Πώς να παίρνετε αυτό που θέλετε απο το παιδί σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Στο  βιβλίο Κλείνοντας το Κενό: Στρατηγικές για να Φέρνουμε τους Γονείς και τους Εφήβους πιο Κοντά (Closing the Gap: A Strategy for Bringing Parents and Teens Together) ο Jay McGraw δείχνει σε γονείς και εφήβους πώς να παίρνουν αυτό που θέλουν, ο ένας για τον άλλον και από μεταξύ τους.   Μερικές από τις συμβουλές του Jay:
Για τους εφήβους:
  • Αν θέλετε οι γονείς σας να κάνουν αυτό που θέλετε, πρέπει να μάθετε να καταλαβαίνετε τις ανάγκες τους και να προσπαθείτε να ανταποκρίνεστε. Για παράδειγμα, μια από τις ανάγκες τους μπορεί να είναι να ξέρουν ότι είστε ασφαλείς και όταν δεν είστε παρόντες πως δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο.
  • Με την επανάσταση δεν θα πάρετε αυτό που θέλετε. Θα το κάνετε όμως όταν αρχίστε να μιλάτε στους γονείς σας. Βροντώντας τη πόρτα του δωματίου σας δεν επικοινωνείτε. Για να έχετε μια σχέση που θα είναι πηγή στήριξης για όλη σας τη ζωή πρέπει να αντιμετωπίζετε τις εντάσεις με επικοινωνία.
  • Αν θέλετε οι γονείς σας να πάψουν να γκρινιάζουν που δεν κάνετε τίποτα στο σπίτι για να βοηθήσετε γιατί δεν κάνετε κάτι;
  • Βάλτε λίγο τον εαυτό σας στη θέση των γονιών σας. Θα σας άρεσε να σας λένε «βλαμμένο», «στρίγγλα» ή «καθυστερημένο» το παιδί σας;
  • Αποδείξτε τους ότι ξέρετε να είστε υπεύθυνοι αν θέλετε οι γονείς σας να αλλάξουν τους κανόνες.
  • Γνωρίστε τους γονείς σας. Μιλήστε τους και ρωτήστε τους για τις ζωές τους—κυρίως αν θέλετε να κάνουν το ίδιο για σας.
talk-dad-teen-boyΓια τους γονείς:
  • Δεν θα περάσει το δικό σας με το να είστε ολοκληρωτικός δικτάτορας. Η επικοινωνία και η αμοιβαία συνεργασία είναι το κλειδί.
  • Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπουν ακριβώς ποιες θα είναι οι συνέπιες των πράξεων τους. Ο Jay θυμάται ότι όταν είχε ένα go-cart, του το ξεκαθάρισαν ότι αν τον έπιαναν να οδηγεί χωρίς κράνος θα το πουλούσαν αμέσως. Γνωρίζοντας τις συνέπειες του έδωσε επιλογές, και επέλεξε να φορά το κράνος.
  • Πάρτε λίγο χρόνο να συζητήσετε τη λογική πίσω από μια απόφαση. Το να πείτε απλά «όχι» δεν είναι πάντα αρκετό και σίγουρα δεν θα κάνει τον έφηβο σας να παρατήσει αυτό που θέλει. Οι έφηβοι μπορούν να μάθουν να σκάφτονται τα πράγματα αν τους δώστε ένα παράδειγμα να ακολουθήσουν.
  • Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να διαθέσετε στα παιδιά σας είναι το αυτί σας και η φωνή σας. Όταν ο Jay ρώτησε εφήβους από διάφορες χώρες τι ήθελαν περισσότερο από τους γονείς τους, η νούμερο ένα απάντηση ήταν ότι ήθελαν οι γονείς τους να συμμετέχουν πιο πολύ στις ζωές τους. Δεν θέλουν να τους ανακρίνετε—απλά να τους μιλάτε!
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)