Σοκολάτα σκέφτεσαι και λιώνεις! Μους, σοκολατάκια, μπισκότα… Αυτός ο γλυκός πειρασμός σου έχει πάρει τα μυαλά και σου είναι αδύνατον να του αντισταθείς. Κι όμως, αγαπητή μου, ήρθε η ώρα ο αστικός μύθος που έχει ενοχοποιήσει τόσο τη σοκολάτα για τα περιττά κιλάκια σου να καταρριφθεί.
Ήρθε η ώρα η σοκολάτα να γίνει σύμμαχος στο αδυνάτισμά σου… Ήρθε η ώρα να τρως καθημερινά αυτή τη γλυκιά απόλαυση χωρίς να καταπιέζεις τον εαυτό σου και μάλιστα να χάσεις 4 κιλά. Γιούπιιιιιι….!!!
Γιατί «είναι σημαντικό ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους να είναι ευχάριστο και κοντά στις συνήθειες του «διαιτώμενου» ώστε να πετύχει» εξηγεί η διαιτολόγος.
Τελικά παχαίνει η σοκολάτα ή πρόκειται περί μύθου;
«Η απάντηση είναι απλή και είναι αρνητική. Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει εάν το συνολικό θερμιδικό περιεχόμενο του καθημερινού διαιτολογίου δεν ξεπερνά την συνολική ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός. Ένα καλά σχεδιασμένο διαιτολόγιο μπορεί να περιλαμβάνει σοκολάτα καθημερινά και να εξακολουθήσει να προκαλεί απώλεια βάρους» εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρρικα Νταουτίδου.
«Η απάντηση είναι απλή και είναι αρνητική. Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει εάν το συνολικό θερμιδικό περιεχόμενο του καθημερινού διαιτολογίου δεν ξεπερνά την συνολική ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός. Ένα καλά σχεδιασμένο διαιτολόγιο μπορεί να περιλαμβάνει σοκολάτα καθημερινά και να εξακολουθήσει να προκαλεί απώλεια βάρους» εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρρικα Νταουτίδου.
ΠΕΣ «ΝΑΙ» ΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!
H σοκολάτα λοιπόν στις σωστές ποσότητες όχι μόνο αδυνατίζει, αλλά σου κάνει καλό σε πολλά διαφορετικά επίπεδα:
H σοκολάτα λοιπόν στις σωστές ποσότητες όχι μόνο αδυνατίζει, αλλά σου κάνει καλό σε πολλά διαφορετικά επίπεδα:
Η σοκολάτα φέρνει την ευτυχία: Ίσως το ξέρεις ήδη, όμως μια σειρά από ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα επιδρούν στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την τόνωση της διάθεσης. Η ιδιότητα της σοκολάτας αυτή είναι εύκολο να την καταστήσει σύμμαχο σε περιόδους στρες.
Αντιοξειδωτική δύναμη: ‘Οσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ιδιότητά της. Βρέθηκε πως ένα φλιτζάνι κακάο περιέχει 2-3 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με το κρασί ή το πράσινο τσάι.
Σύμμαχος της καρδιάς και της υγείας: Ερευνητές υποστηρίζουν πως η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 39%!
Η αντιοξειδωτική δράση μίας ουσίας, ονόματι επικατεχίνη, προστατεύει έναντι της οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης και της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
Παρατηρήθηκε ακόμη πως η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Αθώα από τις κατηγορίες για πρόκληση ακμής: Ο πραγματικός ένοχος είναι η δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, που προκύπτει με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων απλών σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων. Αντίθετα, η σοκολάτα και ειδικότερα η μαύρη, λόγω την υψηλής περιεκτικότητας σε «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά, είναι τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Περισσότερες δίαιτες εδώ.