Το χωριό μου - Έκθεση Δημοτικού - Σχεδιάγραμμα και παράδειγμα έκθεσης

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Σχεδιάγραμμα 
Έκθεση
ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
  • Γενικός χαρακτηρισμός: γραφικό, καθαρό, με πολύ πράσινο.
  • Ονομασία, γεωγραφική θέση (πού βρίσκεται), έκταση, κλίμα (εύκρατο, θερμό, ψυχρό), πληθυσμός.
  • Ιστορία: ονομασία του, ίδρυσή του (πότε και από ποιον).
`Ενα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Κύπρου είναι, κατά γενική ομολογία, ο Καλοπαναγιώτης. Είναι χτισμένο στην οροσειρά του Τροόδους και έχει γύρω στους 800 μόνιμους κατοίκους. Το κλίμα του είναι μάλλον ψυχρό, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες συχνά θα το δεις σκεπασμένο με λευκό χιόνι.Σύμφωνα με μια παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από έναν καλό κάτοικο, που τον έλεγαν Παναγιώτη.
ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ:
  • Πώς φαίνεται από μακριά.
  • Εσωτερική όψη του χωριού: κύριες συνοικίες, δρόμοι (στενοί ή φαρδιοί, καθαροί ή όχι), πλατείες, πάρκα, σπίτια (χαμηλά ή ψηλά, παλιά ή καινούρια, περιποιημένα), εκκλησίες, μοναστήρια, σχολεία, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι.
  • Η ζωή των κατοίκων και οι ασχολίες τους. Ο χαρακτήρας τους (φιλόξενοι, ζεστοί, ανοιχτόκαρδοι, εργατικοί).
  • Γιορτές, πανηγύρια, ήθη και έθιμα (πνευματικές, καλλιτεχνικές, θρησκευτικές, αθλητικές εκδηλώσεις).
  • Προϊόντα, συγκοινωνία, κίνηση στους δρόμους, ψυχαγωγία των κατοίκων.
  • Οι παιδικοί σου φίλοι και η αγάπη που νιώθεις για το χωριό σου.
Από μακριά τα κάτασπρα σπίτια του χωριού μου φαίνονται σαν προβατάκια που βόσκουν στην καταπράσινη βουνοπλαγιά. Ολόκληρο το χωριό είναι χωμένο κυριολεκτικά στο πράσινο. Την άνοιξη, όταν η φύση γιορτάζει, δε χορταίνει το μάτι σου να βλέπει το χωριό στολισμένο με άπειρα πολύχρωμα λουλούδια, ωραία φυτά και δέντρα γεμάτα άνθη. Από το χωριό μου περνά ένας μεγάλος ποταμός, ο Σέτραχος. Τα νερά του χάνονται στον υδατοφράκτη του χωριού, απ' όπου ποτίζουν τα περιβόλια και τα χωράφια τους οι χωρικοί.Οι δρόμοι του χωριού είναι ωραίοι και πάντοτε καθαροί. Δεν υπάρχουν σκουπίδια εδώ και κει, καθώς οι κάτοικοι του ξέρουν τι θα πει καθαριότητα και το φροντίζουν. Τα σπίτια είναι καλοχτισμένα, άσπρα και πολύ περιποιημένα. Μπροστά τους απλώνονται ευρύχωρες αυλές και κήποι κατάφυτοι από οπωροφόρα δέντρα και κάθε λογής όμορφα φυτά και λουλούδια. Στα παράθυρα των σπιτιών υπάρχουν τοποθετημένες γλάστρες με καλλωπιστικά φυτά και πανέμορφα λουλούδια, τα οποία σκορπίζουν τριγύρω ένα μαγευτικό άρωμα. Η μικρή πλατεία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, περιτριγυρισμένη από τα καφενεία.
Το χωριό μου έχει δύο μεγάλες εκκλησίες και εφτά όμορφα ξωκκλήσια, τα οποία είναι στολισμένα με σπάνιες τοιχογραφίες. Υπάρχει επίσης και ένα μοναστήρι. Πρόκειται για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Το μοναστήρι είναι χωρισμένο σε τρεις εκκλησίες: του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Ηρακλειδίου και του Ακαθίστου. Σ' αυτά θα δεις αρχαίες εικόνες, ωραίες τοιχογραφίες, καθώς και τη χρυσή εικόνα του Αγίου, τον τάφο Του και το κρανίο Του, που βρίσκεται μέσα σε μια ασημένια θήκη.
Οι κάτοικοι του χωριού μου είναι ευγενικοί, φιλόξενοι και πολύ εργατικοί. `Ολοι γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι αγαπημένοι. Μοιράζονται τη χαρά, την αγωνία και τη λύπη τους. Συζητούν τα προβλήματά τους και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους, όταν κάποιος τους τη ζητήσει. Οι άνθρωποι που συναντάς στο δρόμο δεν είναι νευρικοί αλλά ήρεμοι, με τη γαλήνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ασχολούνται επίσης αρκετοί και με τη μελισσοκομία. `Αλλοι πάλι εργάζονται στη Λευκωσία και έτσι αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται καθημερινά, είτε με το λεωφορείο είτε με το δικό τους αυτοκίνητο.
Στις γιορτές και στις διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Καλοπαναγιώτη όλοι οι κάτοικοι γλεντούν και διασκεδάζουν μαζί. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται τη μέρα που γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, στις τέσσερις του Οκτώβρη. Ο θαυματουργός αυτός `Αγιος θεωρείται ως ο προστάτης του μικρού μας χωριού.
Τα κυριότερα προϊόντα που παράγει το χωριό μας είναι τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα κεράσια και ο ονομαστός "σουτζούκος". Η συγκοινωνία του με τα άλλα γειτονικά χωριά γίνεται με αυτοκίνητα αλλά και με λεωφορεία. Την ημέρα υπάρχει αρκετή κίνηση στους δρόμους, καθώς αρκετοί τουρίστες έρχονται για να επισκεφτούν το γραφικό μας χωριό. `Αλλοι πάλι έρχονται για να κάνουν μπάνια στα ιαματικά νερά του χωριού και να θεραπευτούν από διάφορες ασθένειες.
 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
  • Γενική εντύπωση. Σκέψεις για το παρόν και το μέλλον του χωριού σου.
  • Συναισθήματα που σου δημιουργεί. Ευχές και όνειρα.
Ο Καλοπαναγιώτης, το χωριό μου, είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ' αυτό γεννήθηκα και πέρασα τα πιο χαρούμενα και ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής μου, παρέα με τους αγαπημένους μου φίλους. Η καρδιά μου πλημμυρίζει από αγάπη για το πανέμορφο αυτό χωριό, γι' αυτό και είμαι σίγουρος ότι ποτέ και για τίποτα στον κόσμο δε θα μπορούσα να το αποχωριστώ.


Περισσότερο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για το Δημοτικό εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)