Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των φωτογραφιών του 2016 του διαγωνισμού που διεξήχθη με θέμα τη φύση. Όπως μπορείτε να δείτε από τις παρακάτω φωτογραφίες, οι κριτές δυσκολεύτηκαν να επιλέξουν τις καλύτερες εικόνες. Στην πρώτη θέση είναι ως βραβείο ένα 10ήμερο ταξίδι για 2 άτομα στα νησιά Γκαλαπάγκος, το δεύτερο βραβείο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός άλμπουμ 15 λεπτών με εικόνες των συντακτών φωτογραφίας και τέλος ένα χρηματικό έπαθλο 2.500 δολαρίων.
Ο διαγωνισμός προσέλκυσε χιλιάδες συμμετοχές από φωτογράφους από όλο τον κόσμο. Οι αγαπητοί κριτές περιελάμβαναν την αρχισυντάκτρια φωτογραφίας του National Geographic, Κάθι Μόραν, καθώς και τους φωτογράφους του περιοδικού Τζόι Ρις και Τζιμ Μπράντενμπούργκ. Βαθμολόγησαν τις φωτογραφίες σε τέσσερις κατηγορίες: δράση, τοπία, πορτρέτα ζώων και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Κάτω από κάθε εικόνα υπάρχει μια περιγραφή από τους φωτογράφους.
#1 Αξιότιμη αναφορά, Περιβαλλοντικά θέματα: Όχι χιόνι, όχι πάγος; Νησιά Μπάρτερ, Αλάσκα
«Μια μοναχική αρκούδα κάθεται στην άκρη του νησιού Μπάρτερ. Δεν υπάρχει χιόνι ενώ θα έπρεπε κανονικά να είχε. Μιλώντας με τους ντόπιους της περιοχής Κακτοβικ, αναφέρθηκε πως είναι ένας ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας και πως το χιόνι θα αργήσει να σχηματιστεί φέτος. Αυτό έχει αντίκτυπο στον τοπικό πληθυσμό με τις πολικές αρκούδες όταν πρέπει να κυνηγήσουν φώκιες για τροφή κατά τους χειμερινούς μήνες.»
#2 Νικητής 3ης θέσης, Τοπίο, Καταιγίδα στον Ειρηνικό, Ειρηνικός Ωκεανός
«Κολοσσιαίοι σωρειτομελανίτες και αστραπές πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε ύψος 11 χιλιομέτρων στον δρόμο προς την Νότια Αμερική.»
#3 Αξιότιμη αναφορά, Τοπίο, Τυχαίος πράσινος μετεωρίτης, Ινδία
«Αυτός ο πράσινος μετεωρίτης απαθανατίστηκε τυχαία κατά τη διάρκεια της τεκμηρίωσης της αστικοποίησης γύρω από τα νησιά Sky της Ινδίας. Η κάμερα ορίστηκε σε έκθεση 15 δευτερολέπτων για 999 φωτογραφίες και αυτή ήταν μια από αυτές. Το πράσινο χρώμα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της θέρμανσης του οξυγόνου γύρω από τον μετεωρίτη και από το μείγμα ορυκτών που αναφλέγεται καθώς εισέρχεται στη γη. Νομίζω πως αυτά τα 15 δευτερόλεπτα ήμουν ο πιο τυχερός φωτογράφος στον πλανήτη που απαθανάτισε αυτό το φαινόμενο.»
#4 Νικητής 1ης θέσης, Τοπίο, Η μάχη της φύσης, Ολλανδία
«Για να αποκατασταθεί η αρχική δύναμη της φύσης, είναι αναγκαία πολλά μέτρα. Στην «Leuvenumse beek», μια οργάνωση για τη φύση προσπάθησε να αυξήσει την ετερογένεια του πυθμένα του ποταμού και της κατακράτησης νερού βάζοντας νεκρά ξύλα στο σύστημα ροής. Το φθινόπωρο, όταν οι βροχοπτώσεις είναι αρκετές, τμήματα του δάσους πλημμυρίζουν. Μόλις είδα αυτό το μικρό ξύλο οξιάς στο νερό, να προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, επέστρεψα πολλές φορές σε αυτό το μέρος για να βγάλω φωτογραφίες. Ένα βράδυ όλες οι συνθήκες ήταν ικανοποιητικές.»
