Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών αναφέρουν ότι οποιαδήποτε τροποποίηση στο τίμημα του σχεδίου σύμβασης που θέτει κάποιους όρους για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια - που όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να φύγουν-, συνεπάγεται ότι η κοινοπραξία Fraport AG-Slentel Ltd δεν θέλει να προχωρήσει η σύμβαση.
Φαίνεται πως η εσπευσμένη απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση με διαδικασίες εξπρές και μέσα στο καλοκαίρι, δεν συγκινεί τη γερμανική εταιρία. Εκπρόσωπος της εταιρείας Fraport, Joerg Machacek, φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg πως "η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης δεν ισοδυναμεί με ολοκλήρωση του συμβολαίου, αλλά προσφέρει μια βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα χτίσουμε από εκεί που μείναμε". Στην πραγματικότητα η γερμανική εταιρεία θέτει θέμα για περισσότερες εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή και την αβεβαιότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Θυμίζουμε πάντως πως η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως εφόσον υπάρξει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τότε αυτή θα γίνει σε συνολική βάση αναφέρουν. Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι η ολοκλήρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε (για ευνόητους λόγους) ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου.
Αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ
Την αντίδραση του Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, Θόδωρου Γαλατσιάτου, του δημάρχου Κέρκυρας Κωνσταντίνου Νικολούζου, αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Σαμοϊλη, προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της ιδιωτικοποίησης των τεσσάρων αεροδρομίων του Ιονίου, της Κέρκυρας, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και του Ακτίου.
Τα τέσσερα αυτά περιφερειακά αεροδρόμια βρίσκονται μεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που ιδιωτικοποιούνται άρον, άρον μέσα στο καλοκαίρι και τα οποία παραχωρούνται στην γερμανική Fraport – Slentel σε υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί προ μηνών και μετά από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου. Σφοδρή ήταν και η κριτική της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία φιλοξενεί άρθρο στο iskra.gr με τίτλο "Πωλείται η Ελλάς: Σαρωτικό κύμα εκποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων", στο οποίο μιλά για σειρά δημόσιων εταιριών που όπως λέει "βγαίνουν στο σφυρί".
Για σωρεία ψεμάτων κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ
“Το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων υπήρξε ένα από τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και μια από τις προεκλογικές σημαίες των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, που με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους, αλλά και στις περιοδείες και ομιλίες τους στις πόλεις οι οποίες φιλοξενούν τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, κατήγγειλαν την προηγούμενη κυβέρνηση για «ξεπούλημα» και διακήρυσσαν ότι θα κρατούσαν τα περιφερειακά αεροδρόμια υπό δημόσιο έλεγχο” αναφέρει η κ.Βούλτεψη σε ανακοίνωση της με αφορμή την παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου- αν και εν τω μεταξύ η γερμανική εταιρεία φέρεται να έχει δεύτερες σκέψεις και απαιτήσεις για τη συμφωνία.
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.