Τα παιδιά στην προ εφηβεία και την εφηβεία, ανεξάρτητα αν είναι αγόρια ή κορίτσια, μπορούν να δεχθούν τα χλευαστικά σχόλια των άλλων παιδιών χωρίς να είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν.
Αν για παράδειγμα είναι η πρώτη φορά που βλέπουν από κοντά παιδί που να έχει πεταχτά αυτιά ή μεγάλη μύτη , οπωσδήποτε θα το σχολιάσουν γιατί είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει. Δεν έχουν πρόθεση να στεναχωρήσουν το συμμαθητή τους, απλά σχολιάζουν δυνατά αυτό που βλέπουν.
Η πρώτη αντίδραση των γονιών είναι να καθησυχάσουν το παιδί που δέχεται κορόιδεμα ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για κάτι και ότι όλοι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο σε κάτι διαφορετικό. Είναι σημαντικό, τονίζουν οι παιδοψυχολόγοι, να μην παίρνουν οι γονείς το μέρος του παιδιού απροκάλυπτα γιατί έτσι δεν το βοηθάνε. Αντίθετα, πρέπει να το προτρέψουν να αντιδράσει και να κάνει παρέα με κάποιο άλλο παιδί.
Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να γίνει μία συζήτηση με το παιδί για το γεγονός ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι μας, έχουμε μειονεκτήματα και προτερήματα. Τονίζουμε λοιπόν τα θετικά στοιχεία που έχει το παιδί, τα ταλέντα, τις ικανότητές του για να το δυναμώσουμε ψυχικά. Αν οι κοροϊδίες και τα πειράγματα συνεχίζονται, το παιδί ανάλογα με το χαρακτήρα του, θα πρέπει να μάθει να μην μένει απαθές και να μη δέχεται αδιαμαρτύρητα τις επιθέσεις.
Αν δεν μπορεί να το χειριστεί το ίδιο το παιδί, το συμβουλεύουμε να το αναφέρει στον εκπαιδευτικό της τάξης και να μην αφήσει την κατάσταση να επαναλαμβάνεται.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.