#5 Αξιότιμη αναφορά, Πορτρέτα ζώων, Φρατερκούλα, Ηνωμένο Βασίλειο
«Αυτή η εικόνα βγήκε πέρυσι το καλοκαίρι στο νησί Σκόμερ της Ουαλίας. Το μέρος είναι γνωστό για την άγρια ζωή και την αποικία από πτηνά φρατερκούλα που είναι μια από της μεγαλύτερες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η φωτογραφία δείχνει μια λεπτομέρεια από μια Φρατερκούλα του Ατλαντικού που αναπαύεται ειρηνικά κάτω από τη βροχή. Μιας και το Σκόμερ κατοικείται, τα πτηνά δεν νιώθουν φόβο για τους ανθρώπους και εκείνοι μπορούν να τα πλησιάσουν. Ο φωτογράφος μπορεί να σκεφτεί τη σωστή σύνθεση και να βγάλει τέτοια πορτρέτα. Επίσης, εκείνο το πρωί οι συνθήκες ήταν καλές, υπήρχε βροχή και φως.»
#6 Νικητής μεγάλου Βραβείου, Σαρδέλες, Νότια Αφρική
«Έβγαλα αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης των σαρδελών κατά μήκος της άγριας ακτής της Νότιας Αφρικής. Ως φυσικοί θηρευτές, οι σαρδέλες είναι γύρω από τα θαλασσοπούλια και τα κοινά δελφίνια. Το κυνήγι ξεκινά με τα δελφίνια που έχουν αναπτύξει ειδικές τεχνικές κυνηγιού. Με αξιοσημείωτη όραση, τα συγκεκριμένα θαλασσοπούλια ακολουθούν τα δελφίνια πριν από την κατάδυση σε μια ελεύθερη πτώση από 30 έως 40 μέτρα ύψος, περνώντας στην επιφάνεια του νερού με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων ανά ώρα για να γευτούν τις σαρδέλες που υπάρχουν σε αφθονία.»
#7 Νικητής 1ης θέσης, Πορτρέτα ζώων, Μεταφορά βαθιά στο δάσος
«Μια πρωινή βόλτα στο υπέροχο δάσος. Οι αδιάκοπες ψιχάλες έπεφταν στο δάσος για 12 ώρες. Η γαλήνια κατήφεια με έκανε να αναρωτηθώ αν είναι ημέρα ή νύχτα. Η πυκνή ομίχλη, το ψυχρό αεράκι και η αιώνια σιωπή θα μπορούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα! Τότε είδα το πράσινο φίδι αμπέλου. Αναρωτήθηκα αν χρειαζόμουν περισσότερους λόγους για να απαθανατίσω αυτό τον βιότοπο. Ήμουν ευλογημένος που είδα κάτι τέτοιο. Αμέσως πήγα από τον macro φακό στον ευρυγώνιο.»
#8 Νικητής 2ης θέσης, Δράση, Προσέγγιση, Wrey, Κολοράντο
«Ένας ανεμοστρόβιλος EF2 καταστρέφει ένα σπίτι στο Wray, του Κολοράντο στις 7 Μαΐου 2016. Από τη στιγμή που ήμασταν ασφαλείς, ενώ ο ανεμοστρόβιλος βρυχήθηκε μακριά, ανεβήκαμε σ το λόφο για να ελέγξουμε τους κατοίκους. Ευτυχώς, όλοι ήταν εντάξει και ήμασταν ευγνώμονες γι ‘αυτό. Καθώς ήμουν με μια νεαρή γυναίκα που έβγαινε από το υπόγειο, καταλάβαμε μια ισχυρή νέα κίνηση, ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας. Έπρεπε να τρέξουμε για να καλυφτούμε και αυτό έγινε πριν πούμε ένα κατάλληλο αντίο.»
