Τι κάνουν σήμερα οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το Euro 2004

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


AddThis Sharing ButtoΠοιοι παραμένουν στο ποδόσφαιρο από άλλο πόστο, ποιος παίζει ακόμα μπάλα, ποιοι "εξαφανίστηκαν" διακριτικά, ποιος ετοιμάζεται για την Προοδευτική και ποιος έγινε ...πυροσβέστης; Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τη "χρυσή γενιά" της Εθνικής!
Πριν από περίπου 12 χρόνια, το καλοκαίρι του 2004, ζήσαμε το απόλυτο όνειρο ως Έλληνες φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, βλέποντας τον Ότο Ρεχάγκελ και την ομάδα του, να διαπρέπουν στα γήπεδα της Πορτογαλίας και τελικά να φθάνουν στην κατάκτηση του τροπαίου!

Τα χρόνια όμως πέρασαν και πλέον μόνο ένας από εκείνη την ομάδα βρίσκεται ακόμα στην ενεργό δράση. Άλλοι έχουν γίνει προπονητές, άλλοι βοηθοί προπονητών, άλλοι πρόεδροι και μάνατζερ, ένας πυροσβέστης, ένας Ευρωβουλευτής και άλλοι έχουν αποχωρήσει από το προσκήνιο διακριτικά.

Παρακάτω, σας θυμίζουμε τι έκαναν όλα εκείνα τα παιδιά το καλοκαίρι του 2004 στην Πορτογαλία, τι ακολούθησε στην καριέρα τους και που βρίσκονται σήμερα!


Αντώνης Νικοπολίδης:

Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας, ενώ η εμφάνισή του στο Euro 2004 ήταν συγκλονιστική και βοήθησε να έρθει η κούπα. Αγωνίστηκε σε συλλογικό επίπεδο τόσο με τα χρώματα του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού, ενώ υπήρξε αρχηγός και στους δύο συλλόγους, κατακτώντας αρκετούς τίτλους και με τις δύο ομάδες. Στην Εθνική έκανε το ντεμπούτο του στις 18 Αυγούστου 1999 εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ και δύο χρόνια αργότερα, καθιερώθηκε ως ο βασικός τερματοφύλακας.
Αγωνίστηκε στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2002 και του Euro 2004, ενώ στην τελική φάση της διοργάνωσης κράτησε το μηδέν στην εστία του στους τρεις νοκ άουτ αγώνες και ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους στην κατάκτηση του κυπέλλου. Ψηφίστηκε ως ο τερματοφύλακας της καλύτερης ενδεκάδας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στο οποίο συμμετείχε και στους έξι αγώνες, δεχόμενος συνολικά 4 γκολ.
Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2011 και ακολούθησε καριέρα προπονητή. Αρχικά υπήρξε βοηθός προπονητή του Λεονάρντο Ζαρντίμ στον Ολυμπιακό το 2012, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 αντικατέστησε τον Πορτογάλο, που μόλις είχε αποχωρήσει, στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας. Έπειτα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μίτσελ, παρέμεινε προσωρινά ως βοηθός προπονητή, αποχωρώντας οριστικά στο τέλος της περιόδου. Τον Ιούλιο του 2014 επέστρεψε ως βοηθός του Ισπανού προπονητή στο Λιμάνι, σε αντικατάσταση του Βίκτορ Σάντσεθ που αποχώρησε, όμως τον Μάρτιο του 2015 έγινε γνωστή η λύση της συνεργασίας του με τον πειραϊκό σύλλογο.
Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 έχει αναλάβει ομοσπονδιακός τεχνικός της Κ-21 της εθνικής Ελλάδας.


