του Νικόλα Γεωργιακώδη
Η χαρακτηριστική άνεση με την οποία ουκ ολίγοι αναγνώστες μας αφορίζουν οτιδήποτε Αθηναϊκό με τον χαρακτηρισμό «γκρίζο», «μουντό» και «βρώμικο» είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Όχι όμως δικαιολογημένη. Γιατί, όσο και αν ακουστεί παράξενο, η Αθήνα διαθέτει δεκάδες μέρη που δεν θυμίζουν σε τίποτα το κομφούζιο του κέντρου της, αυτό το οποίο ο περισσότερος κόσμος εμπνέεται για να γενικεύσει την μηδενιστική του φιλοσοφία για την πόλη.
Τα μέρη αυτά μπορεί να είναι ένα Πάρκο, ένας λόφος, ο Βοτανικός Κήπος, ακόμα και μια ολόκληρη περιοχή με χωριουδάκια και πλούσιο φυσικό περιβάλλον, η οποία απέχει μόλις μισή ώρα από το κέντρο της πόλης. Δεν μας πιστεύετε; Παρακάτω θα βρείτε τις... αποδείξεις. Και μην διστάσετε να μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια του κειμένου τις δικούς σας «αστικούς» προορισμούς οι οποίοι σας κάνουν να νοιώθετε ότι βρίσκεστε στην εξοχή.
Εκεί ψηλά στον Υμηττό
…δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, παρά μόνο χωμάτινα μονοπάτια στις κατάφυτες πλαγιές του, εντυπωσιακή θέα στην Αθήνα και φουντωτά πεύκα. Αρκούν και με το παραπάνω όμως για να τον επισκεφθούμε και να δοκιμάσουμε να περπατήσουμε σε κάποιο από τα τριάντα οκτώ συνολικά μονοπάτια του με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Μία από τις ευκολότερες διαδρομές, δημοφιλέστατη για πεζοπορία και για τρέξιμο λόγω της έλλειψης κλίσης, είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα, περνά, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, από τη Μονή Καισαριανής, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών, με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Αν βαριέστε το περπάτημα, μπορείτε κάλλιστα να αράξετε στο δημοφιλές café-bar-ουζερί-αναψυκτήριο εν ονόματι «Καλοπούλα» και να απολαύσετε το soundtrack από τα κελαηδίσματα των πουλιών και το κελαριστό νερό της πηγής που βρίσκεται κοντά.
Βόλτες στον Διομήδειο Κήπο
Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, στο λόφο Χαϊδαρίου, σχεδόν δίπλα στη Μονή Δαφνίου, είναι ο μεγαλύτερος, ομορφότερος, εντυπωσιακότερος – όπως θέλετε πείτε τον - κήπος της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν αποτελεί απλά ένα «εξοχικό» μέρος εντός Αθηνών, αλλά ίσως ένα από τα ομορφότερα και κρυφά πράσινα αξιοθέατα της πόλης . Εντυπωσιαστήκατε; Διαβάστε κι άλλα, εξίσου εντυπωσιακά για τα δεκάδες είδη λουλουδιών και φυτών που φιλοξενεί. Σημειώστε επίσης, ότι ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό μόνο μέχρι τις 14.00 τις καθημερινές, και μέχρι τις 15.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Μεσογειακή ομορφιά Τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά… Τα Μεσόγεια της Αττικής, η περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του κλεινού άστεως, κρύβουν γραφικά χωριουδάκια (ναι, υπάρχουν τέτοια), όμορφες παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, ζωολογικά πάρκα και καταπράσινα πευκοδάση. Αμφιβάλλετε; Μια επίσκεψη με το αυτοκίνητο θα σας πείσει.
«Απόδραση» στην Πάρνηθα
Όχι δεν έχει καεί ολόκληρη ούτε είναι αποκλειστικά για τους επισκέπτες του καζίνο. Μια επίσκεψη στην «αθηναϊκή εξοχή» θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τα όσα – κακώς – είχατε πιστέψει. Υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια σε καταπράσινες πλαγιές, μια καταγάλανη λίμνη με τον μίνι ζωολογικό της κήπο στη μία όχθη, τα λαμπρά(;) βασιλικά κτήματα στο Τατόι και το φαντασμαγορικό σπήλαιο του Πανός.
Πάμε Λίμνη;
Όποιον σκέφτηκε πως «είναι μακριά», οφείλουμε να τον πληροφορήσουμε ότι η απόσταση από την Κηφισιά μέχρι το φράγμα της λίμνης, αν επιλέξετε τη διαδρομή από τη Σταμάτα, δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Αυτό, πιθανότατα, την χρήζει επάξια την πλησιέστερη απόδραση στην Αθήνα, τουλάχιστον για όσους δεν μένουν στα νότια. Φέρτε τα ποδήλατα, ή έστω τα αθλητικά σας παπούτσια, και ακολουθήστε τις διαδρομές στις όχθες της, για να απολαύσετε το μεγαλείο της από οπτικές γωνίες που λίγοι έχουν υπ’ όψιν. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το – κάπως «τσιμπημένο σε τιμές - εστιατόριο Fragma, όπου θα πιάσετε τραπεζάκι μετά τις βόλτες σας για καφεδάκι ή φαγητό και δείτε στο επίσημο site του αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβασή σας.
