Η αλήθεια είναι ότι το παιδί σας είναι πολύ ζωηρό και πολλές φορές κάνει πράγματα που σας βγάζουν εκτός εαυτού.
Από την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου
Όταν όμως πάνω στο θυμό σας του λέτε για παράδειγμα "είσαι κακό παιδί, πάλι με στεναχώρησες", "δε σε θέλω για παιδί μου", "εγώ κάνω τα πάντα για σένα κι εσύ δεν είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου" νιώθει ενοχές και μεγάλη ανασφάλεια. Αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;
Είναι απαραίτητο να λέτε στο παιδί σας την αλήθεια για το πώς νιώσατε από τη συμπεριφορά του. Θα πρέπει όμως να προσέξετε τον τρόπο που περνάτε το μήνυμά σας. Δεν είναι σωστό να πλημμυρίζει η ατμόσφαιρα του σπιτιού με αρνητικά συναισθήματα κάθε φορά που το παιδί σας, σας κάνει να χάσετε την υπομονή σας.
Μάθετε να το συγχωρείτε.
- Προσέξτε τα συναισθήματα αυτοτιμωρίας ή αυτοκατηγορίας που ίσως αναπτύσσει το παιδί σας.
- Πολλές φορές τα παιδιά έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και αυτό τα κάνει να ντρέπονται και να μετανιώνουν για κάποια πράξη τους χωρίς απαραίτητα να συντρέχει λόγος.
- Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να σας εκμυστηρεύεται κάθε στεναχώρια του, να σας εκφράσει την αγωνία του, την ανασφάλεια του ή και το θυμό του και να είναι σίγουρο ότι θα το κατανοήσετε.
- Βοηθήστε το να τοποθετεί καθετί που του συμβαίνει στη σωστή του διάσταση και να χειρίζεται τα συναισθήματά του.
Κυρίως όμως εσείς πρέπει να μάθετε πρώτα να συμβιώνετε ειρηνικά με τον εαυτό σας ώστε να παρέχετε το ανάλογο πρότυπο στο παιδί.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.