Κώστας Χαλκιάς
Βρισκόταν στην Πορτογαλία και έζησε από κοντά το όνειρο της κατάκτησης του τροπαίου, όμως λόγω των εμφανίσεων του Αντώνη Νικοπολίδη, ήταν αδύνατον να αγωνιστεί.
Το καλοκαίρι του 2005 ήταν μέλος της αποστολής που συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Γερμανία. Στα προκριματικά του Euro 2008 χαρακτηριστικές ήταν οι συμμετοχές του στα δύο κρισιμότερα παιχνίδια με τη Νορβηγία στο Όσλο (2-2) και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της Τουρκίας (0-1), μια νίκη που έδωσε την απευθείας πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης. Μετά την αποχώρηση του Αντώνη Νικοπολίδη, καθιερώθηκε ως ο βασικός τερματοφύλακας της Ελλάδας και υπήρξε αναπόσπαστο μέλος της μέχρι και το Euro 2012, με τη λήξη του οποίου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
Σε συλλογικό επίπεδο έχει αγωνιστεί κάτω από τα δοκάρια του Παναθηναϊκού, του Απόλλωνα, της Πόρτσμουθ, της Μούρθια, του Άρη και του ΠΑΟΚ. Το 2013 εξελέγη πρόεδρος του ΠΣΑΠ, ενώ τους τελευταίους μήνες υπήρξε έντονη φημολογία πως θα αναλάβει πόστο στην διοίκηση Σαββίδη στην Τούμπα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε.

Φάνης Κατεργιαννάκης
Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1999, στον φιλικό αγώνα εναντίον της Βουλγαρίας (1-0), που διεξήχθη στην Κοζάνη, υπό τις οδηγίες του Βασίλη Δανιήλ. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι με τη γαλανόλευκη φανέλα τελευταία φορά αγωνίστηκε το 2001, μετρώντας συνολικά έξι συμμετοχές, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα κλήθηκε ξανά από τον Ότο Ρεχάγκελ και ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Euro, στην Πορτογαλία το 2004, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ποτέ από τον Γερμανό τεχνικό.
Σε συλλογικό επίπεδο υπερασπίστηκε την εστία του Άρη, του Ηρακλή, του Ολυμπιακού, της Κάλιαρι και της Καβάλας, ενώ από την ενεργό δράση αποχώρησε το 2011. Από εκεί και πέρα ακολούθησε καριέρα προπονητή, καθώς τον Δεκέμβρη του 2014 ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ στο τιμ του Γιάννη Γκούμα για την Εθνική Νέων (προπονητής τερματοφυλάκων)

Τραϊανός Δέλλας:

Γνωστός ως «Τράι» αλλά και «Κολοσσός» ήταν από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής στα γήπεδα της Πορτογαλίας, ενώ ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το "ασημένιο" γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό του Euro 2004 απέναντι στην Τσεχία την 1η Ιουλίου. Ο Δέλλας είχε 53 συμμετοχές και ένα γκολ με τη γαλανόλευκη, ενώ πριν τον καθιερώσει ο Ότο Ρεχάγκελ στην 11αδα, είχε κάνει το ντεμπούτο στην Εθνική τον Απρίλιο του 2001 στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Κροατίας (2-2), με προπονητή τον Βασίλη Δανιήλ.

Ο Δέλλας, που σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε σε Άρη, Πανσερραϊκό, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ΑΕΚ, Περούτζι, Ρόμα, ΑΕΚ, Ανόρθωση και ξανά ΑΕΚ, από τις 9 Απριλίου 2013 έχει ξεκινήσει καριέρα προπονητή. Τότε, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος, τον κάλεσε η διοίκηση της ΑΕΚ για να σώσει την ομάδα, όμως δεν τα κατάφερε και ήρθε ο υποβιβασμός. Παρόλα αυτά, ο Δέλλας παρέμεινε στον πάγκο της Ένωσης και την οδήγησε στην άνοδο από την Γ’ Εθνική στη Β’ και από εκεί στην Σούπερ Λιγκ, όμως στις 20 Οκτωβρίου 2015 υπέβαλε την παραίτησή του μετά την βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό με 4-0.

Από τις 4 Νοεμβρίου 2015 όμως έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ατρομήτου.