Δροσιά στην… Δροσιά
Αν και ξεκίνησε ως οικισμός Ποντίων της Μικράς Ασίας (με πρώτη ονομασία «Ρωσσοχώρι»), η Δροσιά υπήρξε για πολλά χρόνια παραθεριστικός – τουριστικός προορισμός για Αθηναίους και λοιπούς επισκέπτες. Εκτός από τα χαρακτηριστικά πεϊνιρλί και άλλα εδέσματά της, η Δροσιά φημίζεται και για… τη δροσιά της, κάτι που θα ανακαλύψετε με μια βόλτα στην κεντρική της πλατεία. Το δροσερό της κλίμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φυσικά σύνορα των δασών, η ρεματιά της Εκάλης, τα πελώρια πεύκα της και οι –κατά βάση- μονοκατοικίες της, κάνουν τη Δροσιά να μοιάζει περισσότερο με εξοχή παρά με πυκνοκατοικημένο προάστιο. Τα βατραχάκια που κρατούν στους κατοίκους συντροφιά τα βράδια στις αυλές, οι αλεπουδίτσες που συχνά χάνουν το δρόμο τους και κατεβαίνουν από το βουνό και το κρώξιμο των νυκτόβιων κουκουβαγιών ολοκληρώνουν την εξοχική ατμόσφαιρα.
Το gothic Πάρκο
Μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, η αγαπημένη όαση των κατοίκων στα Βόρια Προάστια ακούει στο όνομα Πάρκο Συγγρού και είναι ένα κανονικότατο "δάσος" πνιγμένο στα πεύκα, τους ελαιώνες, τις αμυγδαλιές και τα περιβόλια, τα οποία αυτήν την περίοδο μοσχοβολούν άνοιξη. Τα χωμάτινα μονοπάτια που τα διατρέχουν σχεδόν προκαλούν για πολύωρες πεζοπορίες, ενώ αν έχετε πιτσιρίκια σημειώστε και την ύπαρξη της φροντισμένης παιδικής χαράς. Πέραν του φυσιολατρικού, το Δάσος Συγγρού παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και γοτθικό ενδιαφέρον: η μοναδική στην Ελλάδα ορθόδοξη νεογοτθική εκκλησία, αυτή του Αγίου Ανδρέα, βρίσκεται κρυμμένη πίσω από την πυκνή του βλάστηση, όπως και το σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού.
Ένας κήπος… Εθνικός
Μόλις δύο λεπτά περπάτημα από την έξοδο του μέτρο στο Σύνταγμα, μια μίνι όαση στο πολύβουο κέντρο της πόλης διατίθεται να σας «φιλοξενήσει» οποιαδήποτε και αν είναι η πρόθεσή σας. Επισκεφθείτε τον, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Ο Εθνικός Κήπος είναι ανοιχτός όλες τις ημέρες του χρόνου, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ήλιου, ενώ το καφενείο που βρίσκεται εντός των τειχών του λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3.
Το Άλσος των παιδικών μας χρόνων
Όσοι πήγαν σχολείο σε κάποιον από τους γειτονικούς δήμους του Γαλατσίου δεν υπάρχει περίπτωση να μην το θυμούνται ως το «άλσος για γυμναστική». Στο ποδοσφαιρικό του γήπεδο μάθαμε μπάλα και στο κλειστό του μπάσκετ κάναμε τα πρώτα μας λέι απ. Ακόμα όμως και αν έτυχε να επισκεφτείτε μικροί το άλσος Βεϊκου, οφείλετε να το κάνετε τώρα που… μεγαλώσατε. Το συνολικής έκτασης 217 στρεμμάτων πάρκο έχει… απ’ όλα και αποτελεί την ιδανική επιλογή απόδρασης από την μουντάδα και την «ασφυξία» του κέντρου της Αθήνας. Σε κάτι λιγότερο από είκοσι λεπτά, είστε σε έναν χώρο όπου και βόλτες θα κάνετε πεζοί ή με ποδήλατο και πράσινο θα δείτε και τα πιτσιρίκια θα φέρετε χωρίς έγνοιες και θα γυμναστείτε και θα πιείτε χαλαρά τον καφέ σας υπό τον ίσκιο των πεύκων. Και τώρα που άνοιξε και το θερινό σινεμά; Προσθέστε στο όλο πακέτο και τις σινεφίλ βραδιές.
Η Πεντέλη και ο… καταρράκτης της
Είναι από τα κοντινότερα φυσικά αξιοθέατα της Αθήνας και προσφέρει πληθώρα επιλογών για φυσιολατρικές βόλτες. Διαδρομές με το ποδήλατο, πεζοπορία, παιχνίδι με τα πιτσιρίκια και… μπάνιο στον καταρράκτη της, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Ντράφι και αποτελεί ένα κοινό μυστικό για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Είναι προσβάσιμος από την 2η στάση επί της οδού Αχαιών, όπου και θα δείτε ένα μικρό άνοιγμα πριν τον χωματόδρομο. Στρίψτε σε αυτό και θα τον δείτε από ψηλά. Σε τρία λεπτά από το μονοπατάκι που θα βρείτε μπροστά σας, θα είστε δίπλα του. Όσο θα δροσίζεστε στα νερά του όμως, σκεφτείτε και την λαϊκή ρήση για την καθαριότητα. Και κάντε την πράξη. Άλλα εξίσου όμορφα αξιοθέατα του βουνού είναι το Αστεροσκοπείο, το Παλάτι της Δούκισσας της Πλακεντίας και η Ιερά Μονή.
Περισσότερα θέματα για έξοδο εδώ.