#9 Νικητής 3ης θέσης, Δράση, Αλλαγή τύχης του μεγάλου Τσικνιά, Ουγγαρία
«Είναι μια αξιοσημείωτη ιστορία επιτυχίας της διατήρησης του χαριτωμένου Τσικνιά. Σώθηκε από την απειλή της εξαφάνισης στην Ουγγαρία. Το 1921, υπήρχαν μόνο 31 ζευγάρια. Λιγότερο από έναν αιώνα αργότερα, οι διεθνείς προσπάθειες διατήρησης έχουν αποδώσει. Μπορούμε τώρα να μετρήσουμε πάνω από 3.000 ζεύγη μόνο στην Ουγγαρία.»
#10 Αξιότιμη αναφορά, Δράση, Συμπόσιο μέδουσας, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία
«Πράσινες χελώνες καταναλώνουν τα μαλακά μέλη μιας μέδουσας, πρόκειται για μια κοινή πηγή τροφής για πολλές χελώνες.»
#11 Νικητής 3ης θέσης, Πορτρέτα ζώων, Η φιλία δεν γνωρίζει χρώματα, Ισπανία
«Η φιλία δεν γνωρίζει χρώμα, εθνικότητα, φυλή και κοινωνικό επίπεδο, η φιλία δεν γνωρίζει ηλικία και φύλο, η φιλία δεν γνωρίζει αποστάσεις είπε ο Louis A. Ribeiro Branco. Έτσι πρέπει να είναι. Αυτή η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει την απόλυτη απόδειξη. Δύο έντομα του είδους Empusa pennata, φαίνεται σαν να παίζουν στο λεπτό φυτό. Είναι ασυνήθιστο να δει κανείς ένα ζευγάρι αυτού του είδους μαζί.»
#12 Αξιότιμη αναφορά, Πορτρέτα ζώων, Κοράκι κυνηγά κουκουβάγια
«Το κοράκι είδε την κουκουβάγια να ξεκουράζεται και αποφάσισε να την απομακρύνει από το έδαφός του.»
#13 Νικητής 1ης θέσης, Περιβαλλοντικά Θέματα, Ζωή και θάνατος, Σβάλμπαρντ και Γιαν Μαγιέν
«Τα κατάλοιπα πολικής αρκούδας ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα νησιά του Βορείου Σβάλμπαρντ. Δυστυχώς δεν ξέρουμε σίγουρα αν η αρκούδα πέθανε από την πείνα ή τη γήρανση. Αν δούμε την καλή κατάσταση στα δόντια μάλλον πέθανε από την πείνα. Λέγεται πως σήμερα βρίσκονται συχνά τέτοια πλάσματα μιας και η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει πολύ την κατάσταση των πάγων και τον πληθυσμό της πολικής αρκούδας.»
#14 Νικητής 2ης θέσης, Τοπίο, Άγριο παγοδρόμιο, Ιταλία
«Οι πρώτες κρύες μέρες του χειμώνα έχουν παγώσει την επιφάνεια μιας λίμνης. Η πρώτη χιονόπτωση αποκάλυψε τη λεπτή ομορφιά της. Μια μεγάλη ταχύτητα κλείστρου ενισχύει την κίνηση των νεφών γύρω από το όρος Cimon de la Pala, στο Φυσικό Πάρκο Σαν Μαρτίνο της Ιταλίας.»
