Επισπεύδει τις εσωκομματικές διαδικασίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να προλάβει εν τη γενέσει τους φαινόμενα εσωστρέφειας, αλλά και τυχόν διχασμού της ΝΔ μετά το αρχικό κλίμα αμηχανίας που επικρατεί στη λεωφόρο Συγγρού και στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την τρίτη διαδοχική εκλογική ήττα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ περιμένει τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να συγκαλέσει μέσα στην εβδομάδα την εκτελεστική γραμματεία και το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος προκειμένου να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα αίτια της ήττας και την παραπέρα πορεία της παράταξης.
Από τα βασικά ζητήματα είναι η νομιμοποίηση της νέας ηγεσίας με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέλαβε ως μεταβατικός πρόεδρος σε έκτακτες συνθήκες το τιμόνι της ΝΔ μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει ήδη οι εσωκομματικές ζυμώσεις και διεργασίες για την αλλαγή των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων που προέβλεπαν συνέδριο τον ερχόμενο Μάρτιο στο οποίο θα οδηγούνταν η παράταξη υπό τη σημερινή ηγεσία.
Το κλίμα που υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο προδιαθέτει για ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανόν ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο για την εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση του κόμματος. Τα μηνύματα που έχει στείλει προς το παρόν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ότι ο ίδιος δεν θα ήταν αρνητικός να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ μέσα από τις καταστατικές διαδικασίες.
Το ερώτημα είναι αν θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες και ποιες θα είναι αυτές από τους δελφίνους της ΝΔ. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν τελικά ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιλέξει να θέσει υποψηφιότητα, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο του Ιανουαρίου όπου οι δελφίνοι για τη διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά ήταν αρκετοί ωστόσο τα πράγματα έμειναν στις προθέσεις.
Μέχρι στιγμής θέμα ηγεσίας κανένα στέλεχος δεν έχει θέσει δημόσια και ευθέως και μάλιστα όσοι βουλευτές, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης θέτουν ζήτημα ιδεολογικοπολιτικής επανατοποθέτησης της ΝΔ, αποσυνδέουν το πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τα αίτια της νέας εκλογικής ήττας.
Πάντως και άλλοι βουλευτές του κλίματος του Αντώνη Σαμαρά όπως για παράδειγμα η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τοποθετήθηκε δημόσια με τρόπο ανάλογο του Άδωνι Γεωργιάδη ως προς την νέα απώλεια 200 χιλιάδων ψηφοφόρων παρά τη συγκράτηση των ποσοστών της ΝΔ σε σχέση με το Ιανουάριο.
Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του κόμματος θεωρεί βασική αιτία της ήττας την μη αποστασιοποίηση της ΝΔ από τις επιλογές Σαμαρά. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η ΝΔ έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου τη συνεδριακή διαδικασία για την ανασυγκρότηση της παράταξης και την εκλογή νέας ηγεσίας. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε και συνετέλεσε αρνητικά στο αποτέλεσμα των εκλογών».
Ενδεικτική ενός κλίματος που υποβόσκει στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, σε στελέχη της επιρροής Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς τους «ακροδεξιά σαπρόφυτα που ξαναχτυπούν γιατί ονειρεύονται επαναφορά του κυρίου που οδήγησε τη ΝΔ στον ιστορικό της πάτο (Μάιος 2012)».
Προς το παρόν το κλειδί των εξελίξεων κρατά ακόμα στα χέρια του ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος αυτή τη στιγμή φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης του Κώστα Καραμανλή, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε ήδη από το βράδυ των εκλογών να κλείσει το ζήτημα αλλαγής της παρούσας ηγεσίας της ΝΔ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης μάλιστα δήλωσε ότι «ο Μεϊμαράκης το δικαιούται να είναι υποψήφιος».
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.