* Του εκπαιδευτικού αναλυτή - φροντιστή Γιώργου Χατζητέγα
Πτώση στην πλειονότητα των τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ φέρνουν τα αποτελέσματα στις βάσεις των φετινών Πανελλαδικών.
Κοντά στα 217 τμήματα σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν άνοδο (Οικονομικά και τμήματα μεσαίας ζήτησης κυρίως ΤΕΙ της Περιφέρειας) ενώ 246 πτώση. Την προηγούμενη χρονιά μόλις 131 τμήματα παρουσίασαν πτώση των βάσεων. Τις φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν διαμόρφωσαν μόνο οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψήφιων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι υποψήφιοι δήλωσαν τις προτιμήσεις τους. Ο θεαματικός περιορισμός των μετεγγραφών επέφερε μεγάλες πτώσεις στην περιφέρεια και μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα σε όλη τη χώρα πέφτουν κατακόρυφα και με τα Πολυτεχνεία πρώτα με τις μεγαλύτερες πτώσεις που φτάνουν έως και τα 1.407 (Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φιλολογία της Αθήνας είχε πτώση περίπου 845 μόρια, ενώ το αντίστοιχο τμήμα στα Ιωάννινα και την Καλαμάτα η πτώση πλησίασε σε τα 1.500 μόρια.
Η Ιατρική Σχολή Αθηνών πέφτει κάτω από τα 19.000 και εφέτος θα δεχτεί εισακτέους με 18.924 μόρια (-309 μόρια σε σχέση με πέρυσι).
Ο "πρώτος των πρώτων" μπαίνει εφέτος στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με 19.880 μόρια, ενώ στην Ιατρική Αθήνας ο πρώτος και καλύτερος φοιτητής εφέτος μπαίνει με 19.723 (στην Ιατρική Ιωαννίνων ο πρώτος φοιτητής συμπλήρωσε εφέτος 19.723)
Ο …τελευταίος φοιτητής μπαίνει φέτος με 5.597 μόρια στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας, και ακολουθούν τα τμήματα Γερμανικής γλώσσας Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μόρια γύρω στα 6.000 (δηλαδή βαθμό "6" κάτω από τη βάση). Συνολικά σε 14 τμήματα σε όλη τη χώρα (Χίο, Ορεστιάδα, Μυτιλήνη μπαίνουν εισακτέοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση).
Κατά τα άλλα και σχετικά με τις σχολές πρώτης ζήτησης:
Στις Ιατρικές Σχολές πτώση σε όλη τη χώρα από -309 (Αθήνα) έως -536 (Αλεξανδρούπολη).
Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η πτώση των Παιδαγωγικών τμημάτων στη Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ στην Περιφέρεια τα τμήματα είχαν οριακές απώλειες και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρή άνοδο.
Στα Οικονομικά τμήματα άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων από +50 (Αθήνα) έως +591 (Κομοτηνή). Μικρή πτώση έως 50 μόρια υπάρχει μόνο στα περιζήτητα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μια ανεξήγητη πτώση 290 μορίων στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις Νομικές Σχολές πτώση σε όλη τη χώρα από -491 (Αθήνα) έως -757 (Κομοτηνή).
Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές πτώση από -120 (Ξάνθη) έως – 1.407 (Θεσσαλονίκη). Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών πτώση από -532 έως -1.195 (Βόλος)
Οι Στρατιωτικές Σχολές στο σύνολο τους παρουσίασαν πτώσεις, ενώ οι σχολές της Αστυνομίας μικρή άνοδο, λόγω του περιορισμού του αριθμού των υποψηφίων.
Η μεγαλύτερη αύξηση μορίων υπάρχει εφέτος στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθηνών (+8.000) που έφτασε εφέτος στα 13.000 μόρια και η μεγαλύτερη πτώση στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης (-5.664) που έπεσε στα 6.600 μόρια.
Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων έγινε φέτος μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικά συνθήκες και οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων έβαλαν σε πρώτη μοίρα τις πλησιέστερες επιλογές παρά τις επιθυμίες τους.
Το φαινόμενο των επιδόσεων κάτω από τη βάση επικυρώθηκε και στις φετινές εξετάσεις καθώς το 1/3 των υποψηφίων θα εισαχθεί σε 14 τμήματα των ΑΕΙ και εκατοντάδες των ΤΕΙ με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
Περισσότερα θέματα για τις βάσεις 2015 εδώ.