«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα πως «σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της και διαψεύδει και ακυρώνει τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των τεχνοκρατών, όλα αυτά που έχουν παρονομαστή να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος».
«Όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή, στον στόχο μας να ξεφύγουμε από τη διαρκή επιτροπεία, όσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο της πρώτης αξιολόγησης, να ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαπραγμάτευση του χρέους, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση να πάψει να παρουσιάζει ως αστάθεια «τη δική τους αποσταθεροποίηση. Αν υπάρχει κρίση αστάθειας στο πολιτικό σύστημα αυτή δεν βρίσκεται σε αυτή την ΚΟ. Αν υπάρχει, αυτή βρίσκεται σε κάποιους άλλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγους μήνες κέρδισε τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα. Και μάλιστα έχοντας σε όλες απέναντί του σχεδόν όλους».
«Είναι πράγματι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατήρησε πως «ούτε εσωκομματικές εκλογές δεν μπορεί να κάνει και επιδίδεται σε ανέξοδη και αδιέξοδη αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική».
Χαρακτήρισε επίσης το ΠΑΣΟΚ ως «ουρά» και «δεκανίκι μιας παραλυμένης δεξιάς».
Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για ένα αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα «που ξεψυχά και βρυχάται γιατί επιτέλους σε αυτόν τον τόπο πάμε να βάλουμε τάξη και η δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους στις τράπεζες». «Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανέναν», υπογράμμισε.
«Να ξεχάσουν τα σενάρια της παρένθεσης και των οικουμενικών κυβερνήσεων», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά θα πετύχουμε και τους στόχους μας και ο λαός θα κρίνει το έργο μας στο τέλος της θητείας μας, το τέλος της οποίας είναι το φθινόπωρο του 2019 και εμείς μέχρι τότε θα αντέξουμε. Εμείς θα αντέξουμε, ας φροντίσουν να αντέξουν κι αυτοί μέχρι τότε, γιατί τα τζάμπα δανεικά τελείωσαν».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχίες της κυβέρνησης κατά τη δίμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προτάσσοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας για το 60% των δανειοληπτών. «Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται έχουμε ένα πλέγμα διατάξεων που προστατεύει όσους δεν έχουν να πληρώσουν και αφαιρεί τη δυνατότητα από ορισμένους στρατηγικούς κακοπληρωτές να αξιοποιούν την προστασία και να αποφεύγουν την εκπλήρωση υποχρεώσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Εξαπολύοντας επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη σκληρή κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση, επισήμανε πως «οι δεσμεύσεις τους ήταν για πλήρη και ολική απελευθέρωση των πλειστηριασμών».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ακόμα μία φορά για «εκβιαστικούς όρους» καθώς ο χρόνος των διαπραγματεύσεων συνέπεσε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία και έπρεπε να ολοκληρωθεί. Αναφέρθηκε δε με επαίνους στις προσπάθειες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη, οι οποίοι όπως είπε, έκαναν «σκληρή και μεθοδική δουλειά». «Έδωσαν μάχη να έχουμε μία θετική έκβαση που προχωράει τη διαδικασία στο επόμενο στάδιο χωρίς να έχουμε απώλειες σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία», συμπλήρωσε.
Ως θετική εξέλιξη, χαρακτήρισε και τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις100 δόσεις «που έχει αποδειχτεί πολλαπλά ευεργετικό, τόσο για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια ταμεία». «Και εδώ διαψευστήκαν λοιπόν οι Κασσάνδρας, διαψευστήκαν όσοι περίμεναν την άτακτη υποχώρησή μας», ανέφερε.
«Όπως διαψεύστηκαν και στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το οποίο καταργήθηκε αλλά και στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Διότι και σε αυτό το πεδίο ανατρέψαμε προβλέψεις καταφέρνοντας να οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο τη διαδικασία ώστε:
Πρώτον να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας και να αποφύγουμε το κακό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων που θα αποτελούσε πραγματικότητα αν δεν καταφέρναμε να τελειώνουμε εντός του 2015.
Δεύτερον να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου καθώς για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου αλλά και υψηλότατα επιτόκια για τα χρήματα που θα καταβάλει.
Και τρίτον μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μειώνει την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και των φορολογούμενων για τη διάσωση των Τραπεζών. Συγκεκριμένα ενώ τον Ιούλιο οι ανάγκες είχαν υπολογιστεί στα 25 δις, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει τελικά περίπου 5,7 δις καθώς το υπόλοιπο ποσό θα καλυφτεί από ιδιώτες επενδυτές.
