Η κούρσα της διαδοχής στη ΝΔ άνοιξε και επίσημα από χτες ύστερα από απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατά πολλούς αιφνιδιαστικά, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που έσπευσε να ανακοινώσει την δική του υποψηφιότητα. Από τη δική του πλευρά ο υπηρεσιακός πλέον πρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι κλείνει προς την άποψη να μην είναι υποψήφιος.
Μια πιο προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι την τελική του απόφαση τη συναρτά από τη διαφωνία του με την προβλεπόμενη διαδικασία. Κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το αντίθετο, ειδικά στην περίπτωση που κάτω από όρους και προϋποθέσεις αλλάξει η διαδικασία εκλογής του προέδρου της ΝΔ, κάτι που άλλωστε είχε συμβεί το 2009 μεσούσης της κούρσας διαδοχής του Κώστα Καραμανλή.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επί της ουσίας έθεσε θέμα ως προς το ότι με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ εκλέγεται με την ψήφο «κάθε περαστικού». Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της προβλεπόμενης από το καταστατικό διαδικασίας για εκλογή του προέδρου από τους πολίτες και όχι στενά από τη βάση του κόμματος.
Η εκκίνηση πάντως δόθηκε και από την Πέμπτη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή πιάνει δουλειά που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα διαδικαστικά μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου προκειμένου να οριστεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών οι οποίες τοποθετούνται μέσα στο Νοέμβριο. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει ή 50 υπογραφές από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή τις υπογραφές του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου το οποίο αριθμούσε 4450 μέλη.
Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες εγγραφών των μελών της ΝΔ με την ανανέωση των εκλογικών καταλόγων που είναι ανέπαφοι από το 2009 με αποτέλεσμα να είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη της ΝΔ στελέχη άλλων κομμάτων σήμερα.
Πάντως, αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο ποια άλλα στελέχη θα θέσουν υποψηφιότητα. Είναι πολύ πιθανό ότι το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο, ίσως και νωρίτερα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει ως προς αυτό το σημείο.
Ο Μάκης Βορίδης προς το παρόν κρατάει επτασφράγιστο μυστικό το τι θα κάνει αν και δεν έχει κρύψει καθόλου το τελευταίο τριήμερο τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ και ίσως μέχρι την Παρασκευή να έχει ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του. Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επί του παρόντος συνομιλεί με βουλευτές και στελέχη του κόμματος και ανταλλάσει γνώμες επί του θέματος. Και ο Νίκος Δένδιας φέρεται προβληματισμένος για το τι τελικά θα πράξει και έχει αποφύγει επιμελώς οποιοδήποτε σχόλιο. Υποψήφιος δηλώνει ότι θα είναι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σε περίπτωση που δεν θέσει υποψηφιότητα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η αιφνίδια απόφαση του Β. Μεϊμαράκη να κηρύξει χθες την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής, ήταν εν γνώσει του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε την έγκριση κάποιων εκ των δύο για να προχωρήσει τόσο άμεσα.
Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φυσικά θα αποφύγει δια ροπάλου να αναμειχθεί. Πολλοί στη ΝΔ εκτιμούν ωστόσο πως ανάλογα με το ποιοι και πόσοι θα είναι υποψήφιοι, δηλαδή με το ποιος ή ποιοι θα σταθούν απέναντι στον Β. Μεϊμαράκη, πολλοί καραμανλικοί θα επιλέξουν να στηρίξουν τον υπηρεσιακό πλέον πρόεδρο. Χρίσματα πάντως δε θα δοθούν και όλα θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες των επόμενων ημερών.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς μέσω συνεργατών έκανε γνωστή, ουσιαστικά τη διαφωνία του με το άνοιγμα της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου τώρα καθώς στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή των εκλογών με τον Β. Μεϊμαράκη του επισήμανε ότι αυτούς τους μήνες ενόψει προγραμματικών δηλώσεων και πρώτης αξιολόγησης της τρόικας δεν πρέπει να μείνει ακέφαλο στη βουλή απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως και από το περιβάλλον του Α. Σαμαρά μεταδίδουν μια διάθεση αποστασιοποίησης από στελέχη, των οποίων οι παρεμβάσεις αμφισβήτησης της στρατηγικής που έχει ακολουθήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χρεώνονται από πολλούς στη ΝΔ στον πρώην πρωθυπουργό.
Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η διαδικτυακή κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ευάγγελο Αντώναρο, με τον πρώτο να υποχρεώνεται να αναφέρει ότι «δεν είμαι λαγός του Σαμαρά».
Ωστόσο δεν λείπει και ένα κλίμα έντονου προβληματισμού, σχεδόν αμηχανίας, από αρκετά στελέχη και βουλευτές που εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή «προέχει ο πολιτικός διάλογος γιατί η ΝΔ απέχει από την κοινωνία». Για παράδειγμα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κάνει λόγο για «στρατηγική εκλογική ήττα της ΝΔ», ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί πιο σημαντικό από την εκλογή νέου αρχηγού τον κίνδυνο η ΝΔ «να γίνει μουσειακό είδος που το ψηφίζουμε από συνήθεια γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στην κεντροδεξιά».
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.