Ο βρετανικός λαός μίλησε και κατά πλειοψηφία αποφάσισε πως θέλει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία για να υπάρξει διάδοχη κυβέρνηση σε τρεις μήνες, η οποία θα διαπραγματευθεί τους όρους της αποχώρησης. Οι οικονομικές αγορές έμειναν μουδιασμένες, η στερλίνα έπεσε, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιπτώσεις, πιο μακροπρόθεσμες, οι οποίες θα πρέπει να μας απασχολούν.
Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο με αυτές τις εξελίξεις; Τι αλλάζει για τους βρετανούς του εξωτερικού και για τους Έλληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο; Ιδού όσα δείχνουν προς το παρόν να αλλάζουν – πάντα με επιφύλαξη, καθώς οι ακριβείς όροι θα οριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο:
-Ακριβαίνουν τα δίδακτρα για τους ευρωπαίους φοιτητές στη Βρετανία
Οι Έλληνες φοιτητές δεν θα απολαμβάνουν τις ίδιες ευνοϊκές ρυθμίσεις με τους βρετανούς φοιτητές που είχαν έως τώρα, και θα θεωρούνται «international» ή «overseas students» με απαραίτητη προσωρινή άδεια παραμονής και δίδακτρα αυξημένα κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αποκλείονται, επιπλέον, από τα φοιτητικά δάνεια. Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς ιθύνοντες διαβεβαίωναν πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές οποιαδήποτε έκβαση κι αν έχει το δημοψήφισμα.
-Αλλάζουν οι όροι εργασίας για ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία
Στις προσλήψεις είναι πιθανόν να υπάρχουν αυστηρά προαπαιτούμενα και βίζα εργασίας – σε περίπτωση παρατεταμένης ανεργίας δεν θα μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία. Δεν θα έχουν, επίσης, πιθανότατα, πρόσβαση σε επιδόματα και παροχές κοινωνικού κράτους.
Από την άλλη, επηρεάζονται και οι Βρετανοί «μετανάστες». Περίπου 1,3 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν αυτή τη στιγμή σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και είναι πιθανόν να αλλάξουν οι όροι παραμονής και εργασίας τους. «Σπαζοκεφαλιά» θα είναι ασφαλιστικά θέματα όπως η Ευρωκάρτα, αλλά και συνοριακά ζητήματα, όπως αυτό που προκύπτει με την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία ή με το «βρετανικό» Γιβραλτάρ που πλέον θα πρέπει να αποκτήσει σύνορα με την Ισπανία και να «αποκλειστεί» κατά κάποιον τρόπο.
-Ταξίδια
Ως χώρα εκτός Ε.Ε., τυπικά η Βρετανία βρίσκεται εκτός της ζώνης ελεύθερων διασυνοριακών ταξιδιών απλώς με αστυνομική/εθνική ταυτότητα. Από τη μία αυτό σημαίνει απαραιτήτως διαβατήριο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στη Βρετανία, αλλά το ίδιο και για τους Βρετανούς υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ε.Ε. Αυτό αναμένεται να μειώσει π.χ. τον αριθμό των βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών με τα διαβατήρια κλπ.
-Εμπόριο
Η επιβολή δασμών και η αύξηση της γραφειοκρατίας αναμένεται να επηρεάσει και τις εξαγωγές προς την Βρετανία αλλά και τις εισαγωγές από αυτή.
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.