Παλαιότερα οι δάσκαλοι έβαζαν ετικέτες σε κάθε παιδί χαρακτηρίζοντάς το ως έξυπνο ή ανόητο. Σήμερα αυτές οι αντιλήψεις έχουν ξεπεραστεί. Νέες έρευνες μας δείχνουν πως κάθε παιδί είναι μοναδικό και πως υπάρχουν διαφορετικά είδη ευφυΐας. Σύμφωνα με το βιβλίο του Howard Gardner έχουμε οχτώ είδη ευφυίας: τη γλωσσική, τη λογικομαθηματική, τη μουσική, τη χωρική, την κιναισθητική-σωματική, τη διαπροσωπική, την ενδοπροσωπική και τη νατουραλιστική νοημοσύνη. Ο ρόλος του γονιού και του δασκάλου είναι να ανακαλύψουν το είδος στο οποίο ανήκει κάθε παιδί.
Το παιδί σας δε θέλει πάντα αυτό που θέλετε και εσείς
Επειδή εσείς δεν καταφέρατε να πραγματοποιήσετε το ονειρό σας αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα καταφέρει το παιδί σας. Το γεγονός για παράδειγμα ότι δεν καταφέρατε να γίνετε γιατρός δε σημαίνει ότι ο γιος ή η κόρη σας πρέπει να εκπληρώσει αυτή σας την επιθυμία. Μπορεί να του/της προκαλεί φόβο ακόμη και το γεγονός να μπει στο νοσοκομείο. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα.
Παρατηρήστε το την ώρα που παίζει
Ρωτήστε το τι δραστηριότητες θέλει να κάνει και σταματήστε να τις προγραμματίζετε εσείς. Παρατηρήστε αν είναι καλό στον αθλητισμό, αν του αρέσει να γράφει, να ασχολείται με τη μαγειρική ή ακόμη αν επιθυμεί συχνά να παριστάνει το δάσκαλο στα αδέρφια ή τους φίλους του. Σύμφωνα με μια έρευνα μέσα από τις αντιδράσεις του την ώρα των δραστηριοτήτων απελευθερώνεται στο ασυνείδητο μια κινητήρια δύναμη, η οποία μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα ενός παιδιού. Αυτή υποδεικνύει και την πραγματική του κλίση.
Επιβραβεύστε την προσπάθειά του
Έχει αποδειχθεί πως όταν επιβραβεύουμε την προσπάθεια ενός παιδιού το ενθαρρύνουμε να εκφράζει ανοιχτά τη σκέψη του ακόμη και αν αυτή είναι λάθος. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και ο σκοπός της μάθησης. Αντίθετα, αν λέμε σ΄ ένα παιδί μόνο πόσο έξυπνο είναι, αυτό θα επαναπαυθεί και θα σταματήσει να εξελίσσεται.
Ενισχύστε το μιμητισμό
Πολλές φορές μέσα από τη διαδικασία της μίμησης τα παιδιά μπορεί μπορεί να βγάλουν στην επιφάνεια τα πραγματικά τους ταλέντα.
Προτρέψτε το να εκφράζεται ελεύθερα
Συχνά στα παιδιά αρέσει να απλά να κάθονται μουτζουρώνοντας τα χαρτιά τους, βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας κάτι που για σας ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό. Μην τα κατακρίνετε και μην τα αποθαρρύνετε. Δε γνωρίζετε πως αυτές τους οι συνήθειες μπορεί να εξελιχθούν και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αντίδρασή σας στην ψυχολογία τους.
Ανακαλύψτε τη καλλιτεχνική του κλίση
Σε περίπτωση που πιστεύετε πως το παιδί σας έχει κλίση στον καλλιτεχνικό τομέα μπορείτε να απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό για να σας πει τη γνώμη του ή να το πάτε σε κάποιο διαγωνισμό. Άλλη μια λύση θα ήταν να φτιάξετε ένα βίντεο και να το ανεβάσετε στο διαδίκτυο. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά και με τη συγκατάθεσή του.
Το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον το οποίο να ενισχύει τις πραγματικές του επιθυμίες. Δείξτε τους πως τα στηρίζετε όποια απόφαση και αν πάρουν στη ζωή τους. Έτσι θα εξελιχθούν σε υγιείς και χαρούμενες προσωπικότητες.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.