Wikileaks: Η Μέρκελ ήξερε πως το χρέος δεν ήταν βιώσιμο από το 2011 - Οι μυστικοί διάλογοι για το «κούρεμα»
Οι κοριοί της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ NSA, κατά τις υποκλοπές που έκανε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, «έπιασε» συζητήσεις της Μέρκελ με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, που αφορούσαν στο ελληνικό ζήτημα. Συζητήσεις που έφερε στο φως το Wikileaks, και σχετίζονταν με το ελληνικό ζήτημα, το χρέος της Ελλάδας και τις επιδιώξεις της γερμανικής κυβέρνησης. Από τα απόρρητα έγγραφα, στα οποία είχε πρόσβαση η εφημερίδα το «Έθνος» την τελευταία εβδομάδα, προκύπτει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πίστευε εδώ και χρόνια ότι ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους -όπως αυτό που έγινε με το PSI- θα αποτελούσε πραγματική λύση για το «ελληνικό πρόβλημα». Μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ακόμη και μετά το κούρεμα του 2011, πως το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να το αποπληρώσει. Την ίδια περίοδο τα μέτρα που εφαρμόζονταν συρρίκνωναν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία και διόγκωναν το χρέος. Η NSA είχε καταγράψει συνομιλία της Μέρκελ με συνεργάτη της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επιπρόσθετο κούρεμα των ομολόγων στο 50%, από 21% που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν. Στο απόρρητο έγγραφο της NSA επισημαίνεται ότι έδειχνε να αισθάνεται «χαμένη» σχετικά με το ποια επιλογή –άλλο ένα κούρεμα ή άμεση παροχή βοήθειας- θα ήταν καλύτερη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πως «ο φόβος της ήταν ότι η Αθήνα θα ήταν ανίκανη να ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα και με ένα επιπλέον “κούρεμα”, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της». Επιπλέον, αναφέρεται ότι σκεφτόταν να ασκήσει πιέσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/wikileaks-2011.html#ixzz3eipH8slo
Μήνυμα - κόλαφος του OHE κατά του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το θέμα της Ελλάδας
“Είναι απογοητευτικό ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ απέτυχαν να βρουν μια λύση η οποία να μην απαιτεί επιπλέον μέτρα επιστροφής στη λιτότητα. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι τον εξέλεξαν με σαφή εντολή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη λύση, η οποία δεν θα αποδομήσει την ελληνική δημοκρατία και δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα δεινά για τον πληθυσμό. Η συνθηκολόγηση σε τελεσίγραφα για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας δεν είναι συμβατή με τη δημοκρατική ευθύνη που εμπιστεύθηκε στον πρωθυπουργό το εκλογικό σώμα. Από τη φύση του κάθε κράτος έχει ευθύνη να προστατεύσει την ευημερία των υπηκόων του. Αυτό απαιτεί εθνική κυριαρχία για τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής και την έκδοση προϋπολογισμών, η οποία δεν μπορεί να χαλκεύεται από εξωτερικούς παράγοντες, είτε αυτοί είναι κράτη, διακυβερνητικοί οργανισμοί ή πιστωτές. Δημοκρατία σημαίνει αυτοδιάθεση και η αυτοδιάθεση συχνά απαιτεί δημοψηφίσματα – όπως στην Ελλάδα". Το μήνυμα υπογράφουν ο ειδικός εμπειρογνώμονας για την Προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων, Alfred de Zayas, και η ειδική εμπειρογνώμονας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Virginia Dandan.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/ohe.html#ixzz3eixTYfLz
Οι φόβοι, οι κίνδυνοι και η αλήθεια για το κούρεμα καταθέσεων
Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στην ουσία μία άτυπη ανοχή προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, διατηρώντας αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, ενώ δεν έλαβε καμία νέα απόφαση για την αύξηση στο κούρεμα των εγγυήσεων που δίνουν οι τράπεζες. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ πλέον στηριζόμενη στο γεγονός ότι έληξε το πρόγραμμα και δεν πληρώθηκε η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πλέον τη δυνατότητα να λάβει τα μέτρα της. Το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή το κούρεμα των καταθέσεων θα ήταν σχεδόν υποχρεωτικό. Μάλιστα σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg το κούρεμα του ELA θα είχε ως αποτέλεσμα ανάγκες από 33 δισ. ευρώ έως 67 δισ. ευρώ από τα 120 δισ. ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες. Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν, όπως αναφέρουν σήμερα και τα Νέα, από το 27% ως το 55% των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες, ανάλογα πάντα με του πού θα κλειδώσει το όριο του κουρέματος.
