Γερμανία: Δουβλίνο ΙΙ τέλος για τους Σύριους πρόσφυγες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Γερμανία: Δουβλίνο ΙΙ τέλος για τους Σύρους πρόσφυγες

Τα σύνορά της για να υποδεχτεί τους Σύριους πρόσφυγες "ανοίγει" η Γερμανία, αναστέλλοντας τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που προέβλεπε την επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες πρώτης καταγραφής, όπως είναι η Ελλάδα ή η Ιταλία. 










Η αναστολή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχα στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ για το μεταναστευτικό. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος στη χορήγηση ασύλου για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το Asylum Information Database, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) από τις 21 Αυγούστου έχει εκδώσει εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει το Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύριους πρόσφυγες, έτσι ώστε η Γερμανία να γίνει το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Ανακαλούνται οι εντολές αναγκαστικής επαναπροώθησης σε άλλες χώρες που έχουν ήδη εκδοθεί και οι Σύριοι που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία μπορούν να καταθέσουν αίτημα για άσυλο χωρίς να απαιτείται να επιστρέψουν στη χώρα μέσω της οποίες μπήκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Βάσει της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να κάνει χρήση της "ρήτρας κυριαρχίας" για να αναλάβει οικειοθελώς την ευθύνη για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τις οποίες σε άλλη περίπτωση δεν φέρει την ευθύνη.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)