Γιούρκας Σεϊταρίδης:

Ίσως ο πιο ποιοτικός παίκτης της Ελλάδας στο 
Euro 2004, όπου αγωνίστηκε και στους έξι αγώνες που έδωσε η Ελλάδα για ενενήντα λεπτά. Ο Σεϊταρίδης "έλαμψε" με την υψηλή απόδοση που είχε στα γήπεδα της Πορτογαλίας και η UEFA εκτιμώντας τη συμβολή του στην επιτυχία της Ελλάδας, τον συμπεριέλαβε στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης.

Το καλοκαίρι του 2005 αγωνίστηκε στο κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξήχθη στη Γερμανία, ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος της Ελλάδας και στο Euro 2008. Τελευταία του εμφάνιση με την Ελλάδα σε τελική φάση διοργάνωσης υπήρξε η συμμετοχή του στο Μουντιάλ 2010 στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.
Σε συλλογικό επίπεδο έχει φορέσει την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, του Παναθηναϊκού, της Πόρτο, της Ντιναμό Μόσχας και της Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το «αντίο» του από τα γήπεδα, το τελευταίο του επίσημο παιχνίδι ήταν το 2013 με την φανέλα του Τριφυλλιού.

Πριν από λίγο καιρό πάντως, υπήρξε έντονη φημολογία πως έχει συμφωνήσει να φορέσει ξανά ποδοσφαιρικά παπούτσια και την επόμενη σεζόν να παίξει με την Προοδευτική, με την οποία άλλωστε υπάρχουν ιδιαίτεροι δεσμοί, αφού είχε αγωνιστεί με τα χρώματά της και ο παππούς του 34χρονου σήμερα Γιούρκα.  

Στέλιος Βενετίδης:
Μπορεί οι περισσότεροι να μην το θυμούνται, όμως ο Στέλλιος Βενετίδης όχι μόνο ήταν στο Euro της Πορτογαλίας, αλλά αγωνίστηκε και σε τρία ματς! Συνολικά με το εθνόσημο της Ελλάδας αγωνίστηκε επί μία πενταετία (1999-2004), έχοντας 42 συμμετοχές, ενώ σε συλλογικό επίπεδο φόρεσε την φανέλα της Ορεστιάδας, της Ξάνθης, του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και της Λάρισας.

Τον Ιανουάριο του 2015 ανέλαβε καθήκοντα βοηθού προπονητή στον Ολυμπιακό Βόλου, όντας ο άμεσος συνεργάτης του άλλοτε συμπαίκτη του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, αποχώρησαν όμως και οι δύο μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τον Πανθρακικό, ξανά ως βοηθός του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, αποχώρησαν όμως τον Ιανουάριο του 2016 για να αναλάβουν τη Βέροια, ενώ τώρα ετοιμάζονται «ντουέτο» για Κύπρο, ώστε να κάτσουν στον πάγκο της Ομόνοιας.

Μιχάλης Καψής:

Στα προκριματικά του Euro 2004 έκανε τρομερές εμφανίσεις, ήταν στη βασική ενδεκάδα για ενενήντα λεπτά σε όλους τους αγώνες, ενώ μαζί με τον Τραϊανό Δέλλα δημιούργησαν ένα απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μη δεχθεί γκολ μετά τη φάση των ομίλων και έως το τέλος της διοργάνωσης!

Το 2005 συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, που διεξήχθη στα γήπεδα της Γερμανίας, ενώ συνολικά με τη φανέλα της Ελλάδας αγωνίστηκε 36 φορές και πέτυχε 1 τέρμα. Αποσύρθηκε το 2012, ενώ σε συλλογικό επίπεδο είχε φορέσει την φανέλα των Άρη Νίκαιας, Αναγέννησης Άρτας, Εθνικού Πειραιώς, ΑΕΚ, Μπορντό, Ολυμπιακού, ΑΠΟΕΛ και Λεβαδειακού.

