Στην πλειοψηφία τους, τα παιδιά έχουν έλλειψη οργάνωσης. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μπορούν να «μάθουν» να οργανώνονται σωστά από κάποιον – πλην των γονιών τους. Εσείς λοιπόν επιφορτίζεστε με την υποχρέωση να τα μάθετε να οργανώνουν σωστά τον χρόνο τους και να είναι πιο αποτελεσματικά στην μελέτη τους αλλά και στις καθημερινές τους ασχολίες.
Πώς θα το κάνετε αυτό; Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές.
Φτιάξτε μια ρουτίνα
Διαλέξτε μια ημέρα της εβδομάδας για δουλειές του σπιτιού όπως πλύσιμο, πληρωμή λογαριασμών και γενική καθαριότητα και κάντε τις μαζί με τα παιδιά. Αν ξέρουν π.χ. ότι τα ρούχα τους πλένονται κάθε Πέμπτη, θα μπορούν να προγραμματίσουν τι θα φορέσουν αναλόγως. Εμπλέξτε τα παιδιά στον «σχεδιασμό» αυτό, και είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσετε τον οργανωτικό τρόπο σκέψης τους και τις δεξιότητές τους.
Δώστε βάση στις προτεραιότητες
Μάθετε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να βάζει προτεραιότητα στις υποχρεώσεις του. Να ξεκινά με κάτι το οποίο είναι «εύκολο» και σχετικά μικρό έτσι ώστε να έχει την ώθηση που χρειάζεται για να το τελειώσει πρώτο. Επίσης, να τελειώνει με κάτι επίσης εύκολο ώστε να μην πελαγώσει με την όλη διαδικασία.
Μάθετέ τους πώς να χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο
Η διαχείριση του χρόνου περιλαμβάνει σημαντικές δεξιότητες, όπως ο σχεδιασμός, ο καθορισμός προτεραιοτήτων και η εκτίμηση του χρόνου. Δεξιότητες απαραίτητες για το σχολείο όπου οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, όμως η ύπαρξη υπερβολικά πολύ ελεύθερου χρόνου κάνει δυσκολότερο το έργο των μαθητών να τον χρησιμοποιήσουν σωστά.
Βάλτε τα παιδιά λοιπόν να φτιάξουν το πρόγραμμά τους για το διάβασμα, τις δουλειές του σπιτιού και τις δραστηριότητές τους και παρακολουθήστε το για μια εβδομάδα. Μετά καθήστε μαζί τους και τσεκάρετε τα αποτελέσματα, κρίνοντας κατά πόσο υπερεκτίμησαν ή υποεκτίμησαν πόσο χρόνο χρειάζονταν για τα καθήκοντά τους.
Ύστερα διαμορφώστε το πρόγραμμα ανάλογα με τα σχόλιά τους, και δοκιμάστε το νέο αυτό πρόγραμμα για άλλη μια εβδομάδα, τσεκάροντας ξανά στο τέλος της αν όλα πήγαν καλά. Επαναλάβετε για κάθε εβδομάδα, μέχρι να βρείτε μαζί ένα πρόγραμμα που «δουλεύει».
Ορίστε χώρο και χρόνο μελέτης
Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους στον ίδιο χώρο, κάθε μέρα και στον ίδιο χρόνο. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι ένα ήσυχο μέρος – όχι το κρεββάτι τους – στο οποίο θα μπορούν να συγκεντρώνονται.
Φτιάξτε ημερολόγιο
Για μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και διαχείριση χρόνου, το… παραδοσιακό ημερολόγιο τοίχου είναι απαραίτητο για να μπορούν να βλέπουν τις διορίες για μελλοντικά διαγωνίσματα ή εργασίες. Το ηλεκτρονικό ημερολόγιο στα κινητά από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να φτιάξει το πρόγραμμά του όταν δεν βρίσκεται σπίτι. Επιλέξτε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για τον «συγχρονισμό» των δύο, αντιγράφοντας τις ημερομηνίες από το ένα στο άλλο και αντίστροφα. Μπορείτε επίσης να σημειώσετε μαζί τους στο ημερολόγιο τις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις για το σπίτι.
Βάλτε τα σιγά σιγά στις «ενήλικες» υποχρεώσεις
Στα τελευταία χρόνια του σχολείου, τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν πώς να κλείσουν ραντεβού, να κανονίζουν τη μεταφορά τους, να συμπληρώνουν φόρμες κ.ο.κ. έτσι ώστε να ξέρουν τα βήματα που περιλαμβάνει η κάθε διαδικασία/υποχρέωση. Κατά πάσα πιθανότητα στο Πανεπιστήμιο θα τα κάνουν μόνοι τους, επομένως θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι θα ξέρουν το τι και το πώς.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.