Θα πρέπει να τονιστεί πως το κούρεμα καταθέσεων δεν αποτελεί το πρώτο βήμα στην περίπτωση που μια τράπεζα βρεθεί στην αέρα. Η κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές θα πρέπει πρώτα να επιβάλλουν «κούρεμα» σε μετόχους αλλά και σε όσους έχουν ομόλογα. Οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις απώλειες και θα ακολουθήσουν οι ομολογιούχοι. Αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται ως διάσωση της τράπεζας με ίδια μέσα (bail-in) και διαφοροποιείται από τη διάσωση με χρήμα φορολογουμένων (bail-out).
Αν χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τη διάσωση, πράγμα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, τότε οι αρχές μπορούν να διαθέτουν κεφάλαια από το εθνικό ταμείο εξυγίανσης. Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων. Οι καταθέσεις στις τράπεζες καλύπτονται από εγγύηση μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Αυτή η εγγύηση είναι του ελληνικού κράτους και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2015, οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ καλύπτονται από την κρατική εγγύηση. Στη συνέχεια, εφόσον ολοκληρωθεί το σχέδιο για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, η εγγύηση θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ελληνικός νόμος (νόμος 3746/2009) προβλέπει ότι η εγγύηση των «ασφαλισμένων» (έως 100.000 ευρώ) καταθέσεων παρέχεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) μέχρι το τέλος του 2015. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) είναι ο φορέας διαχείρισης του συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και επενδυτικών υπηρεσιών και ο οποίος διέπεται από τον ν. 3746/2009 (ΦΕΚ 27 Α’ 16/2/2009). Σκοπός του είναι η καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους και η καταβολή αποζημίωσης στους επενδυτές-πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους, για απαιτήσεις που απορρέουν από την παροχή «καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών», με στόχο , όπως αναφέρεται, τη συμβολή στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το όριο αυτό είναι κοινό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση κοινοτική οδηγία, αλλά κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση των πολιτών της. Κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων σε περίπτωση τραπεζικών διασώσεων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_56.html
Στον πάγο οι διαπραγματεύσεις
«Φρένο» στις διαπραγματεύσεις έβαλε η συνεδρίαση του Eurogroup, το απόγευμα της Τετάρτης, η διάρκεια της οποίας δεν ξεπέρασε τη μία ώρα. Είχε προηγηθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την ενόχληση των εταίρων, τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι έδωσε ισχνή «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, συνεχίζοντας την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_87.html#ixzz3eiqRtZbL
Δημοψήφισμα με αλλαγή πορείας - Χαμηλώνει τους τόνους ο πρωθυπουργός επιδιώκοντας την άμεση εύρεση συμφωνίας με τους θεσμούς
«To δημοψήφισμα δεν αφορά στην παραμονή στην Ευρωζώνη. Αφορά στο αν θα δεχτούμε την πρόταση ή θα ζητήσουμε μια βιώσιμη λύση. Στόχος είναι η συμφωνία με τους εταίρους με όρους βιώσιμους. Ήδη μετά το δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας και συνεκλήθη Eurogroup» ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως εάν υπάρξει «θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Θα παραμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους. Και τη Δευτέρα θα είμαστε εκεί μετά το δημοψήφισμα».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_41.html#ixzz3eirGpCqX
Το ΣτΕ αποφασίζει για το δημοψήφισμα
«Μπλόκο» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την 5η Ιουλίου επιχειρούν δύο πολίτες, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ένας τέως σύμβουλος Επικρατείας και ένας μηχανικός χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική και παράνομη τη διαδικασία.Την Πέμπτη, με αίτησή τους θα ζητήσουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση του Τμήματος Αναστολών για να «παγώσει» το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας πως η ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει την Παρασκευή αν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_94.html#ixzz3eirV2vzV
