Αντιμέτωποι με τις τελικές τους αποφάσεις βρίσκονται οι βουλευτές και τα στελέχη της κίνησης των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου και τον κύκλο των «προεδρικών» επιχειρούν να αδρανοποιήσουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος, μετά και την ανεξαρτητοποίηση των 25 βουλευτών της Λαϊκής Ενότητας.
Η απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας άλλαξε άρδην τις εσωκομματικές ισορροπίες καθώς έχει καταστήσει τους «53» την πολυπληθέστερη και σαφώς ενισχυμένη εσωκομματικά τάση, με αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις της να αποκτούν ειδικό βάρος για το μέλλον του κόμματος και τις προοπτικές του στις προσεχείς εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι επαφές με τους αναποφάσιστους - για το κατά πόσο θα κατέβουν στις εκλογές - βουλευτές, γίνονται όχι μόνο από κορυφαίους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Το απόγευμα της Τρίτης οι «53» συναντήθηκαν εκ νέου στα γραφεία της εφημερίδας «Εποχή» στην Ακαδημίας για να αποφασίσουν ποια θα είναι η κίνησή τους ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Όπως φάνηκε και σε αυτή τη συνάντηση, το πιθανότερο σενάριο είναι οι «53» να μην προχωρήσουν συντεταγμένα, καθώς έχουν διαμορφωθεί τρεις προτάσεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν με φόντο τα νέα δεδομένα της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Αύγουστο.
Η πρώτη, η οποία συγκεντρώνει και τις περισσότερες φωνές μέσα από την εσωκομματική κίνηση, τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ΣΥΡΙΖΑ και της καθόδου στις εκλογές στα ψηφοδέλτια του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπορέσει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει εντός των πλαισίων της επώδυνης συμφωνίας κοινωνική πολιτική. Υπέρ αυτής της προσέγγισης τάσσονται στελέχη και βουλευτές που «γειτνιάζουν» με τους λεγόμενους «προεδρικούς» και όσοι έχουν περάσει από κυβερνητικά πόστα, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Θεανώ Φωτίου και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Αναφορικά με την τελευταία και τα σενάρια που την θέλουν από κοινού με τον σύντροφό της Θοδωρή Δρίτσα, προερχόμενο επίσης από τους «53», να έχουν συναποφασίσει τη μη κάθοδό τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Χριστοδουλοπούλου δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση ακόμα, ενώ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας προσανατολίζεται να είναι κανονικά στις λίστες της Κουμουνδούρου, κατόπιν επικοινωνίας που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου.
Η άλλη προσέγγιση που έχει προκύψει εκφράζεται κυρίως μέσα από τη στάση που τήρησε κατά την παραίτησή του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος στην Πολιτική Γραμματεία άσκησε σκληρή κριτική τόσο κατά της ηγεσίας, όσο και κατά της Αριστερής Πλατφόρμας. Στο πλευρό του Τάσου Κορωνάκη βρίσκεται και η βουλευτής Λάρισας, Ηρώ Διώτη, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές. Κεντρική ιδέα της προσέγγισης αυτής είναι η παραμονή στο κόμμα, αλλά με την ταυτόχρονη αποχή από τα ψηφοδέλτια στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Τέλος, μειοψηφία της κίνησης των «53» έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ και του ενδεχόμενου είτε αυτοτελούς πολιτικής πορείας είτε συμπόρευσης ακόμα και με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αρχής γενομένης και από τις προσεχείς εκλογές. Από τους βουλευτές των «53» ο προερχόμενος από την Αρκαδία, Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος είχε καταψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές, φαίνεται να κλίνει προς προς αυτή την προσέγγιση, ενώ η «γειτνίασή» του με τη Λαϊκή Ενότητα διαφάνηκε την Τρίτη, όταν και μετείχε στην Ολομέλεια της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις που έδωσαν το παρόν σχεδόν αποκλειστικά βουλευτές του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως για την κίνηση των «53», που θα δείξουν και κατά πόσο θα κινηθεί η εσωκομματική τάση συντεταγμένα, αναμένεται να ληφθούν μέσα το Σαββατοκύριακο και μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το Σάββατο.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.