Από το 2012 που σταμάτησε το ποδόσφαιρο εργάζεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο οποίο διορίστηκε το 2004 και στο οποίο (όπως διαβάσαμε στο Koolnews) πήγαινε να κάνει κανονικά τις βάρδιες του ακόμα και όταν ήταν εν ενεργεία παίκτης!
Τάκης Φύσσας:

Ο Φύσσας είχε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του Euro 2004, όπου αγωνίστηκε και στους έξι αγώνες της Ελλάδας. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2005 στη Γερμανία, ενώ τον Ιούλιο του 2008 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, σε ηλικία 35 ετών.

Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999 στη φιλική αναμέτρηση εναντίον της Φινλανδίας στην Κύπρο και συνολικά με τη γαλανόλευκη φανέλα αγωνίστηκε 60 φορές και σημείωσε 4 τέρματα.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανέλαβε  τεχνικός διευθυντής της εθνικής ομάδας, ήταν άμεσος συνεργάτης του Φερνάντο Σάντος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ενώ στην συνέχεια πήγε στον Παναθηναϊκό ως Διευθυντής Ποδοσφαίρου, επιστρέφοντας στους "πράσινους" έπειτα από 6,5 χρόνια, θέση από την οποία αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2016.

 Γιάννης Γκούμας:

Ήταν παρών στο Euro 2004, σήκωσε την κούπα στην Πορτογαλία, ενώ βρισκόταν στην αποστολή της Ελλάδας και στο Euro 2008. Με τη γαλανόλευκη φανέλα αγωνίστηκε επί μία δεκαετία (1999-2008) έχοντας συνολικά 45 συμμετοχές, ενώ σε συλλογικό επίπεδο φόρεσε μόνο την φανέλα του Παναθηναϊκού, με τον οποίο έπαιξε σε 277 ματς, έχοντας και 27 γκολ.
Αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση το καλοκαίρι του 2009, όταν λύθηκε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του προπονητή Χενκ Τεν Κάτε
Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Γλυφάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε πρώτος προπονητής στην Πεύκη. Τον Οκτώβριο του 2013 συμφώνησε να συνεχίσει ως βοηθός προπονητή στη Skoda Ξάνθη, θέση από την οποία αποχώρησε τον Ιούνιο του 2014.
Τον Δεκέμβριο του 2014 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Νέων (Κ-19).
Νίκος Νταμπίζας:
 
Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004, ενώ συνολικά σε διάστημα μίας δεκαετίας (1994-2004), έφτασε τις 70 συμμετοχές με τη γαλανόλευκη. Σε συλλογικό επίπεδο φόρεσε τις φανέλες της ΑΕ Ποντίων Βέροιας, του Ολυμπιακού, της Νιουκάστλ, της Λέστερ και της Λάρισας, με την οποία σήκωσε και Κύπελλο Ελλάδος.
Στις 26 Οκτωβρίου 2011 ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση, ενώ το καλοκαίρι του 2013 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό, θέση από την οποία αποχώρησε στις 11 Νοεμβρίου 2014. Πλέον έχει το πόσο του Τεχνικού Διευθυντή στην Ομόνοια της Κύπρου.
Θοδωρής Ζαγοράκης:

Υπήρξε ο αρχηγός της ομάδας στο Euro 2004, ενώ ανακηρύχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, στην κορυφαία του στιγμή με τη γαλανόλευκη φανέλα. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Εθνική Ελλάδας στις 7 Σεπτεμβρίου 1994, στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον των Νήσων Φερόε, για τα προκριματικά του Euro 1996, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση όλων των εποχών σε συμμετοχές, έχοντας συνολικά 120 (στο διάστημα 1994 - 2007).
Η τελευταία του συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007, στον φιλικό αγώνα στο γήπεδο της Τούμπας με αντίπαλο την Ισπανία, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στην ελληνική εθνική ομάδα.

Τον Ιούνιο του 2007 ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, όπου έμεινε μέχρι το 2009 και σήμερα είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Άγγελος Μπασινάς:

Ήταν βασικός με την Εθνική στο EURO 2004 και ο άνθρωπος που με το γκολ-πέναλτι στον αγώνα της πρεμιέρας με την Πορτογαλία, έδωσε το… σύνθημα και μας έβγαλε για πρώτη φορά στους δρόμους. Στην συνέχεια πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ  εκτέλεσε το κόρνερ από το οποίο ο Άγγελος Χαριστέας πέτυχε το γκολ στον τελικό!

