Εμείς επιλέξαμε οκτώ βιβλία που, κατά την ταπεινή μας γνώμη, είναι ιδανικά για αναγνώστες άνω των 15 ετών.
Τα χωρίσαμε σε δύο κατηγορίες, για να διαλέξετε σύμφωνα με τα κριτήριά σας: θέλετε να τέρψουν ή να μορφώσουν (χωρίς να πολυκουράσουν);
4 λογοτεχνικά βιβλία που αξίζει να διαβαστούν μετά τα 15
Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι, του Όσκαρ Ουάιλντ
Το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του ανθρώπου που δεν δίσταζε να τα βάζει με τη βικτωριανή ηθική, είναι ένας σίγουρος τρόπος να αγαπήσει ένας νέος άνθρωπος την ανάγνωση. Με πλοκή σφιχτή, διαλόγους που ξεχειλίζουν ξεκαρδιστική ειρωνεία και πικρόχολη κριτική για τον κοινωνικό συντηρητισμό, πρωτοποριακά αστεία και ποιητική τρυφερότητα, η πνευματώδης γραφή και η αισθητική του Όσκαρ Ουάιλντ, δεν γίνεται να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν.
Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που λέγεται ότι στο κρεβάτι του πόνου, σε ένα άθλιο ξενοδοχείο μακριά απ’ την πατρίδα του, ξεστόμισε τις τελευταίες του λέξεις κοιτάζοντας με μίσος τη φτηνιάρικη ταπετσαρία του δωματίου του:
«Ή αυτή ή εγώ».
«1984», του Τζορτζ Όργουελ
Πρόκειται για ένα βιβλίο-σταθμό του περασμένου αιώνα, που δεν προβλέπεται να σταματήσει να διαβάζεται ποτέ. Γράφτηκε το ταραγμένο και μακρινό 1948 και είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα. Πρόκειται για ένα έργο που δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί προφητικό, αφού περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον, όπου το ολοκληρωτικό καθεστώς του «Μεγάλου Αδερφού» παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, προπαγανδίζει, φυλακίζει, τρομοκρατεί, πολεμά.
Το «1984» είναι ένα απ’ αυτά τα μυθιστορήματα που δεν τέρπουν (μόνο). Βάζουν την πολιτική σου σκέψη στην πρίζα και σε συνταράζουν.
«Τα σταφύλια της οργής», του Τζων Στάινμπεκ
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικάνος συγγραφέας, έχει το μοναδικό χάρισμα να γράφει με λεξιλόγιο που μοιάζει βασικό και στοιχειώδες, ιστορίες και νοήματα που κάνουν τη ματιά στον κόσμο να αλλάζει. Το πάντα επίκαιρο και βαθιά ανθρωπιστικό έργο του «Τα σταφύλια της οργής», είναι η ιστορία των φτωχών, αναξιοπαθούντων της Αμερικής της δεκαετίας του ‘30, της εποχής που «συννεφιάστηκε» από το το μεγάλο κραχ του ’29. Το δράμα της εσωτερικής μετανάστευσης, η ανεργία και η φτώχεια μιας περιόδου που θυμίζει δραματικά τη σημερινή περιγράφονται με τον πιο μεστό και συγκινητικό τρόπο.
Μπόνους λόγους να διαβαστεί: η τελευταία σκηνή του βιβλίου είναι ίσως ό,τι πιο δυνατό και ανθρώπινο έχει γραφτεί.
«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», της Χάρπερ Λι
"Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια"
Το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» έχει μια θέση σε κάθε σχεδόν λίστα με «Τα Χ βιβλία που πρέπει να έχετε διαβάσει πριν πεθάνετε». Γρήγορο, τρυφερό, έξυπνο και με ζωηρή αφήγηση το βιβλίο της Χάρπερ Λη αξίζει να διαβαστεί από κάθε έφηβο. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια της Σκάουτ, μιας πιτσιρίκας που ζει και μεγαλώνει πλάι στον αδερφό και τον μπαμπάς της, έναν ευγενικό, έντιμο και αδέκαστο δικηγόρο του σκληρού, ρατσιστικού Νότου. Το βιβλίο είναι ένα «κατηγορώ» στις προκαταλήψεις, τη βία και τον ρατσισμό των Αμερικάνων κι ένα γλυκό αντίδοτο στη σκληρότητα τούτου του κόσμου.
4 βιβλία που μορφώνουν χωρίς να κουράζουν
«Ο κόσμος της Σοφίας», του Γιοστέιν Γκάαρντερ
Ο Νορβηγός συγγραφέας του ευπώλητου φιλοσοφικού μυθιστορήματος έχει δηλώσει ότι «Η φιλοσοφία είναι το ροκ εν ρολ της δεκαετίας του ‘90» και, κρίνοντας απ’ την επιτυχία που είχε το βιβλίο -γραμμένο το ’92- ίσως του δίνουμε δίκιο. Η 14χρονη Σοφία, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, ψάχνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης σκέψης και τις παίρνει μέσα από κάποιες ανώνυμες επιστολές. Το βιβλίο θα συστήσει με τον πιο απλό τρόπο (ο συγγραφέας έχει μάλιστα κατηγορηθεί για το επίπεδο εκλαΐκευσης του βιβλίου του) την Ιστορία της Φιλοσοφίας σε εφήβους –και όχι μόνο.
Logicomix, των Απόστολου Δοξιάδη, Χρίστου Χ. Παπαδημητρίου, Αλέκου Παπαδάτου, Annie di Donna
Αν και βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων εδώ και λιγότερο από μια δεκαετία, αυτό το comic και μυθιστόρημα μαζί, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και τις κριτικές. Κατάλληλο για εφήβους με φιλοσοφικές αναζητήσεις και αγάπη για τα μαθηματικά, το «Logicomix» μιλάει για τη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών και συστήνει στον αναγνώστη μεγάλους ανθρώπους και μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον πορεία της ανθρώπινης σκέψης και επιστήμης.
«Το βιβλίο κόλαση», του Κάρλο Φραμπέτι
Είναι μικρό, είναι έξυπνο, είναι αστεία γραμμένο και διαβάζεται σαν σφηνάκι. Το «Βιβλίο Κόλαση» θυμίζει κάτι από Δάντη (όχι τον Χρήστο, τον άλλον, τον Ιταλό ποιητή). Ο πρωταγωνιστής βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια βιβλιοθήκη-κόλαση και ο βιβλιοθηκάριος-δαίμονας είναι ο μόνος που μπορεί να τον απελευθερώσει. Πρέπει, όμως, να περάσει από ορισμένες δοκιμασίες (δοκιμασίες που οξύνουν τον νου του αναγνώστη και τον αφήνουν με το στόμα ανοιχτό).
«Μικρή ιστορία του κόσμου», του Ερνστ Γκόμπριχ
Είναι ένα βιβλίο για τους όψιμους εραστές της ιστορίας. Γραμμένο με τα πιο απλά και κατανοητά λόγια, το βιβλίο «Μικρή Ιστορία του Κόσμου» (με την υπογραφή του γνωστότερου ίσως Ιστορικού Τέχνης της γενιάς του), αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που οδήγησαν την ανθρωπότητα στη σημερινή της μορφή. Είναι μια εύκολη αφηγηματικά βόλτα στην ιστορία… των πάντων, από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη έως το σήμερα.
Περισσότερα θέματα για βιβλία εδώ.