Το να μάθετε ότι το παιδί σας μπορεί να εκφοβίζει άλλα παιδιά είναι δύσκολο και μπορεί να σας σοκάρει. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλους έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε ενήλικες με παραβατική συμπεριφορά, γι’ αυτό χρειάζεται να δράσετε άμεσα σε περίπτωση που έχετε ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε.
- Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι. Είναι πιο αποτελεσματικό να εκφράσετε την απογοήτευσή σας από τη συμπεριφορά του παιδιού σας παρά να δείξετε θυμό.
- Συζητήστε με το παιδί σας. Ακούστε το προσεκτικά και ζητήστε του εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να μάθετε τι είναι αυτό που ενοχλεί ή δυσαρεστεί το παιδί σας και εκδήλωσε αυτή τη συμπεριφορά. Κάντε του ερωτήσεις όπως: Πώς νιώθεις για τον εαυτό σου; Πώς πάνε τα πράγματα στο σχολείο; Σε έχουν εκφοβίσει άλλα παιδιά; Πώς τα πας με τους συμμαθητές σου; Γιατί πιστεύεις ότι εκφοβίζεις άλλα παιδιά; Τι θα σε βοηθούσε να το σταματήσεις;
- Κάντε σαφές στο παιδί σας ότι δεν θα ανεχτείτε αυτή τη συμπεριφορά. Συχνά, οι ξεκάθαρες απαγορεύσεις είναι αποτελεσματικές. Μιλήστε του σε ήρεμο τόνο και βοηθήστε το να καταλάβει ότι ο εκφοβισμός πληγώνει και τις δύο πλευρές. Επίσης, εξηγήστε του τις συνέπειες που έχει η συμπεριφορά του και μείνετε πιστοί στα όρια που έχετε βάλει.
- Αυξήστε την επίβλεψή σας και ξοδέψτε χρόνο με το παιδί σας. Μάθετε με ποιους κάνει παρέα και αν και οι φίλοι του εκφοβίζουν άλλα παιδιά. Παρακολουθήστε με διακριτικό τρόπο τις συνομιλίες και τις δραστηριότητές του στο διαδίκτυο.
- Διδάξτε του ότι πρέπει να σέβεται τους άλλους ανθρώπους, ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με τα δικά του συναισθήματα και τις δικές του απόψεις. Βασιστείτε στα θετικά στοιχεία του παιδιού σας και ενισχύστε την ικανότητά του να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους.
- Επιβραβεύστε τις θετικές συμπεριφορές του παιδιού σας. Συχνά η επιβράβευση είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία.
- Συνεργαστείτε με το σχολείο όπου φοιτά το παιδί σας ώστε να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας. Μπορείτε να ζητήσετε από το προσωπικό του σχολείου να σας κρατά ενήμερους για τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Επίσης, μπορείτε να βρείτε από κοινού λύσεις για να σταματήσετε την εκφοβιστική συμπεριφορά.
- Συζητήστε με το σχολικό σύμβουλο ή και έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορείτε να βρείτε μαζί επιπλέον στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αλλάξει τη συμπεριφορά του.
- Εξηγήστε στο παιδί σας ότι συνεχίζετε να το αγαπάτε αλλά αυτό που δεν σας αρέσει είναι η συμπεριφορά του.
Ο εκφοβισμός αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας. Είναι ευθύνη και των τριών να προστατεύσουν τα παιδιά από εκφοβιστικές συμπεριφορές αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
Συνεργασία με το σχολείο
Η συνεργασία σας με το σχολείο μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
- Ενημερωθείτε για το κλίμα του σχολείου. Μπορείτε να γνωριστείτε με άλλους γονείς και με το προσωπικό του σχολείου και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Επίσης, μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις και προτάσεις για το θέμα του εκφοβισμού.
- Ενημερωθείτε για τις πολιτικές κατά του εκφοβισμού που έχει υιοθετήσει το σχολείο. Μπορείτε να ρωτήσετε τον διευθυντή του σχολείου για το εάν το σχολείο ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες για την τιμωρία των μαθητών που εκφοβίζουν άλλους μαθητές, για την επίβλεψη των χώρων όπου συνήθως συμβαίνουν περιστατικά εκφοβισμού κτλ.
- Εάν το σχολείο δεν έχει υιοθετήσει κάποια πολιτική εναντίον του εκφοβισμού, μπορείτε να συνεργαστείτε με το προσωπικό του σχολείου και να δημιουργήσετε κάτι από κοινού. Μιλήστε στο προσωπικό του σχολείου για τις ανησυχίες σας και προτείνετε στρατηγικές αντιμετώπισης του εκφοβισμού.
- Μπορείτε να οργανώσετε από κοινού διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά όπως αθλητικές δραστηριότητες, προβολή ταινιών, σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων κτλ.
Συνεργασία με την κοινότητα
Μπορείτε να συνεργαστείτε με την κοινότητα με διάφορους τρόπους, όπως:
- Εκτιμήστε τα επίπεδα του εκφοβισμού στην κοινότητα στην οποία ανήκετε και συνεργαστείτε για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης. Μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να πραγματοποιηθεί μια έρευνα για να γίνει εκτίμηση του βαθμού εμφάνισης του εκφοβισμού και παράλληλα να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα για να ενημερώσετε την κοινότητα και να ασκήσετε πίεση για την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων.
- Συνεργαστείτε με άλλους γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους στο σχεδιασμό των παρεμβάσεων. Είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται.
- Συνεργαστείτε με ειδικούς ψυχικής υγείας και διοργανώστε ενημερωτικές συναντήσεις, ομάδες αυτοβοήθειας κτλ.
- Ενημερώστε την κοινότητα για το φαινόμενο του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας με ενημερωτικά φυλλάδια, newsletters, προβολή ταινιών, διαφημίσεις κτλ.
Περισσότερα θέματα για το bullying εδώ.