Ο Μπασινάς είναι ένας από τους 4 παίκτες που έχουν πετύχει 100 συμμετοχές με την εθνική, ενώ σε συλλογικό επίπεδο έχει παίξει στον Παναθηναϊκό, RCD Mallorca, ΑΕΚ, Πόρτσμουθ, AC Arles-Avignon και Φέγενορντ.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μαθήματα για να γίνει προπονητής, ωστόσο για την ώρα παραμένει μακριά από το ποδόσφαιρο.

Γιώργος Γεωργιάδης
Αγωνίστηκε συνολικά 61 φορές με την φανέλα της Εθνικής και σημείωσε 11 γκολ, ωστόσο κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή στην αποστολή της Ελλάδας για το Euro 2004. Σε συλλογικό επίπεδο έχει φορέσει την φανέλα της Δόξας Δράμας, του Παναθηναϊκού, της Νιουκάστλ, του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και του Ηρακλή, ενώ κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια τα 2008.
Ποτέ όμως δεν αποχώρησε από το ποδόσφαιρο, καθώς την επόμενη κιόλας σεζόν εκτέλεσε χρέη σκάουτερ του ΠΑΟΚ και παράλληλα ανέλαβε προπονητής της ομάδας Νέων του συλλόγου. Τον Ιούλιο του 2009 υπήρξε μαζί με τον Κώστα Τσάνα τεχνικό δίδυμο της εθνικής Νέων, για να συνεχίσει την επόμενη χρονιά στην εθνική Ελπίδων. Το 2012 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ εκτελώντας χρέη τεχνικού διευθυντή, ενώ το 2013 βρέθηκε προσωρινά στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου αντικαθιστώντας τον Γιώργο Δώνη, με την έναρξη όμως της περιόδου 2013-14 ανέλαβε και πάλι καθήκοντα τεχνικού διευθυντή. Τον Μάρτιο του 2014 επανήλθε στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ αντί του Χουμπ Στέφενς, κάτι που επαναλήφθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ακριβώς έναν χρόνο αργότερα (Μάρτιος 2015) όταν αντικατέστησε τον Άγγελο Αναστασιάδη.
Το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βέροιας, θέση από την οποία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2016.
Στέλιος Γιαννακόπουλος

Έχοντας φορέσει τις φανέλες του Ολυμπιακού, της Χαλ και της Μπόλτον, ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Ελλάδας στο Euro 2004, ωστόσο αυτό που θα θυμόμαστε για πάντα από τον Στέλιο, είναι το γκολ που είχε βάλει στο 1-0 εκτός έδρας με την Ισπανία, για τα προκριματικά του Euro 2004, αποτέλεσμα που ουσιαστικά εξασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τελική φάση της διοργάνωσης στην Πορτογαλία.

Έχοντας μία λαμπρή καριέρα, τον Ιανουάριο του 2009 υπέγραψε συμβόλαιο 1,5 έτους με τη Λάρισα, στην οποία και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έναν χρόνο αργότερα. Το 2010 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για να γίνει πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα με τον Πανηλειακό, ενώ την φετινή σεζόν ήταν στον πάγκο της Κηφισιάς.

