Η τρόικα απέκτησε τέσσερα μέλη και προσγειώνεται στην Αθήνα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ÌÝëç ôïõ ÐÁÌÅ Ýîù áðü ôï Õðïõñãåßï Ïéêïíïìéêþí äéáäçëþíïõí åíÜíôéá óå êõâÝñíçóç êáé ôñüéêá ôçí ÐÝìðôç 2 Ïêôùâñßïõ 2014.
(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Η κάθοδος της τρόικας στην Αθήνα είναι πλέον γεγονός. Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα με στόχο να έχει κλείσει και να έχει εγκριθεί το νέο τριετές πρόγραμμα έως τις 20 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λήγουν εκείνη την ημέρα.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή -πρώτη- συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών διαβεβαίωσε ότι το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση αφορά στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών που θα ανοίξουν το δρόμο για το τρίτο δάνειο των έως 86 δισ. ευρώ, έως τις 19 Αυγούστου.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται στο σύνολό τους το Σάββατο στην Αθήνα. Τότε θα γίνει η επίσημη έναρξη των διαβουλεύσεων των τεσσάρων (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) που έχουν αρχίσει να καταφτάνουν.

Χθες άλλωστε, εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής της αποστολής θα είναι η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με την δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ: «Μετά από δύο χρόνια ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της κανονικής εξέλιξης της καριέρας του, o Ρίσι Γκογιάλ θα μετακινηθεί σε μια άλλη αποστολή του ΔΝΤ από αυτή την εβδομάδα. Θα αντικατασταθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου, οικονομολόγο με μακρά καριέρα στο ΔΝΤ, η οποία διετέλεσε τελευταία επικεφαλής αποστολών στη Σλοβενία και στην Κύπρο, ενώ έχει επίσης συνεργαστεί με την ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια».

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το Σάββατο. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, θέλουν να εφαρμόσουν τη γνωστή  διαδικασία διαπραγματεύσεων και αξιολόγησης, με συναντήσεις στα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενδεχόμενο το οποίο δεν επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)