Μέρκελ: "Θα τα πούμε μετά το δημοψήφισμα"
Σκληρή στάση τηρεί η καγκελάριος της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας θα γίνει μετά τη διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής, στον απόηχο της επιστολής Τσίπρα προς τους θεσμούς με την οποία ο πρωθυπουργός αποδέχεται σχεδόν όλα τα «θέλω» των δανειστών, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια», κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για λανθασμένους χειρισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_78.html#ixzz3eis2gBvH
"Mη φοβάστε Έλληνες": Το συγκινητικό μήνυμα του προέδρου της Βενεζουέλας προς τον ελληνικό λαό
Σε ένα απίστευτο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Βενεζουέλας, ο Νικολά Μαδούρο παρεμβαίνει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αναφέρει: «Θα ήθελα επισήμως να εκφράσω στον Πρωθυπουργό Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό όλη την αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας, όλη την υποστήριξη και την αγκαλιά μας. Την αγκαλιά μας προς τους πολίτες της Ελλάδας, τον ελληνικό λαό. Αν κάτι είναι γνωστό στην Ελλάδα εδώ και 2000 χρόνια, αυτό είναι η λέξη «δημοκρατία». Και ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με δημοκρατία. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει». Στη συνέχεια είπε ότι αν μπορούσε να μιλήσει με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες θα έλεγε πως κι εκεί είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως. «Όλα είχαν ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης, ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές. Σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες αδέρφια μας! Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Να αποτινάξουμε τον ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/m_2.html#ixzz3eiqddoNb
Συμβούλιο της Ευρώπης: Άκυρο το δημοψήφισμα
«Άκυρο το δημοψήφισμα, καθώς οι συνθήκες διεξαγωγής του δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές» απεφάνθη το Συμβούλιο της Ευρώπης. Την απόφαση-βόμβα του ευρωπαϊκού θεσμού μετέδωσε το Associated Press. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο κρίνει άκυρο το δημοψήφισμα αναφέροντας τα προβλήματα που υπάρχουν και σχετίζονται με την έλλειψη χρόνου, καθώς το μικρό χρονικό διάστημα από την ανακοίνωσή του δεν θεωρείται ικανοποιητικό. Ο γενικός γραμματέας του δήλωσε ότι κατ' αρχάς τίθεται θέμα χρόνου, αφού απαιτείται περιθώριο τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να αποφασίσουν οι πολίτες, αλλά και ζήτημα σαφήνειας του ερωτήματος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_68.html#ixzz3eisY0PxC
Νέα χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με κείμενο ερωτοαπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Ταμείο. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που εργάζονται με πολλά μέλη της ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής καθώς τούτο αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου . Τέλος διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_60.html#ixzz3eispjDg7
Το ΔΝΤ εξηγεί με 9 ερωτήσεις-απαντήσεις τη σχέση του με την Ελλάδα μετά την μη καταβολή της δόσης
1. Τι θα ήθελε να δει το ΔΝΤ να συμβαίνει για να λυθεί η κατάσταση;
Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η βοήθεια του ελληνικού λαού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω μίας ισορροπημένης προσέγγισης που ανέλυσε σε πρόσφατο κείμενό του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, με την Ελλάδα να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας να παρέχουν περαιτέρω χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους. Οπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το ΔΝΤ γνωρίζει από την εμπειρία από τη δουλειά με τα μέλη του ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και παίρνει χρόνο. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ, παρέχοντας σε μία κυβέρνηση το περιθώριο που χρειάζεται προκειμένου να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, με έναν τρόπο που προστατεύει τους πιο ευάλωτους και ενισχύει την οικονομία.
