Πώς να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Υπάρχει μέθοδος για τη λήψη σωστών αποφάσεων; Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα λάθη στις επιλογές μας; Παρουσιάζεται ένα πλάνο το οποίο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες των συνειδητών μας αποφάσεων.
Είναι συχνό το αίσθημα αμφιβολίας μετά από μια σημαντική απόφαση. Είμαστε αβέβαιοι εάν έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή ή όχι. Η λήψη σωστών αποφάσεων είναι σημαντική ανεξαρτήτως του πόσο σημαντικό είναι το θέμα για το οποίο αποφασίζουμε. Για το λόγο αυτό υπάρχουν μέθοδοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση.
Αυτό που προέχει είναι να αναγνωρίσετε την απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Δηλαδή τους στόχους και το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Με τον τρόπο αυτό θα αντιληφθείτε εάν αξίζει πραγματικά να συνεχίσετε για τη λήψη της απόφασης. Εστιάστε στο στόχο και θα μπορέσετε να διαπιστώσετε τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθήσετε.
Συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα το οποίο σας απασχολεί. Οφείλετε να γνωρίζετε σε βάθος κάθε λεπτομέρεια επί του θέματος με το οποίο ασχολείστε, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η προσέγγισή του.
Σκεφθείτε καλά αυτό που σας απασχολεί και αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις. Πάντα χρειάζονται πολλές διαφορετικές επιλογές όταν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. Μπορείτε ακόμα και να καταγράψετε σε ένα χαρτί την κάθε δυνατή επιλογή που σας προσφέρεται. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνετε τον εαυτό σας, καθώς είναι πολύ δύσκολο για τον ανθρώπινο νου να απομνημονεύσει όλες τις πληροφορίες.
Εξετάστε κάθε πιθανό αποτέλεσμα. Ελέγξτε τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει κάθε διαφορετική απόφαση σας. Δεν υπάρχει λόγος για καταστροφολογίες. Όμως εάν είναι οικείο το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα στο άτομο που αποφασίζει,  θα είναι ευκολότερο να το αποδεχτεί.  Όποια κι αν είναι η απόφαση που θα λάβετε οφείλετε να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για κάθε επίπτωσή της.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Βάλτε σε προτεραιότητα τις αξίες που είναι σημαντικότερες για τον εαυτό σας και εξετάστε τις.  Τι είναι αυτό που πραγματικά σημασία αξίζει να γίνει; Κάνοντας τις δύο λίστες, με τα θετικά και τα αρνητικά της απόφασης που πρόκειται να λάβετε,  αποφασίζετε πιο γρήγορα για τη λήψη της.
Ζητήστε την άποψη ανθρώπων που εμπιστεύεστε και εκτιμάτε. Πάντα η άποψη ενός ακόμη προσώπου έχει σημαντικό ρόλο καθώς βλέπει την υπόθεση από μια διαφορετική οπτική γωνία. Υπάρχει πιθανότητα να βοηθήσει και να σας υπενθυμίσει παραμέτρους που δεν είχατε λάβει υπόψη σας.
Από τη στιγμή που θα καταλήξετε σε μια απόφαση, λάβετέ την άμεσα και ολοκληρωτικά. Μην σκεφθείτε τι δεν κάνατε και ποια θα ήταν τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Πάρτε την απόφαση και παρακολουθείστε τα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να αναλύετε σε βάθος την απόφαση καθεαυτή. Το σημαντικότερο είναι να αξιολογήσετε την απόφαση που έχετε λάβει με βάση το αποτέλεσμα. Το ιδανικό σενάριο είναι να συμπίπτει με αυτό που πραγματικά περιμένατε.
Όλα τα παραπάνω βήματα δεν απαιτούνται για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Προτείνονται κυρίως για σημαντικά θέματα για τα οποία δεν έχουμε καταλήξει. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε αδιάκοπα ένα θέμα, με τον τρόπο αυτό ίσως καταλήξετε να χάσετε την ουσία. Γενικά πρέπει να έχουμε στο νου μας πως τα άτομα που παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις δεν είναι αλάνθαστοι. Απλά πρόκειται για άτομα που σκέφτονται θετικά και είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)