Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αυτό το αξίωμα δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη εφαρμογή από ό,τι στην παιδεία. Αν τα παιδιά κάνουν ένα καλό ξεκίνημα στο σχολείο και αγαπήσουν το διάβασμα από νωρίς, όλα τα σχολικά τους χρόνια μπορούν κυλήσουν ομαλά. Αντιθέτως αν θεωρήσουν το διάβασμα μια βαρετή, μισητή ασχολία όλος ο δρόμος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι δύσβατος και για τα ίδια, αλλά και για την οικογένειά τους. Για να μη συζητήσουμε καν την τριτοβάθμια εκπαίδευση την οποία πιθανότατα θα απορρίψουν για λάθος λόγους.
Είναι σημαντικό λοιπόν οι γονείς να φροντίσουν από τα πρώτα χρόνια να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν τη γνώση και το διάβασμα. Να τους εμφυσήσουν τις αρχές του προγραμματισμού, της οργάνωσης και της πειθαρχίας, αρχές απαραίτητες για όλη την πορεία της ζωής τους και ειδικά για τα εργασιακά χρόνια. Πώς μπορούν να φροντίσουν οι γονείς να χτίσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον μάθησης στο σπίτι; Ακολουθώντας 7 βασικές συμβουλές που ενισχύουν τη μάθηση βήμα βήμα.
Εξηγήστε τη σημασία των γραμμάτων και της γνώσης για τη ζωή
Πρέπει να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας από πολύ νωρίς, πριν αρχίσουν το σχολείο και να τα βοηθήσετε να μάθουν να διαβάζουν, έτσι ώστε να μάθουν σωστά και μάλιστα από τα πρώτα τους βήματα, τη σημασία των γραμμάτων και της μόρφωσης. Η οικογενειακή υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της αναγνωστικής ικανότητας του παιδιού πολύ πριν αρχίσει το σχολείο.
Υποστηρίξτε τα παιδιά σας στο διάβασμα
Οι οικογένειες μπορούν με πολλούς τρόπους να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτή που ξεκινάει κυρίως όταν το παιδί αρχίζει να διαβάζει στο σχολείο. Το διάβασμα στα παιδιά αποτελεί σημαντική δραστηριότητα επειδή επιτρέπει στο παιδί να επεκτείνει το λεξιλόγιό του, να μαθαίνει για τη μορφή ενός κειμένου, για το νόημά του και για άλλα προαπαιτούμενα για την ανάγνωση. Όπως στα πολύ μικρά παιδιά έτσι και στα παιδιά που ξεκινούν να διαβάζουν στο σχολείο, το διάβασμα είναι εξίσου σημαντικό.
Δημιουργήστε ένα περιβάλλον μάθησης μέσα στο σπίτι
Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να φροντίσετε είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο τα παιδιά σας θα μπορέσουν να διαβάσουν ευχάριστα και αποτελεσματικά. Το πρώτο μέλημα της οικογένειας οφείλει να είναι η παροχή ενός ήρεμου και ισορροπημένου, γεμάτου αγάπη περιβάλλοντος, πλούσιου από ερεθίσματα, μέσα στο οποίο το παιδί θα μπορέσει να ξεδιπλώσει ένα μεγάλο μέρος του χάρτη δυνατοτήτων του και θα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει έχοντας υψηλό βαθμό αλληλοεπικάλυψης.
Προσφέρετε το πολυτιμότερο αγαθό στα παιδιά σας- το χρόνο σας!
Επίσης, οι γονείς πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους και να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στα παιδιά τους. Να μην αφήνουν την κούραση, τις δυσκολίες της ημέρας και τη ρουτίνα της καθημερινότητας να αλλοιώνει τη συμπεριφορά τους, αλλά να αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα παιδιά και να παίζουν μαζί τους παιχνίδια συμμετοχικά και όχι απλά να νομίζουν ότι κάνουν το καθήκον τους αγοράζοντας πλαστικά βιομηχανοποιημένα παιχνίδια.
Διδάξτε οργάνωση και διαχείριση χρόνου στα παιδιά σας
Λάβετε υπόψη σας ότι είναι ευθύνη της οικογένειας η σωστή διαχείριση του χρόνου και του χώρου των παιδιών. Ένα οργανωμένο και συμμαζεμένο γραφείο, ένα σωστά στημένο από άποψη διαρρύθμισης δωμάτιο είναι μια καλή βάση για οργανωμένες σκέψεις και αποτελεσματικές δράσεις. Είναι πολύ δύσκολο σε ένα παιδί να μάθει π.χ. ορθογραφία, μαθηματικά όταν το περιβάλλον αυτού του παιδιού είναι ακατάστατο.
Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο. Το αποτελεσματικό διάβασμα στην πραγματικότητα απαιτεί ελάχιστο χρόνο, αν ο μαθητής είναι συγκεντρωμένος, ξέρει τι να διαβάσει και πως να το διαβάσει. Η κατάρτιση λοιπόν ενός καθημερινού προγράμματος κρίνεται αναγκαία. Ακόμα και αν αυτό δεν τηρείται ευλαβικά, σίγουρα θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα του μαθητή, στην εξοικονόμηση ελεύθερου χρόνου, στην αυτοπεποίθησή του και βέβαια στην ηρεμία της οικογένειας.
Δώστε κίνητρα για το διάβασμα
Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διάβασμα, προσπαθήστε με ευχάριστες ασχολίες να αλλάξετε τα αισθήματά του. Διαβάστε μαζί του παραμύθια με εικόνες ή κόμικς.
Συμβουλές για αντιμετώπιση ιδιαίτερων δυσκολιών
Αν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ορθογραφία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό χρώμα για τα γράμματα που ίσως να το μπερδεύουν και αναλύστε προφορικά τη γραφή αυτής της λέξης.
Αν το παιδί σας δεν προλαβαίνει να κρατήσει σημειώσεις κατά την παράδοση του μαθήματος, αναφέρετε το γεγονός στο δάσκαλο και προτείνετε μια εναλλακτική λύση, όπως να χρησιμοποιεί το παιδί σας ένα μικρό μαγνητόφωνο ώστε να καταγράφει τις σημειώσεις.
Είναι σημαντικό να ασχοληθείτε με τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του, γιατί το παιδί που έχει φτωχό λεξιλόγιο συχνά δυσκολεύεται στα θεωρητικά μαθήματα. Προτείνετε στο παιδί σας να φτιάξει το δικό του λεξικό, χρησιμοποιώντας ένα τετράδιο-ευρετήριο και ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί καθημερινά τις λέξεις που μαθαίνει.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)