Γιώργος Καραγκούνης:
Ο «τυπάρας» έδωσε και την… ψυχή του για την Εθνική. Ήταν ο πιστός στρατιώτης και ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη. Ο Γιώργος Καραγκούνης εκτός από την εντυπωσιακή καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, όπου φόρεσε με μεγάλη επιτυχία τις φανέλες του Παναθηναϊκού, της Ίντερ, της Μπενφίκα και της Φούλαμ, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του και στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος.
Κορυφαία του στιγμή με τη γαλανόλευκη φανέλα υπήρξε η κατάκτηση του Euro 2004 στην Πορτογαλία, αγωνιζόμενος σε τέσσερις αναμετρήσεις της τελικής φάσης της διοργάνωσης, ενώ δεν αγωνίστηκε σε δύο, μεταξύ αυτών και του τελικού, λόγω συμπλήρωσης κίτρινων καρτών. Στην πρεμιέρα των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην Πορτογαλία ωστόσο, ήταν αυτός που σημείωσε το πρώτο τέρμα της διοργάνωσης με ένα εξαιρετικό σουτ στο 7', το οποίο εκτίναξε την ψυχολογία της ελληνικής ομάδας και έδωσε το… σύνθημα για την συνέχεια και την φυσικά την κατάκτηση του τροπαίου.
Ο Καραγκούνης ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ελληνικής ομάδας τόσο στο Euro 2008 όσο και δύο χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ 2010, αγωνιζόμενος σε όλους τους αγώνες των τελικών φάσεων. Οκτώ χρόνια μετά την επιτυχία του Euro 2004, στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2012, ο έμπειρος, πλέον, Γιώργος Καραγκούνης αποτέλεσε τον φυσικό αρχηγό του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και στον κρισιμότερο αγώνα της φάσης των ομίλων με τη Ρωσία, πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, δίνοντας τη νίκη - πρόκριση στην Ελλάδα για την προημιτελική φάση του θεσμού. Υπήρξε μέλος της αποστολής που μετείχε στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, αγωνιζόμενος μάλιστα σε τέσσερα παιχνίδια, ενώ μετά το τέλος της διοργάνωσης αποχώρησε από την Εθνική, έχοντας συνολικά 139 συμμετοχές!!
Ο Καραγκούνης αν δεν το ήθελε με τίποτα, αποχώρησε από το ποδόσφαιρο το καλοκαίρι του 2013, με την Φούλαμ να του έχει προτείνει νέο συμβόλαιο! Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ η συμφωνία μαζί του για να αναλάβει πόστο στις εθνικές ομάδες και μία εβδομάδα αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε επίσημα ως Διευθυντής Ποδοσφαίρου των εθνικών ομάδων. Η συνεργασία του όμως με την Ελληνική Ομοσπονδία έληξε επεισοδιακά, καθώς …πλήρωσε την επιλογή Μαρκαριάν και τον αποκλεισμό από το Euro.


Κώστας Κατσουράνης:

Ο Κατσουράνης ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στον θρίαμβο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, ενώ στη συνεχεία πήρε μέρος στους προκριματικούς του Μουντιάλ 2006, κατά τους οποίους μάλιστα σημείωσε το πρώτο του τέρμα, στον αγώνα εναντίον του Καζακστάν. Έχει λάβει επίσης μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 και στο Μουντιάλ του 2010.

Ο «Κατσούρ» έγινε ο ηγέτης της Εθνικής μετά την αποχώρηση της ομάδας του 2004 και οδήγησε την Ελλάδα σε νέες επιτυχίες, ενώ ήταν παρών και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, στο οποίο και αγωνίστηκε τρεις φορές. Σε συλλογικό επίπεδο έκανε εξαιρετική καριέρα με τις φανέλες της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της Μπενφίκα, ενώ τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε επίσης με τον Ατρόμητο, αλλά και σε Ινδία – Αυστραλία. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε κάποια θέση κοντά στο ποδόσφαιρο, ωστόσο σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε πως θα ήταν θετικός  για πρόεδρος της ΕΠΟ!

Παντελής Καφές
Φόρεσε την φανέλα της Εθνικής συνολικά 40 φορές, έχοντας πετύχει 3 τέρματα, όμως κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του στην αποστολή της Ελλάδας που κατέκτησε το Euro 2004 στην Πορτογαλία, ενώ ήταν στις επιλογές του Ότο Ρεχάγκελ και έναν χρόνο αργότερα, στο κύπελλο Συνομοσπονδιών 2005, που διεξήχθη στη Γερμανία.
Ο Καφές σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Βέροια,  όμως από τις δύο τελευταίες ομάδες αποχώρησε με πολλά… χρωστούμενα, γεγονός που τον ταλαιπωρεί δικαστικά μέχρι και σήμερα, αφού ακόμα δεν έχει δικαιωθεί για τα δεδουλευμένα του. Δεν ανακοίνωσε ποτέ το «αντίο», όμως από το καλοκαίρι του 2013 έβγαλε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και ασχολείται με πράγματα εκτός ποδοσφαίρου.


