Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον αθλητισμό. Σε ηλικία 19 ετών κατέκτησε το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ με το πανεπιστήμιό της.
Η Μάριον Τζόουνς, όταν ήταν 13 χρόνων, έτρεχε τα 100 μέτρα σε 13 δευτερόλεπτα και τα 400 σε 59 δευτερόλεπτα. «Σίφουνας».
Όταν άρχισε να τρέχει στους Παναμερικανικούς και στα διεθνή πρωταθλήματα, έδειξε ότι θα ήταν η διάδοχος της απόλυτης σπρίντερ, Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ. Το πίστευε και η ίδια.
Η Τζόουνς έτρεχε 100, 200 και 400 μέτρα, στο 4χ100 ενώ ήταν και άλτρια του άλματος εις μήκος. Γι αυτό την ονόμαζαν «θηλυκό Καρλ Λιούις», ή «μαύρο άτι».
Αλλά δεν «έπαιζε καθαρά». Η λαμπρή καριέρα της καταστράφηκε με ατιμωτικό τρόπο, όταν ομολόγησε ότι έτρεχε ντοπαρισμένη, κάνοντας χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Ο πρώην σύζυγός της, Σι Τζέι Χάντερ, αποκάλυψε ότι ήταν παρών, όταν η Μάριον Τζόουνς έκανε ενέσεις με αναβολικά στο στομάχι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
Το ίδιο έκανε και ο Βίκτορ Κόντε, ιδρυτής της Balco, που μπλέχτηκε σε πολύκροτο σκάνδαλο αναβολικών. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε δηλώσει ότι είχε χορηγήσει ο ίδιος αναβολικά στη χρυσή ολυμπιονίκη.
Τον Οκτώβριο του 2007, δημοσιεύτηκε γράμμα της Αμερικανίδας αθλήτριας, στο οποίο ομολογούσε ότι έκανε χρήση στεροειδών και ότι είπε ψέματα για την Balco στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.
«Η Μάριον Τζόουνς θα μείνει στις μνήμες μας, ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του αθλητισμού», ήταν η επίσημη θέση της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.
Είχε κερδίσει πέντε μετάλλια (τρία χρυσά, δύο χάλκινα) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.
Τα παρέδωσε πίσω μόνη της. Καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση το 2008, επειδή είπε ψέματα για την υπόθεση των αναβολικών. Επίσης, κατηγορήθηκε και για οικονομικής φύσεως αδικήματα.
Αργότερα, υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα για τίποτα.
Οι επιτυχίες
Η Μάριον Τζόουνς σε ηλικία 22 ετών, το 1997, ήρθε στην Αθήνα και κατέκτησε το χρυσό στα 100 μέτρα.
Ήταν η πρώτη της παρουσία σε διεθνή διοργάνωση. Έκτοτε κέρδιζε συνέχεια.
Για έξι χρόνια έμεινε ανίκητη, μέχρι που έχασε στα 100 μέτρα του παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Έντμοντον το 2001, από τη Ζάνα Πιντούσεβιτς Μπλοκ.
Ήταν η δεύτερη ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών.
Από το 1997 ως και το 2002, πέτυχε νίκη στους 59 από τους 60 τελικούς, στα 100 μ. Το 1998 αναδείχθηκε αθλήτρια της χρονιάς, εξαιτίας των 34 νικών της σε διάφορα αγωνίσματα.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, οι γάμοι και το ντοπάρισμα
Το 1977, σε ηλικία δύο ετών, ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια. Η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε. Ο πατριός όμως, πέθανε από εγκεφαλικό. Ο αθλητισμός ήταν μια καλή λύση, για να ξεφύγει από τη λύπη.
Στο γυμνάσιο, καταρρίπτει το εθνικό ρεκόρ της κατηγορίας στα 200 μέτρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το όνομά της εμπλέκεται για πρώτη φορά σε υπόθεση ντόπινγκ. Αρνείται τους ελέγχους, αλλά απαλλάσσεται από τις κατηγορίες.
Στους Ολυμπιακούς του ’92, μπορούσε να είναι αναπληρωματική στην ομάδα στίβου των ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκε, για την πλήρη υποτροφία που της προσέφερε το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Εκεί, αγωνίζεται στην ομάδα μπάσκετ και κατακτά το κολεγιακό πρωτάθλημα. Σκόραρε σταθερά πάνω από 20 πόντους σε κάθε παιχνίδι.
Το 1995, σε προπόνηση της Εθνικής ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ, τραυματίζεται στο αριστερό πόδι. Τότε αποφασίζει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον στίβο.
Γνωρίζεται με τον προπονητή στίβου του πανεπιστημίου, Σι Τζέι Χάντερ. Ο Χάντερ είχε πάρει το χάλκινο στη σφαιροβολία, στο Παγκόσμιο του 1995.
Έκαναν δεσμό και το 1998 παντρεύτηκαν. Λόγω εμφάνισης, όλοι αναρωτιόνταν πως ταίριαξαν αυτοί οι δύο. Προπονητής της Τζόουνς ήταν από το προηγούμενο έτος ο Τρέβορ Γκράχαμ, που το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Balco.
Το καλοκαίρι του 2000, ο άντρας της κατηγορήθηκε ότι δεν κατέβηκε στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, επειδή βρέθηκε ντοπαρισμένος, αλλά το διέψευσε, λέγοντας ότι ήταν τραυματίας.
Ένα χρόνο μετά όμως, ανακοινώθηκε ότι είχε πάρει αναβολικά. Το ζευγάρι χώρισε μερικούς μήνες αργότερα. Τα βλέμματα στράφηκαν στη Τζόουνς. Το 2003 γεννάει τον γιο της, με τον σπρίντερ Τιμ Μοντγκόμερι, ο οποίος επίσης είχε πιαστεί να κάνει χρήση αναβολικών. Την επόμενη χρονιά, τρέχει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και είναι σκιά του παλιού εαυτού της.
Το 2006 ελέγχεται στο Εθνικό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ και εντοπίζεται να έχει πάρει ερυθροποιητίνη, «καθαρή» όπως είναι γνωστή. Το δεύτερο δείγμα όμως, ήταν αρνητικό και έτσι η Τζόουνς κέρδισε χρόνο.
Η πίεση όμως, πλέον ήταν πολύ μεγάλη. Τον Οκτώβριο του 2007, τα αποκάλυψε όλα μόνη της. Έχασε τα πάντα.
Και τον δεύτερο άντρα της, τον οποίο αντικατέστησε την ίδια χρονιά με τον ολυμπιονίκη σπρίντερ Ομπαντέλε Τόμπσον.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.