Η έκφραση "δεν μιλάμε σε αγνώστους " είναι ίσως η πλέον διαδεδομένη σε όλες τις οικογένειες ως μέτρο προφύλαξης των παιδιών.
Όμως τα παιδιά δεν ερμηνεύουν πάντα τον όρο «άγνωστος» με τον ίδιο τρόπο που τον ερμηνεύουν οι ενήλικες. Μπορεί να θεωρούν ότι ένας αστυνομικός είναι άγνωστος επειδή δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ ξανά και ένας γείτονας τους ότι είναι οικείο πρόσωπο επειδή τον βλέπουν σε καθημερινή βάση ακόμα κι αν δεν του έχουν μιλήσει ποτέ.
Όπως επισημαίνεται από ψυχολόγους, οι γονείς καλούνται να εξηγήσουν στα παιδιά με ποιους μιλάμε και τι λέμε. Τους θυμίζουμε συχνά ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό από την μαμά και το μπαμπά, ή τον δάσκαλο και τη δασκάλα. Σε όλες τις περιπτώσεις προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν ή να ντρέπονται.
Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να συζητήσετε με το παιδί σας για το τι πρέπει να κάνει εάν χαθεί σε μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο, σε ένα μεγάλο πάρκο, ακόμα και σε ένα κατάστημα με πολύ κόσμο. Τους εξηγούμε ότι σε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια αναζητάει έναν αστυνομικό με στολή, έναν πωλητή με αναγνωριστικό καρτελάκι, ένα άτομο σε θάλαμο πληροφοριών, ή μια μητέρα με παιδιά.
Για παράδειγμα, πείτε του ότι αν χαθείτε στο super market, πρέπει να πάει αμέσως στο ταμείο ,εκεί που πληρώνουν οι πελάτες, να πει το όνομά του και για κανένα λόγο να μην απομακρυνθεί από το σημείο μέχρι να πάτε εκεί. Δώστε του να καταλάβει ότι μένοντας ήρεμο θα το βοηθήσει να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αυτή κατάσταση μέχρι να το βρείτε εσείς.
Μην το τρομάζετε με φράσεις «όπως δεν θα σε ξαναδώ ποτέ» ή «θα σε πάρουν μακριά από εμένα». Ο σκοπός δεν είναι να το τρομάξετε με τους φόβους σας, αλλά να εντείνεται την προσοχή του.
Εξίσου σημαντικό είναι να μάθετε στο παιδί σας να λέει «όχι» και να φωνάζει δυνατά ώστε να τραβήξει την προσοχή των γύρω του. Ποτέ να μην μπαίνει σε αυτοκίνητα ή να κρατάει μυστικά που κάποιος μεγάλος του είπε.
Το ζητούμενο είναι να έχετε μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας για να μπορεί να σας πει χωρίς να φοβάται εάν κάτι από τα παραπάνω συμβεί.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.