2. Τι θα συμβεί στην Ελλάδα επειδή απέτυχε να πληρώσει μία δόση πριν λήξει;
Η άμεση συνέπεια είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, υπό την υφιστάμενη εκτεταμένη ρύθμιση και το Ταμείο δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να τακτοποιήσει τις καθυστερούμενες οφειλές. Αυτή είναι μία τυπική διαδικασία όταν ένα μέλος αποτυγχάνει να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο. Ο ετήσιος έλεγχος του ΔΝΤ για την οικονομία μίας χώρας- μέλους (που ονομάζεται επιτήρηση) συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση. Προς το παρόν, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει, επίσης, τεχνική βοήθεια, δηλαδή πρόσβαση στην εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ για ένα ευρύ φάσμα οικονομικών ζητημάτων, ανάμεσά τους οι φορολογικές αρχές και οι πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα.
3. Υπάρχει περίοδος χάριτος;
Δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. Οταν μία χώρα-μέλος αποτυγχάνει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι την προθεσμία, είναι εκπρόθεσμο. Υπό τις διαδικασίες του ΔΝΤ, ο γενικός διευθυντής ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Δεδομένου του υψηλού προφίλ του ελληνικού προγράμματος, η γενική διευθύντρια ενημέρωσε το συμβούλιο αμέσως.
4. Μπορεί να αναβληθεί μία πληρωμή;
Μία χώρα μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής, ως θέμα της μακροχρόνιας πολιτικής. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με μία χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά της. Πάνω από πριν από 30 χρόνια, το ΔΝΤ παρείχε σε μερικές χώρες με χαμηλό εισόδημα καθυστέρηση έπειτα από αίτημά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε ότι η καθυστέρηση δεν βοήθησε στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες ή τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα.
5. Πώς εργάζεται το ΔΝΤ για να επιλύσει τις εκπρόθεσμες οφειλές;
Η πολιτική του ΔΝΤ είναι να εργαστεί από κοινού με τα μέλη τους για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών τους. Το ΔΝΤ, υπό αυτό το πλαίσιο, υπήρξε γενικά επιτυχής βοηθώντας την αποκατάσταση της πρόσβασης μίας χώρας στη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, ανάμεσα στο 1978 και το 1989, 19 χώρες απέτυχαν να πληρώσουν και κατέστησαν εκπρόθεσμες προς το ΔΝΤ. Με εξαίρεση το Σουδάν και τη Σομαλία, όλα αυτά τα μέλη κατάφεραν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να δουλέψουν με το ΔΝΤ και να εκκαθαρίσουν τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπά τους. Η μόνη χώρα με παρατεταμένες καθυστερούμενες οφειλές στο πιο πρόσφατο παρελθόν είναι η Ζιμπάμπουε.
6. Υπάρχουν ποινές για την αποτυχία πληρωμής;
Η πιο άμεση «ποινή» είναι ότι το μέλος δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Μέσα σε 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο μπορεί να εξετάσει τη δήλωση ακαταλληλότητας απέναντι στην Ελλάδα, αν αυτή συνεχίσει να επιβαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο. Αν η μη καταβολή ξεπεράσει τους 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι «μη συνεργάσιμη» στις προσπάθειες να εκκαθαρίσει τα ληξιπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναστολή της τεχνικής βοήθειας, οδηγώντας πιθανότατα σε μία αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και τελικά- αν η μη συνεργασία είναι ακραία και παρατεταμένη- στην υποχρεωτική αποχώρηση από το Ταμείο. Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα βήματα είναι ευέλικτα.
7. Τι σημαίνει για τους άλλους δανειστές της Ελλάδας το να είναι εκπρόθεσμη προς το ΔΝΤ;
Οι επιπλοκές για την Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο απόφασης των άλλων δανειστών.
