Είναι γνωστοί σε όλους μας ως τα πρόσωπα που κράτησαν ή κρατούν τις τύχες ολόκληρων λαών στα χέρια τους. Και είναι ίσως δύσκολο να τους φανταστούμε όταν ακόμη νέοι, στην εποχή του διαδικτύου όμως όλα γίνονται πιο απλά.
Φιλοδοξίες, χόμπι, διαδηλώσεις, αντάρτικο ακόμη και τηλεπαιχνίδια από το παρελθόν πολιτικών ηγετών πριν ακόμη αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα που θα καθορίσουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Πτυχές της ζωής τους λιγότερο γνωστές σε σχέση με την πολιτική τους δράση, που σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της προσωπικότητάς τους, μέσα από φωτογραφίες που μετρούν δεκαετίες ζωής.
Όταν ο Μπιλ γνώρισε τη Χίλαρι
Το διασημότερο ζευγάρι της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ γνωρίστηκε στο πανεπιστήμιο Γέιλ το έτος 1971. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα έρθει ο γάμος. Είχε προηγηθεί ωστόσο ήδη μια απόρριψη σε πρόταση του Μπιλ από την φιλόδοξη από τα νεανικά της ακόμη χρόνια Χίλαρι, η οποία φοβόταν ότι μια μετακόμιση στο Αρκάνσας, απ’ όπου καταγόταν ο Κλίντον, θα αποτελούσε εμπόδιο στα όνειρά της.
Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένας από τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012, σύμφωνα με το περιοδικό Time, φιλοδοξεί σήμερα να σπάσει το ανδρικό μονοπώλιο στον Λευκό Οίκο.
Η... στρατιωτική θητεία του Τζορτζ Μπους
Η στρατιωτική θητεία του Τζορτζ Μπους βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλoγικής εκστρατείας του 2004 στις ΗΠΑ. Ενώ ο επικρατέστερος υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, είχε να επιδείξει πλούσια δράση, παράσημα και τραυματισμούς στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Μπους ο νεότερος υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά του Τέξας. Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί αμφισβητούσαν ότι στη συνέχεια μετατέθηκε σε στρατιωτική μονάδα στην Αλαμπάμα, σε μια προσπάθεια να καταδείξουν την αντίφαση ανάμεσα στη φιλοπόλεμη στάση του στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και τη σχεδόν ανύπαρκτη στρατιωτική του θητεία.
Ο Μπους απάντησε δίνοντας εντολή να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα αρχεία που αφορούν τη θητεία του στην Εθνοφρουρά, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε αρχεία μιας οδοντιατρικής εξέτασης του 1973 για να δείξει ότι εκείνη την εποχή ο αμερικανός πρόεδρος υπηρετούσε στην Αλαμπάμα.
Ντίλμα Ρούσεφ, από το αντάρτικο στην προεδρία
Η ισχυρή γυναίκα της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ έχει να επιδείξει ένα ιδιαιτέρως μαχητικό παρελθόν. Στη διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Ρίο θα έρθει σε επαφή με την παράνομη τότε μαρξιστική οργάνωση Comando de Libertação Nacional-COLINA (Διοίκηση Εθνικής Απελευθέρωσης), με την ίδια να αποτελεί αργότερα έναν από τους έξι επικεφαλής της οργάνωσης VAR Palmares.
Το 1970, η 23χρονη τότε αριστερή ιδεολόγος θα συλληφθεί από τη δικτατορική κυβέρνηση του 1964 και θα βασανιστεί. Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν έξι χρόνια φυλάκισης και 18ετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Η ποινή θα μειωθεί αργότερα σε τρία χρόνια φυλάκισης και η Ρούσεφ θα αποφυλακιστεί το 1973.
Μια Σιδηρά Κυρία στο εργαστήριο
Πριν ακόμη αποφασίσει ότι η πολιτική είναι το μέλλον της, η Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ θα σπουδάσει χημεία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου θα γίνει δεκτή το 1944. Μετά την αποφοίτηση της θα εργαστεί ως χημικός σε πολλές εταιρείες.
