Φίλης: Τέλος οι πανελλήνιες. Στο νέο σύστημα η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο
«Έχουμε συνείδηση ότι το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας. Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο. Συνεπώς το νέο σύστημα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Λυκείου. Επί πλέον η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο και όχι σε άλλα σχήματα εκτός του σχολείου.
Αυτή είναι η φροντίδα μας, αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και την κατάλληλη στιγμή μέσα από διάλογο και χωρίς να αιφνιδιάζουμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις αποφάσεις.» Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης στη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αναφερόμενος στους υποψηφίους ο υπουργός είπε: «Θα ήθελα εξ αρχής να συγχαρώ όλα τα παιδιά για τον αγώνα που δώσανε και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στον αγώνα τους. Η χώρα βήμα-βήμα θα βγει από την κρίση και τα όνειρα και οι προσδοκίες τους, με τη δική τους συνεχή προσπάθεια, θα ικανοποιηθούν.»
Αναφερόμενος στους υποψηφίους ο υπουργός είπε: «Θα ήθελα εξ αρχής να συγχαρώ όλα τα παιδιά για τον αγώνα που δώσανε και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στον αγώνα τους. Η χώρα βήμα-βήμα θα βγει από την κρίση και τα όνειρα και οι προσδοκίες τους, με τη δική τους συνεχή προσπάθεια, θα ικανοποιηθούν.»
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τη νέα σχολική χρονιά ο Νίκος Φίλης τόνισε: «Τα σχολεία ανοίγουν με όλες τις καλές προϋποθέσεις, με τους αναπληρωτές που έχουμε ήδη προκηρύξει, περίπου 21.000 θέσεις, καθώς επίσης και με την έγκαιρη προετοιμασία για να καλυφθούν τα κενά, που παραδοσιακά την τελευταία τριακονταετία εμφανίζονται το Σεπτέμβριο στα σχολεία και δυστυχώς καλύπτονται, αν καλύπτονται, πολύ αργότερα. Η προετοιμασία μας αποσκοπεί στο να καλυφθούν τα κενά, ει δυνατόν, από την πρώτη μέρα. Και σ΄ αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε. Και θα παρακαλούσαμε επίσης τα σχολεία, γενικότερα η εκπαίδευση αλλά και ειδικότερα τα σχολεία την κρίσιμη στιγμή που ανοίγουν, να μην γίνουν αντικείμενο κομματικής αντιδικίας. Το αν θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα και κενά δεν είναι ένα κέρδος που αφορά την κυβέρνηση, είναι ένα κέρδος που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Τα παιδιά μας, οι οικογένειες, όλοι συνολικά στις στιγμές που ζούμε, μπορούμε να δώσουμε απτό παράδειγμα ότι η κανονικότητα επιστρέφει στη χώρα μας.»
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, κατ’ αρχάς ξεκαθάρισε ότι τα αποτελέσματα από το νέο εξεταστικό σύστημα που ίσχυσε φέτος δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των προηγουμένων χρόνων. Τα συστήματα είναι διαφορετικά, άρα και τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, μπορούν να συναχθούν ορισμένα γενικά συμπεράσματα. Ο Γενικός Γραμματέας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας προσέλκυσαν πολλούς υποψήφιους, όπως επίσης ότι μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.