Από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές του Grexit αναδεικνύεται η Φινλανδία με το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί», το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, να απειλεί να αποχωρήσει εάν ζητηθεί να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Η φινλανδική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα ακόμα και αν μείνει μόνη της, μετέδωσε η φινλανδική κρατική τηλεόραση. Αντίστοιχες αναφορές έγιναν και σε άλλους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, με τον Φιλανδό ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, να έχει λάβει πολύ μικρό περιθώριο κινήσεων από την κυβέρνησή του.
Για να καταλάβει κανείς τη στάση που κρατά αυτή η βόρεια χώρα αξίζει να δει κανείς τα χαρακτηριστικά του κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών».
Χαρακτηριστικό στοιχείο της ρητορικής του είναι η αντίθεσή του στην μετανάστευση.
Ειδικότερα το κόμμα υποστηρίζει ότι η μετανάστευση στη Φινλανδία από χώρες εκτός της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν μπορεί να προάγει την οικονομία της χώρας.
Επίσης υποστηρίζει ότι η κοινωνική ασφάλιση και η παροχή υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να απευθύνεται κυρίως για τους Φινλανδούς πολίτες, ενώ χαρακτηρίζει εγκληματίες τους Ρομά και θεωρεί ότι άλλες μειονότητες επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
Όσον αφορά στους πρόσφυγες, η θέση του κόμματος είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να έρχονται στη Φινλανδία. Αντίθετα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταφεύγουν σε γειτονικές με τις δικές τους χώρες και να παραμένουν σε αυτές.
Στα εσωτερικά της χώρας τους. Οι «Αληθινοί Φινλανδοί» υποστηρίζουν ότι οι νεαρές συμπατριώτισσές τους πρέπει να πεισθούν πως είναι καλύτερα να μη σπουδάζουν αλλά να μένουν σπίτι και να γεννούν παιδιά τα οποία κάποια στιγμή στο μέλλον θα καλύψουν τις ανάγκες για εργατικά χέρια, τις οποίες επιχειρούν αυτή τη στιγμή προσπαθούν να καλύψουν οι μετανάστες.
Ακόμη θέτουν και γλωσσικό ζητήματα. Στη Φινλανδία είναι δίγλωσσοι με επίσημη γλώσσα τα Σουηδικά. Το κόμμα επιθυμεί η επίσημη γλώσσα να είναι τα φινλανδικά. Ορισμένα από τα μέλη του κόμματος προσπαθούν να καταργήσουν την υποχρεωτική διδασκαλία σουηδικών στα σχολεία.
Σημειώνεται ότι μια νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και υποστηρίζεται από το κόμμα των «Αληθινών Φιλανδών» αφορά στην υποχρεωτική διδασκαλία ρωσικών σε ορισμένους δήμους που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Μόσχα, ωστόσο ξάφνιασε δυσάρεστα την ΕΕ.
Ιστορικά το κόμμα, σύμφωνα με το BBC, γεννήθηκε έπειτα από το σχίσμα που σημειώθηκε στο Κεντρώο Κόμμα το 1959, όταν ο χαρισματικός ηγέτης του, Veikko Vennamo, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις της χώρας του με την τότε Σοβιετική Ένωση.
Έπειτα από μια περίοδο αναταράξεων και αλλαγής ονομάτων το 1966 το κόμμα ονομάστηκε σε Αγροτικό με στόχο να υποστηρίξει τους «παραμελημένους» αγρότες. Στις εκλογές του 1970 καπό μια έδρα που είχε στο κοινοβούλιο ανέβηκε στις 18.
Ακόμη ένα σχίσμα σημειώθηκε με αφορμή τον τρόπο ηγεσίας του Vennamo και το 1983 υπό την ηγεσία του γιου του Vennamo, του Pekka Vennamo, κέρδισε 17 έδρες και ξεκίνησε μια πολεμική κατά των πολιτικών αντιπάλων του κατηγορώντας τους ως διεφθαρμένους γραφειοκράτες.
Η πολιτική του κόμματος επικεντρώθηκε στις προσπάθειες στήριξης των φτωχών και των ανέργων.
Εν τω μεταξύ σταδιακά άρχισε να αυξάνεται η εθνικιστική ρητορική του.
Όμως η συμμετοχή του στην κυβέρνηση αποδείχθηκε ολέθρια αφού απέτυχε να εξαφανίσει την ανεργία μέσα σε λίγους μήνες, όπως είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του.
Έως το 1995 το κόμμα δεν μπορούσε να ορθοποδήσει και οι «Αληθινοί Φινλανδοί» ξεπήδησαν από τις στάχτες του πρώην αποτυχημένου κομματικού σχεδιασμού.
Το 1997 και ενώ το σχεδόν οικονομικά χρεοκοπημένο κόμμα έχει μόνο μια έδρα στη βουλή, ο Timo Soini (Τίμο Σόινι) αναλαμβάνει την ηγεσία.
Στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν το κόμμα απέτυχε να αποκτήσει την απαραίτητη υποστήριξη. Όμως η οικονομική κρίση που έπληξε την ΕΕ το 2008 ήταν το ελιξίριο της ζωής για το κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών».
Ο Σόινι επανειλημμένα κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά και ότι εξαπάτησε το λαό, ενώ της άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι πέταξε λεφτά για την στήριξη του σπάταλου ευρωπαϊκού νότου.
Έτσι η Φινλανδία οδηγήθηκε στις εκλογές του 2011 όπου ο Σόινι θριάμβευσε καθώς το κόμμα του κέρδισε 30 θέσεις από τις 200 του κοινοβουλίου και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα που αρνείτο τη διάθεση χρημάτων για τη διάσωση των κρατών μελών της ΕΕ που είχαν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Στις εκλογές του Απριλίου το κόμμα του απλά έχασε μια έδρα, όμως αναδείχθηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Φινλανδία.
Ο Σόινι, του οποίου η εργασία του για το πτυχίο master είχε ως θέμα το λαϊκισμό, είναι ένας ικανός ρήτορας και ο λόγος του έχει απήχηση σε μεγάλη μερίδα των Φινλανδών.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.