Πολλοί γονείς μπορεί να καπνίζουν, άλλοι πάλι όχι. Όλοι όμως δεν χαίρονται όταν διαπιστώνουν ότι το παιδί τους μπορεί να καπνίζει. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανήλικων καπνιστών μειώνεται χρόνο με το χρόνο, αφού ακόμα και παιδιά δημοτικού πέφτουν στην «παγίδα». Η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας, δίνει στους γονείς ορισμένες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση:
- Αν το παιδί ήδη καπνίζει συστηματικά, αναρωτηθείτε για τους λόγους. Καμιά φορά τα παιδιά που καπνίζουν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα αποδοχής ή απόρριψης, αγχώδεις διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες κλπ.
- Δεν πρέπει να έρθετε σε αντιπαράθεση με το παιδί επειδή καπνίζει, αλλά να του δείξετε ότι το σέβεστε και ότι θέλετε να το υποστηρίξετε στην προσπάθειά του να σταματήσει όσο είναι ακόμη καιρός.
- Ας πάτε με το παιδί σας στο γιατρό για να σας μιλήσει κι εκείνος για το κάπνισμα. Αν καπνίζετε και οι ίδιοι, συμφωνήστε να ορίσετε μια ημέρα να το κόψετε μαζί.
- Το παιδί θα βοηθηθεί πολύ αν βρει μια αθλητική δραστηριότητα ή αν πηγαίνει καθημερινά σε γυμναστήριο, ανεξάρτητα από το πόσο βεβαρημένο πρόγραμμα έχει.
- Καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε πως το κάπνισμα είναι η μοναδική κακή συνήθεια της παρέας του παιδιού σας. Κάποιες φορές οι εφηβικές παρέες καπνιστών παράλληλα πίνουν ή έχουν παραβατική συμπεριφορά, ενώ καμιά φορά μπορεί να δοκιμάζουν και ναρκωτικά.
- Πολλά παιδιά διακόπτουν το κάπνισμα αν τα παροτρύνει σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση το αγόρι ή το κορίτσι τους.
- Τα περισσότερα παιδιά λένε ότι το έκοψαν χωρίς να το κόβουν και απλώς καπνίζουν κρυφά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως θα βοηθούσε κάποιο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος σε ειδικά κέντρα (π.χ. σε νοσοκομεία) και πολύ πιθανόν να χρειάζεται συστηματική ψυχοθεραπεία. Αν δεν είστε καπνιστές, ίσως υποτιμάτε τη δύναμη του εθισμού στη νικοτίνη. Μιλήστε με ειδικό.
Περισσότερα θέματα για την εφηβεία εδώ.