Ο γάμος της το 1951 με τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, θα της δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις νομικές σπουδές της και θα ανοίξει τον δρόμο στην πολιτική της σταδιοδρομία.
Η ροκ «καριέρα» του Τόνι Μπλερ
Η εικόνα του ροκά πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ από τα φοιτητικά του χρόνια στην Οξφόρδη επανέρχεται συχνά στα βρετανικά Μέσα. Την περίοδο εκείνη, ο νεαρός Μπλερ ήταν μέλος του συγκροτήματος Ugly Rumours.
Άλλωστε ο ίδιος έχει καλλιεργήσει την εικόνα του ροκά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όταν το 1997 μετακόμισε στο Νο.10 της Ντάουνιγκ Στριτ, έκανε ένα πάρτι στο οποίο κάλεσε τον Νόελ Γκάλαχερ των Oasis.
Ούγκο Τσάβες, από το χακί στην εξουσία
Πριν εκλεγεί πρόεδρος της Βενεζουέλας για πρώτη φορά το 1998, ο νεαρός Ούγκο Τσάβες θα εκπαιδευτεί σε ένα από τα πλέον σκληροτράχηλα σώματα του στρατού, τους αλεξιπτωτιστές.
Το 1983 ιδρύει το Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200 (MBR-200) και περίπου 10 χρόνια αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου 1992, ο Τσάβες με άλλα κορυφαία στελέχη του MBR-200 θα κάνει απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες. Η ανατροπή του καθεστώτος θα αποτύχει και θα οδηγήσει τον Τσάβες στη φυλακή. Το 1994, ο τότε πρόεδρος Ραφαέλ Καλντέρα, του χορηγεί αμνηστία. Ο Τσάβες θα ανασυστήσει το MBR και το κίνημα θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα με το όνομα «Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία».
Η ζωή της Άγκελα Μέρκελ στην Ανατολική Γερμανία
Η Άγκελα Μέρκελ, μια από τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη σήμερα, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην ύπαιθρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της (Ανατολικής) Γερμανίας. Όπως και τα περισσότερα παιδιά της Ανατολικής Γερμανίας, η νεαρή Μέρκελ ήταν μέλος της σοσιαλιστικής νεολαίας Free German Youth (FDJ), επιλογή που ακολούθησε και κατά τα φοιτητικά της χρόνια στο τοπικό παράρτημα της FDJ.
Η παθιασμένη δράση της την εκτόξευσε στα υψηλότερα κλιμάκια της τοπικής οργάνωσης, φτάνοντας μάλιστα να γίνει Υπεύθυνη Προπαγάνδας της ένωσης. Γεγονός που βέβαια θα σπεύσει να αρνηθεί σφόδρα αργότερα, αν και θα παραδεχτεί εντέλει ότι ήταν πράγματι «αξιωματούχος» της FDJ, αν και στην πιο «ταπεινή» θέση του Υπεύθυνου Πολιτισμού...
Τα χρόνια του Γκάντι στη Νότια Αφρική
«Πατέρας» ενός ολόκληρου έθνους, ακτιβιστής, ειρηνιστής και στοχαστής, ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, είναι περισσότερο γνωστός ως «Μαχάτμα» («Μεγάλη Ψυχή»). Το 1893 θα βρεθεί στη Νότια Αφρική προκειμένου να εργαστεί για λογαριασμό μιας ινδικής εταιρείας.
Θα παραμείνει στη χώρα για τα επόμενα 21 χρόνια, επιδιδόμενος σε αγώνα κατά της αδικίας και των φυλετικών διακρίσεων. Είναι η περίοδος που ο Γκάντι θα συλλάβει τις θεωρητικές του πεποιθήσεις για τον μη βίαιο αγώνα και την ειρηνική δράση, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να έρθει μόνο από απτές διεκδικήσεις.
Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ακόμη παιδί
Το 2014, το κρατικό δίκτυο KCTV της Βόρειας Κορέας έδωσε τη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν από την εποχή που ο βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν ακόμη ένα παχουλό αγοράκι. Σε ορισμένες από αυτές εμφανίζεται να χαιρετά ή να χαμογελά, φορώντας στολή.
Όπως έγραφε η βρετανική Telegraph, που αναδημοσίευσε τις φωτογραφίες, μέχρι τότε ελάχιστες εικόνες από την παιδική ηλικία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Μόνο μία φωτογραφία είχε κυκλοφορήσει από τα σχολικά του χρόνια, στην οποία απεικονίζεται σε εκδρομή με τους συμμαθητές του στο διεθνές σχολείο όπου φοίτησε στη Βέρνη. Ο Κιμ κράτησε κρυφή την ταυτότητά του από τους συμμαθητές και τους καθηγητές του. Χρησιμοποιώντας το όνομα Pak Un είχε εμφανιστεί στις ελβετικές αρχές ως γιος εργαζομένου στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη χώρα.
Η αγάπη του μικρού Μπαράκ για το μπάσκετ
Ο φωτογραφικός φακός έχει καταγράψει αρκετές φορές τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με μια μπάλα του μπάσκετ στο χέρι. Όπως λέγεται άλλωστε, δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία για ένα καλάθι. Η αγάπη του για το άθλημα μετρά πολλά χρόνια, από τότε που ήταν μαθητής γυμνασίου στη Χονολουλού, όπως αποκαλύπτουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Θα συνεχίσει να ασχολείται με το άθλημα και ενώ σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.
Το πάθος του «Barry», όπως τον αποκαλούσαν, αποτελούσε, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, έναν τρόπο για να διατηρεί μια σχέση με το πατέρα του, ο οποίος τον άφησε στη Χαβάη με τη μητέρα του όταν ήταν 2 ετών. Όταν επέστρεψε οκτώ χρόνια αργότερα για μια σύντομη επίσκεψη, χάρισε στον γιο του μια μπάλα του μπάσκετ.
Ένας ηγέτης με μαύρη ζώνη στο τζούντο
Αν η αγάπη του Ομπάμα για το μπάσκετ είναι ευρέως γνωστή, η λατρεία του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις πολεμικές τέχνες δύσκολα μπορεί να κρυφτεί. Φωτογραφίες από τη νεαρή του ακόμη ηλικία απεικονίζουν τον σημερινό ηγέτη της Ρωσίας να προπονείται ήδη από το 1971 στο αγαπημένο του άθλημα, το τζούντο.
Το 2012, ο κάτοχος μαύρης ζώνης στο τζούντο Πούτιν βραβεύτηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία του αθλήματος (IJF) με το όγδοο νταν, που αποτελεί μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις. Ο πρόεδρος της IJF, Μάριους Βίζερ, χαρακτήρισε τον Πούτιν ως τον «τέλειο πρεσβευτή του αθλήματος».
Ο Ματέο Ρέντσι και ο «Τροχός της Τύχης»
Το 1994, τη χρονιά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναλαμβάνει για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο 19χρονος τότε Ρέντσι κέρδιζε 48 εκατομμύρια λιρέτες στον «Τροχό της Τύχης» που μετέδιδε ένα από τα κανάλια του μεγιστάνα-πολιτικού.
Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2014, ο νεαρός με τα γυαλιά που σάρωνε το παιχνίδι στην ιταλική τηλεόραση, θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Ο Αλέξης της... Γένοβας
Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε χωρίς μια αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε οι φωτογραφίες του από τη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001 έκαναν τον γύρο του κόσμου. Με μπεζ καπελάκι και μια άσπρη μπλούζα με την μορφή του Τσε Γκεβάρα, ο 26χρονος τότε Αλέξης φτάνει με καράβι στην ιταλική πόλη για να συμμετάσχει στη ιστορική πλέον διαδήλωση κατά των G8.
Περισσότερες ιστορικές φωτογραφίες εδώ.