Η σημασία της αγκαλιάς
Η πιο όμορφη στιγμή για κάθε καινούρια μαμά, είναι η στιγμή αγκαλιάζει το μωρό της. Ύστερα από τόσους μήνες αναμονής, έχει στην αγκαλιά της το πιο γλυκό πλάσμα της ζωής της, το μωρό της. Αυτή η στιγμή της αγκαλιάς όμως, δεν είναι η πιο σημαντική όχι μόνο για τη μαμά, αλλά και για το μωρό.
Η αγκαλιά για ένα νεογέννητο…
Όσο το μωρό βρισκόταν στην κοιλιά σας, μια μεγάλη αγκαλιά για εκείνο, το αμνιακό υγρό ακουμπούσε απαλά το δέρμα του, δημιουργώντας του ένα αίσθημα ασφάλειας και αγάπης καθώς αναπτυσσόταν. Από τότε αρχίζει να δημιουργείται η ανάγκη του να το αγκαλιάζουν και να το χαϊδεύουν. Όταν γεννιέται, το δέρμα του είναι το πιο ευαίσθητο όργανο στο σώμα του, αφού διαθέτει πολυάριθμες νευρικές απολήξεις που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα. Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος όμως που κάνει πολύ σημαντική την αγκαλιά. Τους πρώτους μήνες της ζωής του, αναγνωρίζει τη μαμά του μυρίζοντάς την και ακούγοντας τον οικείο χτύπο της καρδιάς της, όταν εκείνη το κρατά αγκαλιά. Γι’ αυτό και η αγκαλιά είναι ό,τι πιο σημαντικό για να νιώσει το μωρό κοντά σας, δημιουργώντας του ένα αίσθημα ασφάλειας και αγάπης.
Η αγκαλιά για ένα μωρό…
Οι αισθήσεις ενός μωρού, όχι απλά λειτουργούν όπως ενός κανονικού ανθρώπου, αλλά κάποιες από αυτές λειτουργούν πριν ακόμα γεννηθεί, δηλαδή όταν ακόμα βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Για το λόγο αυτό, η σωματική επαφή και επικοινωνία με το μωρό σας, είναι εξίσου σημαντική. Η αγκαλιά, το χάδι, τα καθημερινά παιχνίδια, είναι μια μορφή επικοινωνίας και μάλιστα πολύ σημαντική για σας και το μωρό σας. Η αίσθηση της αφής, είναι ίσως και η πιο σημαντική. Το μωρό αισθάνεται ό,τι υπάρχει γύρω του. Το χάδι σας όμως και η αγκαλιά σας, είναι ό,τι πιο σημαντικό για αυτό και την ανάπτυξή του.
Η επίδραση της αγκαλιάς στην ανάπτυξη του παιδιού
Καθώς αγκαλιάζετε το μωρό σας, του δημιουργείτε ένα αίσθημα ασφάλειας, νιώθει καλά με τον εαυτό του και τονώνεται η αυτοπεποίθησή του. Η επίδραση της αγκαλιάς όμως δεν σταματά εκεί.
Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και του δίνει τις πρώτες βάσεις για το πώς δημιουργούμε υγιείς σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκφραση της τρυφερότητας με αγκαλιές και χάδια, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαχείριση του στρες και τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.
Τα χάδια και οι αγκαλιές μας, κινητοποιούν την παραγωγή ενδορφινών μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες που κυκλοφορούν στο αίμα βελτιώνοντας τη διάθεσή του περιορίζοντας τα αισθήματα θλίψης και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβίνη στο αίμα, δημιουργεί ευεξία και βοηθά να ξεπεραστούν οι φόβοι.
Τέλος, έρευνες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον
συνδέουν την τρυφερότητα που έχει εισπράξει ένα παιδί με την ευφυΐα του!
Η αγκαλιά μας λοιπόν, δεν είναι μόνο ο πιο απλός και άμεσος τρόπος να δείξουμε τη στοργή, την αγάπη και το ενδιαφέρον μας στο παιδί μας, αλλά και ένας βασικός παράγοντας για την σωματική και ψυχική του ανάπτυξη.
Όταν δεν θέλει πολλές αγκαλιές;
Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και όλα τα παιδιά δεν είναι τα ίδια. Η προσωπικότητά τους είναι διαφορετική. Έτσι ένα παιδί μπορεί να ανυπομονεί να χωθεί στην αγκαλιά μας, ενώ ένα άλλο να μην θέλει πολλές αγκαλιές ή πολλά φιλιά. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται πίεση. Για κάποιο παιδί, ακόμα και ένα χάδι μπορεί να είναι αρκετό για να νιώσει γεμάτο, ενώ για κάποιο άλλο μπορεί να χρειαστούν πολλές αγκαλιές και χάδια!!! Το σημαντικό είναι, να καλύπτεται το παιδί συναισθηματικά και να του εισπράττει την αγκαλιά μας, στο βαθμό που εκείνο χρειάζεται.
Μεγαλώνοντας…
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας εκτός από την προσωπικότητα, είναι η ηλικία του παιδιού. Από κάποια στιγμή και μετά, το παιδί μεγαλώνει και η εικόνα του στους άλλους, κυρίως στους συνομηλίκους του, το επηρεάζει. Μπορεί λοιπόν να ντρέπονται να πέφτουν στην αγκαλιά σας μπροστά στους φίλους του ή μπροστά σε κόσμο. Συνήθως αυτό ξεκινάει όταν το παιδί μπαίνει στη σχολική ηλικία και μπορεί να αυξηθεί στην προεφηβεία και την εφηβεία. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να… προσαρμοστούμε. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε την φυσική επαφή με το παιδί μας, γι’ αυτό καλό είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της ηλικίας του. Αντί λοιπόν να το πνίγουμε στις αγκαλιές και τα φιλιά, μπορούμε να το αγκαλιάσουμε περνώντας απλά το χέρι μας στους ώμους του, ή να του χαϊδεύουμε απαλά στην πλάτη όταν είναι λυπημένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η πίεση δεν έχει καλά αποτελέσματα. Μια καλή κίνηση, είναι να το ρωτάμε πριν το αγκαλιάσουμε αν βλέπουμε πως αντιδρά. Το βασικό είναι να μείνουμε κοντά του, σεβόμενοι όμως τους δικού του ρυθμούς.
Η αγκαλιά για τον άνθρωπο...
Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τα λόγια της ψυχοθεραπεύτριας Βιρτζίνια Σατίρ, που θεωρείται από πολλούς η «μητέρα» της οικογενειακής Ψυχοθεραπείας
«οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».
Η αγκαλιά λοιπόν, είναι αναγκαία όχι μόνο για τα μωρά, τα παιδιά, τους εφήβους… αλλά και για εμάς τους ίδιους.
Περισσότερα θέματα ψυχολογίας εδώ.