Αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού - Δυσπραξία (DCD)
Αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού/ δυσπραξία, είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με τον σχεδιασμό και την διεκπεραίωση κινητικών δραστηριοτήτων, ή με την ανάπτυξη δεξιοτήτων που έχουν να κάνουν με την κίνηση.
Μερικά παιδιά με δυσπραξία, φτάνουν σε όρια φυσικής ανάπτυξης αργότερα από άλλα, άλλα έχουν καταφέρει να αναπτύξουν βασικές κινητικές δεξιότητες, αλλά υπολείπονται στην ευχέρεια, στην πολυπλοκότητα, και στην προσαρμοστικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να συνυπάρχουν και δυσκολίες κοινωνικών δεξιοτήτων.
Ένα παιδί μπορεί να έχει δυσκολία στο να
- σχεδιάσει μια φυσική δραστηριότητα,
- να έχει αμφιβολίες στο να την αρχίσει,
- να ξεχνά τι ακολουθεί μετά σε μια αλληλουχία κινήσεων μέσα σε μια συγκεκριμένη δράση.
- να χρησιμοποιήσουν κινητικές δεξιότητες σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό στο οποίο τις έχουν μάθει
Λόγω τoυ ότι συνυπάρχουν πολλών ειδών δυσκολίες, μπορεί να συναντήσετε ένα αριθμό διαφορετικών ορισμών που περιλαμβάνουν για παράδειγμα:
1. «Αδέξιος ή περίεργος» - αυτοί οι όροι, έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν άτομα που έχουν κινητικές δυσκολίες. Παρόλα αυτά, μας λένε πολύ λίγα, σχετικά με την φύση των δυσκολιών και δεν ωφελεί κανέναν να χαρακτηρίσουμε ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο.
2. «Δυσπραξία»- μια αναπηρία ή μια ανωριμότητα στην οργάνωση της κίνησης. Είναι μια ανωριμότητα στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την πληροφορία και έχει σαν αποτέλεσμα, να μην μεταδίδονται σωστά τα μηνύματα.
3. «Αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού» ή DCD – αυτός ο ορισμός χρησιμοποιείται συχνά, όταν ο κινητικός συντονισμός του παιδιού, υπολείπεται από αυτό που θα περιμέναμε ανάλογα με την βιολογική του λειτουργία και την ικανότητά του. Η DCD μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις όσο και σε καθημερινές δραστηριότητες.
Η «Αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού» έχει οριστεί από την AmericanPsychiatric Association in their Diagnostic and Statistical Manual of MentalDisorders IV − Text Revision (2000) με τα εξής 4 κριτήρια:
- Να υπολείπεται κατά πολύ από την βιολογική του ηλικία και το νοητικό του επίπεδο, η εκτέλεση δραστηριοτήτων που εμπεριέχουν κινητικό συντονισμό
- Οι δυσκολίες αυτές εμποδίζουν σημαντικά ακαδημαϊκές επιδόσεις αλλά και καθημερινές συνήθειες.
- Οι δυσκολίες αυτές δεν οφείλονται σε γενικούς ιατρικούς λόγους.
- Το άτομο δεν πάσχει από οποιαδήποτε νοητική καθυστέρηση ή μαθησιακή δυσκολία, δηλαδή η διάγνωση της «αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού»δεν μπορεί να δοθεί σε άτομα που έχουν IQ κάτω από 70.
Από την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες
Περισσότερα θέματα για μαθησιακές δυσκολίες εδώ.