Τα πιο γοητευτικά πράγματα στη ζωή είναι παράνομα ή παχυντικά, λέει με χιούμορ το απόφθεγμα. Και απαγορευμένα. Την ίδια γοητεία ασκούν στους ταξιδιώτες και τα «απαγορευμένα» μέρη, αυτά στα οποία δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση, αυτά που καλύπτονται για προφανείς ή μη λόγους με πέπλο μυστηρίου.
Έτσι, τα μέρη που δεν επιτρέπεται κάποιος να επισκεφθεί είναι αυτά που τον ιντριγκάρουν και τον συναρπάζουν. Μεταξύ αυτών είναι και τα παρακάτω, σύμφωνα με το BBC, που για να καταρτίσει αυτή τη μίνι λίστα κατέφυγε στο site Quora.
Από ένα απομονωμένο νησί του Ειρηνικού, που δεν έχει τρεχούμενο νερό, μέχρι μια βάση στη Βρετανία που μοιάζει να έχει βγει από ταινία του James Bond, ακολουθούν πέντε από τα πιο απροσπέλαστα μέρη στον κόσμο.
Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, Νορβηγία
Φανταστείτε έναν κόσμο που αλλάζει ριζικά, μεταμορφώνεται εξαιτίας κάποιας τεράστιας φυσικής καταστροφής. Ο πληθυσμός της Γης σαρώνεται, οι υποδομές ισοπεδώνονται, οι πηγές τροφίμων εκλείπουν. Η αποστολή των επιζώντων είναι μία: η ανοικοδόμηση.
Σε ένα τέτοιο κάπως Χολιγουντιανό σενάριο, πού απευθύνεται ο επιζών-ήρωας; Στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στο Svalbard της Νορβηγίας, το τελευταίο ανάχωμα της ανθρωπότητας μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιας διατροφικής κρίσης.
Βρίσκεται 120 μέτρα μέσα σε βραχώδες βουνό στο νησί Spitsbergen της Νορβηγίας, στο αρκτικό αρχιπέλαγος Svalbard, σε απόσταση 1300 χιλιομέτρων από το Βόρειο Πόλο, η Τράπεζα αυτή είναι η καλύτερη φρουρούμενη σε όλο τον κόσμο.
Άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2008 και φυλάσσει τους σπόρους ενάντια σε όποια παγκόσμια καταστροφή. Διακόσια πενήντα εκατομμύρια σπόροι από όλο τον κόσμο είναι αποθηκευμένοι σε ειδικά διαμορφωμένα πακέτα σε σωστή θερμοκρασία ώστε να προστατεύονται από την υγρασία. Είναι το «plan B» των σπόρων σε περίπτωση που χαθούν από ατύχημα, λανθασμένη χρήση, περικοπή χρηματοδοτήσεων και φυσικές καταστροφές.
Υπάρχει λόγος που οι επιστήμονες επέλεξαν το Spitsbergen: το νησί δεν κινδυνεύει από τεκτονική δραστηριότητα, έδαφος μονίμως παγωμένο και βρίσκεται 130 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διασφαλίζοντας πως το μέρος θα παραμείνει στεγνό- και οι σπόροι ασφαλείς- ακόμα και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλέσει λιώσιμο των πάγων.
Το Spitsbergen, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, είναι τόσο ασφαλές που προβλέπεται πως οι σπόροι θα μπορούσαν εκεί να επιβιώσουν για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια.
Για να σου επιτραπεί η είσοδος μέσα σε αυτή την Τράπεζα πάντως πρέπει να είσαι διορισμένος ερευνητής ή καλλιεργητής.
Ni’ihau, Χαβάη
Το Ni’ihau, το μικρότερο κατοικημένο νησί της Χαβάης, μοιάζει ο ιδανικός προορισμός για απόδραση, με κοκοφοίνικες, σπάνια είδη ζώων που απειλούνται, και κανέναν τουρίστα.
Δεν είναι όμως γιατί αυτό το κομμάτι 180 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν επιτρέπει να το επισκεφθούν ξένοι.
Πουλήθηκε από το βασιλιά Kamehameha της Χαβάης το 1863 στην εξέχουσα οικογένεια Robinson, πλούσιους ιδιοκτήτες φυτειών. Από το 1915 οι «ξένοι» είναι παράνομοι.
Η ζωή στο απομονωμένο νησί είναι ασυνήθιστη: οι περίπου 130 κάτοικοί του, Χαβανέζοι, ζουν χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, τηλέφωνο, σύστημα ύδρευσης, τρεχούμενο νερό και καταστήματα. Οι μετακινήσεις γίνονται με άλογα και ποδήλατα, ηλεκτρικό ρεύμα παρέχεται από ηλιακή ενέργεια και μικρά σκάφη μεταφέρουν λαχανικά και φρούτα από το κοντινό νησί Kaua’i.
Τα παιδιά του Ni'ihau περνούν κάθε εβδομάδα με κανό στο Kauai για να πάνε σχολείο.
Παρότι είναι μικροσκοπικό, το νησί έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ιστορία. Εκεί σημειώθηκε το λεγόμενο «Ni’ihau Incident» το 1941 όταν, μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ιαπωνικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στο νησί. Το 1944 ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ είχε εξετάσει το Ni’ihau ως πιθανό σημείο για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Το νησί παραμένει απροσπέλαστο. Η ακτοφυλακή περιπολεί το νησί για να διασφαλίσει πως δεν επιχειρεί κανείς να φτάσει εκεί. Κανείς δεν επιτρέπεται να το επισκεφθεί χωρίς πρόσκληση από κάτοικο του νησιού.
