10 πράγματα που δεν φαντάζεστε ότι συμβαίνουν στο μωρό τον πρώτο χρόνο!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
1. Η αγάπη σας και η τρυφερότητά σας μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με απεριόριστη αγάπη και τρυφερότητα, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευτυχίσουν στην ζωή τους.
2. Ένα νεογέννητο ουρεί σχεδόν κάθε 20 λεπτά, ωστόσο η συχνότητα αυτή μειώνεται ανά μία ώρα στους έξι μήνες. Όσο για τα κακά του, η συχνότητά τους ανέρχεται σε τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα.
3. Στις 6 περίπου εβδομάδες, το μωρό σας είναι σε θέση να σας κοιτάζει απευθείας στα μάτια. Είναι, όμως, στους 6 μήνες που θα καταφέρει να έχει άριστη όραση.
4. Μετά τους 6 μήνες το μωρό σας αρχίζει να διαβάζει τα χείλη σας. Μπορείτε λοιπόν να αρχίσετε ήδη από εκείνη την ηλικία να του διαβάζετε μικρά παραμυθάκια με εικόνες, για να ενισχύσετε τον λόγο του.
5. Τον πρώτο χρόνο, το μωρό σας θα μεγαλώνει κατά μέσο όρο από 2,5 έως 3,5 εκατοστά κάθε μήνα! Στους σε 5 μήνες θα πρέπει να έχει διπλασιάσει το βάρος της γέννησής του.
6. Το πρώτο συνειδητό χαμόγελο του παιδιού σας θα «σκάσει» περί τις 4 με 6 εβδομάδες μετά την γέννησή του. Αν, όμως, γεννήθηκε πρόωρο, δώστε του λίγο παραπάνω χρόνο! 
7. Τα μωρά γεννιούνται χωρίς επιγονατίδες -χωρίς, δηλαδή, το σκληρό κόκκαλο πάνω από το γόνατο. Οι επιγονατίδες τους αρχίζουν να σχηματίζονται περί τα 3 έτη και ολοκληρώνονται κατά την εφηβεία ή ίσως και λίγο αργότερα, οπότε και σταματά η σκελετική ανάπτυξη του ατόμου.
8. Μπορεί να κλαίει πολύ, όμως το μωρό σας δεν θα παράγει δάκρυα μέχρι τον 2ο περίπου μήνα της ζωής του.
9. Μέχρι τον 1ο του χρόνο, το μωρό σας θα πρέπει να μπορεί να καταλαβαίνει σχεδόν 70 λέξεις. Στους 18 μήνες θα πρέπει να είναι σε θέση να προφέρει λίγες απλές λέξεις, π.χ. μαμά – μπαμπά – άτα.
10. Ο εγκέφαλός του, όμως, είναι σε θέση να αντιληφθεί τη μουσική πριν ακόμα καταλάβει τις λέξεις! Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι η μουσική βοηθά τα μωρά να «χτίσουν» την συναισθηματική τους βάση και να αποκτήσουν μία αίσθηση αυτοπεποίθησης.
Περισσότερα θέματα για μωρά εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)