού καλαμπόκι (από κονσέρβα)
5 φράουλες κομμένες σε φέτες
½ αβοκόντο ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό (όχι απαραίτητα)
Ελαιόλαδο – χυμό λεμονιού
¼ του φλιτζανιού καλαμπόκι (από κονσέρβα)
5 φράουλες κομμένες σε φέτες
½ αβοκόντο ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό (όχι απαραίτητα)
Ελαιόλαδο – χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Αναμίξτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, τα οποία έχετε πρώτα ψιλοκόψει, και προσθέστε ελάχιστο ελαιόλαδο και χυμό από λεμόνι.
Με κοτόπουλο και ρεβίθια
Αυτή η σαλάτα συνδυάζει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σερβιριστεί και ως κυριώς γεύμα. Τα υπέροχα χρώματά της θα κερδίσου το ενδιαφέρον του παιδιού.
Υλικά:
2 μεγάλα φύλλα μαρουλιού (πλυμένα και λεπτοκομμένα)
1 κούπα ψητό, ξεψαχνισμένο κοτόπουλο
1 φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
1 κούπα τοματίνια τσέρι, κομμένα στη μέση
2/4 της κούπας καλαμπόκι (από κονσέρβα)
¼ της κούπα τριμμένη μυζήθρα
1/3 της κούπα κόλιανδρο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 μικρό αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
Λάδι και χυμό λεμονιού
1 κούπα ψητό, ξεψαχνισμένο κοτόπουλο
1 φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
1 κούπα τοματίνια τσέρι, κομμένα στη μέση
2/4 της κούπας καλαμπόκι (από κονσέρβα)
¼ της κούπα τριμμένη μυζήθρα
1/3 της κούπα κόλιανδρο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 μικρό αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
Λάδι και χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ βάλτε το μαρούλι, και από πάνω τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αβοκάντο, και ανακατέψτε ελαφρά. Προσθέστε το αβοκάντο, περιλούστε με ελαιόλαδο και λεμόνι και σερβίρετε -αν θέλετε- με τραγανές τορτίγιες.
Με λάχανο, καρότο και αχλάδι
Το καρότο και το αχλάδι είναι τα στοιχεία που θα προσελκύσουν το παιδί στη σαλάτα αυτή, κάνοντάς το να δοκιμάσει και το -λιγότερο δημοφιλές- λάχανο.
Υλικά:
4-5 κούπες λεπτοκομμένο λάχανο
2 καθαρισμένα και λεπτοκομμένα καρότα
1 ψιλοκομμένο αχλάδι
1 χούφτα αμύγδαλο φιλέ
Ελαιόλαδο, ξύδι και λίγη σόγια
2 καθαρισμένα και λεπτοκομμένα καρότα
1 ψιλοκομμένο αχλάδι
1 χούφτα αμύγδαλο φιλέ
Ελαιόλαδο, ξύδι και λίγη σόγια
Εκτέλεση:
Αναμείξτε σε ένα μπολ τα λαχανικά, με το αχλάδι και το αμύγδαλο φιλέ. Σε ένα άλλο μπολ αναμείξτε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι και 1 κ.γ. σόγια, προσθέστε αν θέλετε ελάχιστο αλάτι, και περιλούστε τη σαλάτα σας.
Με πορτοκάλι, cranberry και καρύδια
Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν το πορτοκάλι, αλλά και τα cranberries, για την γλυκιά τους γεύση. Δείτε πώς θα τους τα κάνετε... σαλάτα!
Υλικά:
1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 χούφτα cranberries
1 κούπα καρύδια
1 κούπα πλυμένο και ψιλοκομμένο σπανάκι
Τριμμένη παρμεζάνα
Ελαιόλαδο και λίγο μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και περιλούστε τη σαλάτα με ελαιόλαδο και 2 κ.σ. μπαλσάμικο.
1 χούφτα cranberries
1 κούπα καρύδια
1 κούπα πλυμένο και ψιλοκομμένο σπανάκι
Τριμμένη παρμεζάνα
Ελαιόλαδο και λίγο μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και περιλούστε τη σαλάτα με ελαιόλαδο και 2 κ.σ. μπαλσάμικο.
Μεξικάνικη σαλάτα
Μία σαλάτα γεμάτη με αγαπημένες γεύσεις των παιδιών, πλούσια σε βιταμίνες και χωρίς τις «πρασινάδες» που τόσο τα ενοχλούν.
Υλικά:
¼ της κούπας μαύρα φασόλια (από κονσέρβα)
¼ της κούπας καλαμπόκι (από κονσέρβα)
¼ της κούπας ψιλοκομμένο αβοκάντο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιναδρο
Ελαιόλαδο – χυμό από ένα λεμόνι
¼ της κούπας καλαμπόκι (από κονσέρβα)
¼ της κούπας ψιλοκομμένο αβοκάντο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιναδρο
Ελαιόλαδο – χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
Αναμείξτε όλα τα υλικά εκτός από το αβοκάντο. Περιλούστε τη σαλάτα με το ελαιόλαδο και το λεμόνι και αφήστε την μισή ώρα στο ψυγείο, πριν σερβίρετε. Προσθέστε το αβοκάντο, αναμείξτε ξανά και σερβίρετε! Φυσικά, μπορείτε να προσθέσετε όσα ακόμα λαχανικά θέλετε στη σαλάτα σας.