#15 Νικητής 2ης θέσης, Πορτρέτα ζώων, Περήφανη μαμά, Φλόριντα
«Τα μικρά ψαράκια Peacock Bass που είναι μέρος της οικογένειας των Κιχλίδων, πάνε κοντά στην μητέρα τους για προστασία από τα αρπακτικά. Η μητέρα ασκεί εξαιρετική γονική προστασία προς τα μικρά της από οποιαδήποτε απειλή τα πλησιάσει. Αυτό το τροπικό είδος από τη Νότια Αμερική σκοπίμως μεταφέρθηκε και στη Νότια Φλόριντα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Σκοπός ήταν ο έλεγχος των Αφρικανικών Τιλάπια, ενός άλλου είδους χωροκατακτητικού ψαριού.»
#16 Αξιότιμη Αναφορά, Περιβαλλοντικά θέματα, Πυρκαγιά στην παραλία, Ισπανία
«Μια νεαρή γυναίκα με μπικίνι κοιτάζει την επικείμενη δασική πυρκαγιά κοντά στην παραλία. Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο πετάει νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αυτή η εικόνα λήφθηκε στην παραλία του Σον Σέρα, στο νησί της Μαγιόρκα στις 18 Αυγούστου 2016.»
#17 Αξιότιμη Αναφορά, Περιβαλλοντικά Θέματα, Αμερικανικά λουλούδια, Γροιλανδία
«Στο παρθένο τοπίο της Γροιλανδίας βρίσκεται μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εγκαταλείφθηκε το 1947. Πίσω έμειναν τα οχήματα, οι δομές αμιάντου και πάνω από 10.000 βαρέλια αεροπορικών καυσίμων. Οι Ινουίτ που ζουν στην περιοχή, αποκαλούν τα σκουριασμένα ερείπια, Αμερικανικά λουλούδια. Το 2014 και το 2015 είχα στρατοπεδεύσει έξω μόνος για να τα φωτογραφίσω. Το 2015, οι 5 ημέρες μοναχικού κάμπινγκ μετατράπηκαν σε 8, καθώς δεν μπορούσα να βγάλω φωτογραφίες λόγω του καιρού.»
#18 Νικητής 3ης θέσης, Περιβαλλοντικά Θέματα, Τοξική ματαιοδοξία, Ηνωμένο Βασίλειο
«Αυτή η εικόνα είναι μια μεγέθυνση των πλαστικών σωματιδίων σε μία μόνο πτυχή του συνθετικού σμήνους που υπάρχει στους ωκεανούς μας. Τα σωματίδια, οι ίνες επιμήκυνσης βλεφαρίδων, οι σκόνες που γυαλίζουν και όσα λάμπουν, περιέχουν στην πραγματικότητα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. Κάθε φορά που πλένουμε με τα προϊόντα αυτά το σώμα μας ή τα καταπίνουμε καθώς γλύφουμε τα λαμπερά χείλη μας, εν αγνοία μας προσθέτουμε κι άλλα στα τρισεκατομμύρια των πολύ μικρών πλαστικών σωματιδίων που σήμερα προσβάλλουν κάθε επίπεδο του ωκεανού.»
#19 Νικητής 2ης θέσης, Περιβαλλοντικά θέματα, Η θέα έξω από τα κεντρικά γραφεία του Facebook, Καλιφόρνια
«80% των υγροτόπων του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, 16.500 στρέμματα, έχουν αναπτυχθεί για εξόρυξη αλατιού. Το νερό διοχετεύεται σε αυτές τις μεγάλες λίμνες, εξατμίζεται και συλλέγεται το αλάτι. Η απόχρωση της κάθε λίμνης είναι μια ένδειξη της αλατότητάς της. Οι μικροοργανισμοί μέσα στις λίμνες αλλάζουν χρώμα σύμφωνα με την αλατότητα του περιβάλλοντος. Αυτή η υψηλή σε αλατότητα λίμνη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα κεντρικά γραφεία του Facebook όπου εργάζονται καθημερινά 4.000 άνθρωποι.»
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.