Και είναι σαφές ότι αυτό αποδεικνύει μια αλλαγή κλίματος και μια αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία καθώς κανείς δεν έρχεται να βάλει τα χρήματα του σε μια οικονομία η οποία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Και βασική μας ευθύνη σε αυτή τη φάση είναι να κρατήσουμε τη στρατηγική μας θέση. Να δουλέψουμε ώστε να καρποφορήσουν οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Να δουλέψουμε ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών για να προωθήσουμε και στο ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές πρωτοβουλίες κόντρα στην λιτότητα και την δημοσιονομική ασφυξία. Διότι ακόμα ο δρόμος είναι ακανθώδης και ανηφορικός. Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και δρόμος καταστροφής όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν όσοι έχουν πολλούς λόγους να επιθυμούν να ξεμπερδεύουν με αυτή τη κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, σημείωσε πως «το πρώτο θετικό σημάδι έχει να κάνει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση που για το 2015 θα κυμανθεί στο 0% ενώ για το 2016 θα περιοριστεί στο 0,7% με προοπτικές περαιτέρω μείωσης. Έτσι μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι η δημοσιονομική προσαρμογή του εμπροσθοβαρούς ούτως ή άλλως προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ και θα κυμανθεί περίπου στα 5,7 δις.
Και εδώ πρέπει να κρατήσουμε ότι το ποσό αυτό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο αν είχαν διατηρηθεί οι στόχοι του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και που υπερασπιζόταν με πάθος η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Ο σημερινός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5% ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα θα ήταν 4,5%. Το κόστος των μέτρων που θα χρειάζονταν για να καλυφθεί αυτός ο στόχος με δεδομένη τη μη επίτευξη των αντίστοιχων στόχων των ετών 2014 και 2015 είναι βέβαιο ότι θα ξεπερνούσε τα 10 δις ευρώ. Επομένως όσοι κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση, θα ήταν προτιμότερο να μελετήσουν τους αριθμούς και να σταματήσουν την ακραία και πολιτικά σκόπιμη παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία».
Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «μιντιακή προπαγάνδα και αντιπολιτευτική υποκρισία» που έχει ξεπεράσει κάθε όριο. «Εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με απλή καταστροφολογία και κινδυνολογία αλλά με σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών».
«Εδώ πλέον δεν έχουμε απλώς με μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ χειρότερο. Στην προσπάθεια τους να βλάψουν τη κυβέρνηση, βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα ίδια τα συμφέροντα των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά και μια αδιανόητη και βαθιά ανήθικη χαιρεκακία για τις δήθεν περικοπές που υποτίθεται ότι θα αναγκαστούμε να περάσουμε με την δική μας μεταρρύθμιση, την αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωσε.
«Εμείς θα προχωρήσουμε με σταθερότητα στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές. Και την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε και τα κάστανα από τη φωτιά».
Αυτός είναι ο δικός μας σχεδιασμός. Το ερώτημα είναι: Η πρόταση όλων αυτών που κυβερνούσαν 40 χρόνια και έχουν τη βασική ευθύνη για το πρόβλημα. Ποια είναι; Τι έχουν να προτείνουν; Απολύτως τίποτα», τόνισε.
Έχουμε ήδη περάσει στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος, το νόμο για ταΜΜΕ, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ και πρόσθεσε:« Και τώρα η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες. Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό, αν υπάρχει σκέψη να μην στελεχωθεί το ΕΣΡ. Εμείς σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, αλλά δεν θα αφήσουμε το θέμα στις καλένδες και εξηγούμαστε: Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε».
Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, λέγοντας ότι μολονότι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας και της διαφθοράς, βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο.
Μίλησε και για την άρνηση της αντιπολίτευσης να συζητήσει το ασφαλιστικό: η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το αν θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε συντάξεις σε μερικά χρόνια, δεν είναι εθνικό θέμα. Δηλαδή δεν είναι εθνικό θέμα, ένα θέμα που αφορά την κοινωνική μας συνοχή. Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική περί αντιπολιτευτικής υποκρισίας ως προς το ασφαλιστικό, κατηγορώντας τα κόμματα που ενώ ψήφισαν τόσες περικοπές συντάξεων, το PSI, και που καλούσαν την κυβέρνηση να υπογράψει τα πάντα, τώρα κουνούν το δάκτυλο και αρνούνται να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ενιαίας εθνικής γραμμής για την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μίλησε για υποκρισία που έχει ξεπεράσει τα όρια, εκ μέρους των κομμάτων, αλλά και από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος. Όχι για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν και που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε, αλλά γι' αυτούς που έχουν το θράσος, όπως είπε, να μιλάνε ενώ τον Ιούλη διοργάνωναν συλλαλητήρια για το «ναι σε όλα», «η ίδια ηγεσία που έχει το θράσος σήμερα να μιλά».
Ολόκληρη η ομιλία...
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.