Βασίλης Λάκης

Ήταν ενεργό μέλος της «χρυσής ομάδας» του 2004, ενώ συνολικά με την Εθνική είχε 35 συμμετοχές και τρία γκολ. Μετά το έπος της Πορτογαλίας και ενώ ήδη είχε αγωνιστεί σε Πανηλειακό και ΑΕΚ, πήρε μεταγραφή για την Κρίσταλ Πάλας που μόλις είχε ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και φόρεσε με μεγάλη επιτυχία τις φανέλες των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2010 στην Καβάλα.

Ο Βασίλης Λάκης, που πάντα ήθελε να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παραμένει κοντά στο ποδόσφαιρο, καθώς ασχολείται με Ακαδημίες Ποδοσφαίρου.
Βασίλης Τσιάρτας:

Το πιο καλό 10αρι της σύγχρονης ποδοσφαιρικής Ελλάδας, δεν γινόταν να μην βρίσκεται στο Euro 2004, αν και ο Ότο Ρεχάγκελ δεν τον είχε στις βασικές επιλογές του. Παρότι λοιπόν στα γήπεδα της Πορτογαλίας δεν είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής, στις τέσσερις συνολικά φορές που αγωνίστηκε ήταν καθοριστικός! Από δική του άριστη μακρινή μεταβίβαση ο Άγγελος Χαριστέας ισοφάρισε την Ισπανία στη φάση των ομίλων και ουσιαστικά έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση για τα προημιτελικά, παρά την ήττα από τη Ρωσία, ενώ στον ημιτελικό απέναντι στην Τσεχία ήταν αυτός που εκτέλεσε το κόρνερ στο 105ο λεπτό της παράτασης και ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά έστειλε την Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης

Ο Βασίλης Τσιάρτας συμμετείχε και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξήχθη στη Γερμανία το 2005, ενώ συνολικά με την Εθνική είχε 70 συμμετοχές και 12 γκολ. Σε συλλογικό επίπεδο έκανε μία τρομερή καριέρα φορώντας μεταξύ άλλων την φανέλα της ΑΕΚ, της Σεβίλλης και της Κολωνίας, ενώ έκλεισε την καριέρα του με τον Εθνικό Πειραιώς.

Ασχολείται πλέον ως μάνατζερ ποδοσφαιριστών.

Ζήσης Βρύζας:

Όχι μόνο ήταν παρών στα γήπεδα της Πορτογαλίας, αλλά ήταν και ο άνθρωπος που πέτυχε το γκολ κόντρα στην Ρωσία, το οποίο και χάρισε στην Εθνική την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ θεωρούνταν βασικό μέλος στην επίθεση της Ελλάδας, καθώς αγωνίστηκε στους πέντε από τους έξι αγώνες της τελικής φάσης.
Βέβαια, και σε συλλογικό επίπεδο είχε μία σπουδαία καριέρα, καθώς μεταξύ άλλων σκόραρε με τις φανέλες του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης, της Φιορετίνα, της Θέλτα και της Τορίνο, ενώ στις 6 Ιανουαρίου του 2008 έκλεισε την καριέρα του στον αγαπημένο του Δικέφαλο.

Όταν έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα του, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες που έκανε στην Ιταλία από το πόστο του τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ και τα κατάφερε θαυμάσια. Στην συνέχεια πέρασε για λίγο από την Εθνική ως βοηθός του Σάντος, έπειτα γύρισε στην Τούμπα ως… διάδοχος πλέον του Ζαγοράκη και ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ τώρα έχει σημαντικό ρόλο στην διοίκηση της Βέροιας, στην οποία πήγε αρχικά ως γενικός και τεχνικός της διευθυντής.



