Μήπως κάποια από αυτά τα έχετε ξανακούσει; «Είμαι πάρα πολύ ψηλή», «Είμαι πάρα πολύ κοντή», «Είμαι πάρα πολύ χοντρός / αδύνατος», «Εάν θα είχα σγουρά μαλλιά / ίσια μαλλιά / μια μικρότερη μύτη / μακρύτερα πόδια, θα ήμουν χαρούμενος». Εάν έχετε παιδιά στην εφηβεία σίγουρα τα έχετε ακούσει.
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι νέοι συχνά ασχολούνται πολύ με το πώς φαίνονται τα σώματά τους και συχνά συγκρίνουν το σώμα τους με τα σώματα άλλων. Το σώμα αλλάζει δραστικά κατά την εφηβεία και μαζί με το σώμα, αλλάζει και η εικόνα που έχουν οι έφηβοι για τον εαυτό τους. Εικόνα του σώματος είναι το πώς και τι σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για το σώμα μας, είναι η αντίληψη του σώματός μας, όπως το έχουμε στο μυαλό μας, η οποία μπορεί και να μην ταιριάζει με το πραγματικό του σχήμα και μέγεθος.
Θετική ή υγιής εικόνα του σώματος είναι να αισθάνεσαι ευτυχής και ικανοποιημένος για το σώμα σου, καθώς και να νιώθεις άνετα και να αποδέχεσαι την εμφάνισή σου. Μια αρνητική ή ανθυγιεινή εικόνα του σώματος είναι να νιώθεις δυσαρεστημένος με την εμφάνισή σου. Οι άνθρωποι που αισθάνονται έτσι, συχνά θέλουν να αλλάξουν το μέγεθος του σώματός τους ή το σχήμα του.
Αγόρια, κορίτσια, άνδρες και γυναίκες μπορούν όλοι να επηρεαστούν από ζητήματα που αφορούν στην εικόνα του σώματος, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, τα αγόρια εφηβικής ηλικίας θέλουν να είναι ψηλότερα ή να έχουν περισσότερους μυς, ενώ τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας που δεν τους αρέσει το σώμα τους, συχνά θέλουν να χάσουν βάρος και να είναι λεπτότερα.
Δεν είναι πάντα εύκολο να μας αρέσει κάθε φορά η εμφάνισή μας, αλλά όταν έχουμε «κολλήσει» στα αρνητικά, αυτό μπορεί να μειώσει δραστικά την αυτοπεποίθησή μας. Η θετική εφηβική εικόνα του σώματος αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιούς αυτοεκτίμησης και μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να σκεφτεί και να αισθανθεί θετικά για το σώμα του.
Η εικόνα του σώματος του παιδιού σας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το οικογενειακό περιβάλλον, τις στάσεις των συνομηλίκων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη διαφήμιση, τη βιομηχανία της μόδας και το πολιτιστικό υπόβαθρο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης μεγάλη επίδραση στην εφηβική εικόνα σώματος, ιδιαίτερα όταν οι έφηβοι δημοσιεύουν και βλέπουν φωτογραφίες του εαυτού τους και των άλλων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Μόλις το παιδί σας φτάσει στην εφηβεία, η προσαρμογή και το να μοιάζει με τους άλλους, ιδίως με τους συνομηλίκους του και τα ινδάλματα της εποχής, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ταυτόχρονα, το σώμα του βιώνει πολλές αλλαγές, μέσα και έξω. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας ενδεχομένως να αισθάνεται μεγαλύτερη πίεση, προκειμένου να μοιάζει και να ενεργεί με έναν ορισμένο τρόπο.
Είναι φυσιολογικό για το παιδί σας να ασχολείται με την εικόνα του σώματός του και να θέλει να δείχνει όμορφο και να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αλλά όταν τα παιδιά εστιάζουν πάρα πολύ στο σώμα τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ άγχος και στρες. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας βιώνει κάποια από τις ακόλουθες ενδείξεις, ξεκινήστε μιλώντας μαζί του σχετικά με τις ανησυχίες σας. Το παιδί σας μπορεί να επικρίνει το σώμα του - μπορεί να το ακούσετε να λέει ότι είναι άσχημο, μπορεί να συγκρίνει συνεχώς το σώμα του με τα σώματα των άλλων, να μη θέλει να βγει από το σπίτι λόγω της εμφάνισής του, να μην κάνει δραστηριότητες ή να αποφεύγει να κάνει νέα πράγματα λόγω του τρόπου που αισθάνεται για το σώμα του, να έχει εμμονή με την απώλεια βάρους, ή με συγκεκριμένα μέρη του σώματός του, όπως το πρόσωπο ή τα πόδια του, να συνδέει την τροφή με αισθήματα ενοχής, ντροπής, ή ευθύνης. Πολλοί νέοι άνθρωποι αισθάνονται σύγχυση ή ανησυχία για τις φυσικές αλλαγές που έρχονται με την εφηβεία.
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια υγιή εικόνα σώματος με το να ακούτε για το πώς αισθάνεται για το σώμα του και τις αλλαγές του - οι δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης μπορούν να δημιουργήσουν μια ανοιχτή σχέση και να δείξουν στο παιδί σας ότι πραγματικά ακούτε αυτά που λέει. Εάν το παιδί σας δεν μιλάει ή δεν ανοίγεται σε σας, ίσως να θέλει να μιλήσει με έναν άλλο έμπιστο ενήλικα ή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας στη Γραμμή 1056.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερώσετε όλους στην οικογένειά σας ότι τα πειράγματα που αφορούν στην εμφάνιση δεν είναι επιτρεπτά, καθώς μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην εικόνα του σώματος που θα σχηματίσει το παιδί.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίο «βλέπει» το παιδί το σώμα του, είναι ο τρόπος με τον οποίο αισθάνεστε εσείς για το σώμα σας. Με άλλα λόγια, εάν εσείς βλέπετε θετικά το δικό σας σώμα, θα είναι πιο εύκολο για το παιδί σας να έχει θετική εικόνα για το δικό του. Μια θετική στάση περιλαμβάνει να έχετε την υγιεινή διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα ως βασικό μέρος της καθημερινής οικογενειακής σας ζωής, να εκτιμάτε το σώμα για το τι μπορεί να κάνει, όχι μόνο για το πώς φαίνεται, να αποδέχεστε και να εκτιμάτε τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το πώς φαίνονται και να μην σχολιάζετε την εμφάνιση των άλλων, να επισημαίνετε συχνά ιδιότητες και δεξιότητες που δεν έχουν σχέση με την εμφάνιση, όπως η αίσθηση του χιούμορ, η προσπάθεια που καταβάλει το παιδί στο σχολείο, το να είναι φροντιστικό ή να είναι χρήσιμο.
Αν τα πράγματα δεν αλλάζουν και ανησυχείτε για τον τρόπο που το παιδί σας αισθάνεται για το σώμα του, μιλήσετε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας καλώντας στη γραμμή 1056.
«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»
Περισσότερες συμβουλές εδώ.