8. Πλήττεται από αυτή την μη καταβολή η ικανότητα του ΔΝΤ να χρηματοδοτεί άλλα μέλη;
Ο ισολογισμός του ΔΝΤ είναι ισχυρός. Με τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε ιστορικό υψηλό- περίπου 377,1 δισ. ευρώ- το ΔΝΤ είναι σε θέση να ικανοποιήσει πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες άλλων μελών.
9. Θα υποστούν ζημιές οι άλλοι μέτοχοι του ΔΝΤ αν η Ελλάδα δεν πληρώσει;
Οχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν απώλειες. Παρά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι αξιώσεις των χωρών μελών του ΔΝΤ είναι απόλυτα ασφαλείς και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι σε μέλη και δανειστές.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/9.html#ixzz3eithr9e0
Ελλάδα: Στο top10 των οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις για το 2015
Στη δημοσιότητα έδωσε το Bloomberg τη λίστα των 10 οικονομιών παγκοσμίως με τη χειρότερη επίδοση για το 2015. Στην κορυφή βρίσκεται η Ουκρανία (ύφεση 4%), η οικονομία της οποίας δοκιμάζεται από την εμφύλια σύρραξη και τα προβλήματα ρευστότητας. Ακολουθεί η Ρωσία η οποία επηρεάζεται μεταξύ άλλων από το ευρωπαϊκό εμπάργκο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βραζιλία (ύφεση 1,6%) που μαστίζεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του δημόσιου πλούτου σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ετοιμάζεται -μετά το Μουντιάλ- να διοργανώσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2016). Τέταρτη έρχεται η Αργεντινή (ύφεση 1,5%) που υποφέρει -όπως και η Βραζιλία- από τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Bloomberg μπορεί να αναρριχηθεί αρκετές θέσεις προς τα πάνω λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης (εκτός προγράμματος βοήθειας, καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών, capital control). Στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Ελβετία μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της για κατάργηση του ανώτατου ορίου διακύμανσης του φράγκου με το ευρώ στις αρχές του 2015.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/top10-2015.html#ixzz3eiuIMvyd
Σαμαράς: «Η κυβέρνηση είπε ψέματα και χρεοκόπησε τη χώρα»
Η κυβέρνηση είπε ψέματα σε όλους και τελικά χρεοκόπησε τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τώρα παρακαλάει για νέο μνημόνιο. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας. «Ο Πρωθυπουργός δεν είχε την παλικαριά να πει ότι αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών» τόνισε ο κ Σαμαράς και επεσήμανε ότι η χώρα είναι πλήρως απομονωμένη από τους εταίρους της.
Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και είπε ψέματα αφήνοντας τη χώρα στον αέρα, ενώ έκανε λόγο για κονδύλια που χάθηκαν. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι παρακαλάει για νέο μνημόνιο, ενώ σχολίασε πως όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός μεγαλώνει.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_47.html#ixzz3eiumOO9b
Αποκλείει συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών πριν από την Κυριακή ο Σουλτς
Δεν θεωρεί πλέον πιθανή την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», ο Σουλτς εκτιμά ότι, παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας, δεν υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από την Κυριακή. «Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Κυριακή συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Die Welt».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_45.html#ixzz3eiv2DsFb
Βαρουφάκης: Ο τρόπος να βγούμε από το ευρώ είναι να δεχτούμε μία μη βιώσιμη λύση