Υπάρχουν ωστόσο τρόπο να ρίξει κανείς μια ματιά στο απαγορευμένο νησί. Το 1987 οργανώθηκαν κυνηγετικές περιηγήσεις με πρόσκληση από ταξιδιωτικό πράκτορα που ζούσε εκεί (!). Εναλλακτικά μπορεί κανείς δει το νησί περνώντας με ελικόπτερο ή με σκάφος στα ανοιχτά.
Βάση Royal Air Force Menwith Hill, Αγγλία
Αν ο James Bond είχε μυστικό καταφύγιο, αυτό θα ήταν. Στρατιωτική βάση στο North Yorkshire της Αγγλίας, η RAF Menwith Hill πιστεύεται πως είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων στον κόσμο όπου συλλέγονται πληροφορίες για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η μυστική βάση κατασκευάστηκε το 1954 για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες της Σοβιετικής Ένωσης στον Ψυχρό Πόλεμο. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πώς χρησιμοποιείται η βάση αυτή σήμερα αλλά λέγεται πως διερευνά ενέργειες της διεθνούς τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών και λειτουργεί ως σταθμός εδάφους για αμερικανικούς δορυφόρους. Πιστεύεται ακόμα πως έχει δεσμούς με το ECHELON, το παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης των επικοινωνιών που εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία.
Μπορεί η περιγραφή να κινεί την περιέργεια αλλά δεν υπάρχει τρόπος να δει κανείς από μέσα τι γίνεται στη βάση αυτή. Οι μόνοι που έχουν άδεια εισόδου είναι τα μέλη της αμερικανικής NSA, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, και του Έσελον.
Μυστικά Αρχεία του Βατικανού
Είναι πιθανότατα η πλέον «απόρρητη» βιβλιοθήκη στον κόσμο. Τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού δεν είναι συνηθισμένη βιβλιοθήκη και περιλαμβάνουν προσωπικά έγγραφα και ντοκουμέντα από όλους τους Πάπες από τον 8ο αιώνα.
Έως το 1881 ήταν απροσπέλαστα για όλους εκτός από τους ανθρώπους του Βατικανού και τα απόλυτης μυστικότητας αρχεία φυλάσσονται κλειδωμένα. Η διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στα επτασφράγιστα μυστικά αυτά είναι μακρά και περίπλοκη.
Άδεια εισόδου μπορεί να δοθεί μόνο σε επιλεγμένους μελετητές και οι αιτήσεις για τη χορήγησή τους πρέπει να περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες, το σκοπό της έρευνάς του και συνοδευτική επιστολή από ερευνητικό ίδρυμα ή σχολή ιστορικής έρευνας.
Ακόμα και αν όμως η άδεια εισόδου δοθεί, τα αρχεία, που θεωρούνται προσωπική περιουσία του Πάπα, είναι τεράστιου όγκου: υπάρχουν 85 χιλιόμετρα ράφια (!) που σηκώνουν περισσότερους από 35.000 τόμους.
Μεταξύ των ιστορικών θησαυρών που φυλάσσονται είναι η παπική βούλα του 1521 με την οποία αφορίστηκε ο Μαρτίνος Λουθήρος, αλληλογραφία του Μιχαήλ Αγγέλου και του Αβραάμ Λίνκολν και παπική βούλα του 1198 περί τέταρτης Σταυροφορίας.
Περιοχή 51, Νεβάδα
«What happens in Vegas stays in Vegas», δηλαδή ό,τι συμβαίνει στο Βέγκας, μένει στο Βέγκας. Το ίδιο ια μπορούσε να ειπωθεί και για τη γνωστή Area 51 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων βόρεια.
Ο όρος «Area 51» πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε έγγραφο της CIA την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ και αφορά στρατιωτική βάση και αεροδρόμιο όπου φυλάσσονται άκρως απόρρητα μυστικά του αμερικανικού κράτους.
Τι συμβαίνει εκεί; Η CIA δεν δίνει λεπτομέρειες κι αυτό από μόνο του πυροδοτεί σωρό θεωρίες συνομωσίας. Γίνονται δοκιμές πειραματικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων; Κατασκευάζονται αεροσκάφη που μοιάζουν με UFO; Εξετάζεται εκεί το φημολογούμενο εξωγήινο σκάφος που συνετρίβη στη Γη; Αν και ο καθένας μπορεί να αποκλείσει μερικές από τις πιθανότητες, δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά τι πραγματικά συμβαίνει.
Η δραστηριότητα στην Area 51 θεωρείται απόρρητη και προφανώς η είσοδος απαγορεύεται, αν και πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να δουν ιδίοις όμμασι την περιοχή- θρυαλλίδα θεωριών συνωμοσίας, και όχι μόνο. Σύμφωνα με τη Wikipedia, τον Ιούλιο του 2013, ύστερα από αίτηση που είχε υποβληθεί το 2005, η CIA αναγνώρισε δημοσίως για πρώτη φορά την ύπαρξη της βάσης με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που περιέχουν λεπτομέρειες για την ιστορία και τον σκοπό της.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.