Ντέμης Νικολαΐδης:

Αν και δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση λόγω προβλημάτων τραυματισμού, θα ήταν αδύνατον να μην βρίσκεται στο Euro της Πορτογαλίας, αφού επρόκειτο για έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ντέμης μετά από μία φοβερή φανέλα με την φανέλα της ΑΕΚ και της Ατλέτιο Μαδρίτης, έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στο Euro 2004, καθώς λόγω προβλημάτων στη μέση, το τελευταίο του παιχνίδι ήταν αυτό κόντρα στην Γαλλία, στον προημιτελικό της διοργάνωσης! Αγωνίστηκε συνολικά 54 φορές με τη γαλανόλευκη φανέλα και πέτυχε 17 γκολ, γεγονός που τον κατατάσσει 7ο σκόρερ όλων των εποχών.

Μετά το Euro 2004 ανέλαβε πρόεδρος στην ΠΑΕ ΑΕΚ, την οποία …αναγέννησε, όμως τελικά στην πορεία προέκυψαν προβλήματα και εντάσεις, με συνέπεια να παραιτηθεί στις 2 Νοεμβρίου του 2008. Έκτοτε βρίσκεται μακριά από το ποδόσφαιρο (έχει μία εταιρία που ασχολείται αποκλειστικά με τα εισιτήρια θεαμάτων) αποφεύγει ακόμα και τις συνεντεύξεις και προτιμάει να μιλάει για την Ατλέτικο και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

 Δημήτρης Παπαδόπουλος:

Ο Παπαδόπουλος ήταν - στα 22 του - το νεότερο μέλος της τελικής ομάδας του 2004, όπου συμμετείχε σε 2 αγώνες. Έφτασε στην Πορτογαλία αμέσως μετά την κατάκτηση του νταμπλ με τον Παναθηναϊκό, ενώ εκείνη την περίοδο θεωρούνταν ως το μεγάλο… next big thing του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο «Παπ» μάλιστα, είναι και ο μοναδικός του ρόστερ εκείνου που παίζει ακόμα μπάλα, καθώς μετά από 11 μεταγραφές και αμέτρητα γκολ, τον Ιανουάριο υπέγραψε νέο συμβόλαιο στον Ατρόμητο, το οποίο και θα τον κρατήσει στο Περιστέρι μέχρι το καλοκαίρι του 2017.
Άγγελος Χαριστέας:

Και κλείνουμε  με τον μεγάλο ήρωα της Πορτογαλίας, τον χρυσό σκόρερ του Euro 2004. Όλοι είχαν συμμετοχή σε εκείνη την διοργάνωση, όμως ο Άγγελος ΗΤΑΝ του Euro, ήταν ο άνθρωπος που με τα γκολ του κόντρα σε Ισπανία, Γαλλία και φυσικά στην Πορτογαλία στον τελικό, μας έστειλε …στα ουράνια και μας έβγαλε στους δρόμους.

Ο Χαριστέας έκανε εντυπωσιακή καριέρα στο εξωτερικό, τόσο πριν όσο και μετά το έπος της Πορτογαλίας και φόρεσε τις φανέλες της Βέρντερ Βρέμης, του Άγιαξ, της Φέγενορντ, της Νυρεμβέρης, της Μπάγερ Λεβερκούζεν και της Σάλκε, ενώ στην Ελλάδα αγωνίστηκε με τις φανέλες του Άρη, του Αθηναϊκού και του Παναιτωλικού.

Το  2013 υπέγραψε με την ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αλ Νασρ και εκεί ήταν και το… αντίο του από τα γήπεδα. Στην συνέχεια υπήρξε έντονη φημολογία πως θα αναλάβει πόστο στον Άρη, όμως για την ώρα είναι εκτός ποδοσφαίρου και όπως μαθαίνουμε, διαπρέπει στο τένις! 

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)