Την εκτίμηση ότι το Eurogroup είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξέφρασε στην έναρξη της συνέντευξής του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σχετικά με τη σημερινή απόφαση της ευρωομάδας σχολίασε πως: «Το Eurogroup σε μεγάλη πλειοψηφία ακολούθησε την άποψη της Μέρκελ να περιμένουμε το δημοψήφισμα». Σχετικά με το εάν συγκλίνουν οι απόψεις Ελλάδας-δανειστών ο υπουργός σχολίασε: «Η σύγκλιση στο πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι εντυπωσιακή. Δεν υπήρχε σχέδιο για αναδιάρθρωση χρέους - Δεν ήταν βιώσιμο. Το βασικό που θέλουμε το πρωί της Δευτέρας είναι να γίνει συζήτηση για μία βιώσιμη λύση. Μας ζήτησαν να πάρουμε μέτρα με προοπτική να συζητήσουμε για ένα νέο μνημόνιο τον Νοέμβριο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουν ένα μήνυμα από τον λαό και μετά θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία». Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας έκανε λόγο για ένα τελεσίγραφο το οποίο επιδόθηκε στην Ελλάδα το οποίο έκριναν ότι εάν το αποδέχονταν η ελληνική πλευρά «την επόμενη μέρα θα έμπαινε θέμα βιωσιμότητας. Ούτε ο Σόιμπλε το θεωρούσε βιώσιμο».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_10.html#ixzz3eivnB7oX
Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της διαπραγμάτευσης, στον απόηχο των δηλώσεων του Γερούν Νταϊσελμπλούμ πως οποιαδήποτε συζήτηση για νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα ανοίξει μετά την Κυριακή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το «ψαλίδι» στις αμυντικές δαπάνες τη διετία 2016-17. Σύμφωνα με το 2σέλιδο έγγραφο που έστειλε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, η Αθήνα δέχεται περικοπές 200 εκατ. ευρώ για το 2016 και 400 εκατ. ευρώ για το 2017, με παράλληλη δέσμευση για απολύσεις από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αντιδρά μεταξύ άλλων και στην ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα νησιά -πρόταση που ο πρωθυπουργός απορρίπτει στο 2σέλιδο κείμενο, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτή σε ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία με τους εταίρους.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_27.html#ixzz3eiwJu8Xe
Ντάισελμπλουμ: Λυπάμαι πολύ...
Στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της τηλεσυνδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «λυπάται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής βούλησης των Ελλήνων να μείνουν εντός Ευρώπης και ευρωζώνης».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_76.html#ixzz3eiwYptb2
Θέλουν οι Ευρωπαίοι να μείνουμε στην ευρωζώνη;
Πώς θα αντιδρούσαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σε μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη; Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών επτά Ευρωπαϊκών χωρών πάνω στο Grexit. Φαίνεται πως η Γερμανία, η Φιλανδία, η Δανία και η Νορβηγία θα προτιμούσαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, με μόνη την Γαλλία να προτιμά να παραμείνουμε. Οι Βρετανοί και οι Σουηδοί φαίνεται να μην έχουν καταλήξει.
Γερμανία
Να φύγουν: 53%
Να μείνουν: 29%
Δεν ξέρω: 18%
Φινλανδία
Να φύγουν: 47%
Να μείνουν: 26%
Δεν ξέρω: 27%
Δανία
Να φύγουν: 44%
Να μείνουν: 24%
Δεν ξέρω: 32%
Νορβηγία
Να φύγουν: 36%
Να μείνουν: 24%
Δεν ξέρω: 39%
Βρετανία
Να φύγουν: 35%
Να μείνουν: 26%
Δεν ξέρω: 38%
Σουηδία
Να φύγουν: 35%
Να μείνουν: 26%
Δεν ξέρω: 40%
Γαλλία
Να φύγουν: 33%
Να μείνουν: 36%
Δεν ξέρω: 32%
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_74.html#ixzz3eitDFwM0
Ο καιρός σήμερα 02/07/2015
Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών βροχών σε ορεινές περιοχές, αναμένουμε την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα στην Εύβοια και τις Σποράδες.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμανθεί από 18 έως 32 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 13 έως 32 στη βόρεια Ελλάδα, 17 έως 32 στη δυτική Ελλάδα, 16 έως 30 στο βόρειο Αιγαίο και από 17 έως 31 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από τα βορειοδυτικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι - βορειοανατολικοί έως 6 μποφόρ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα και δυτικοί – βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/02072015.html#ixzz3eiwob99s
Σαν σήμερα 2 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/2.html
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.