Το 2016 δεν ήταν από πολιτικής άποψης τόσο γεμάτο όσο το “καταραμένο” 2015, όμως και πάλι οι πολιτικοί συντάκτες δεν πέρασαν μία ήρεμη χρονιά, αφού η πολιτική ατζέντα του έτους είχε λιγότερα αλλά “μεγάλα” γεγονότα.
Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές του έτους, στο φιάσκο του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ την άνοιξη και την επανίδρυση της το φθινόπωρο, αλλά και από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στην απόφαση του ΣτΕ και τη συγκρότηση ΕΣΡ, την κόντρα με την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών που οδήγησε σε μία ακόμη παρολίγον παραίτηση Καμμένου, καθώς και από το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στον ανασχηματισμό, το 2016 είδε την ολοκλήρωση προαναγγελθέντων από το 2015 γεγονότων, έκλεισε μέτωπα και άνοιξε νέα.
Και ένα γεγονός που τελικά δεν εγινε ποτέ: Το οριστικό ναυάγιο των συζητήσεων για τη δημιουργία του τρίτου πόλου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, με το δεύτερο να βλέπει αποχωρήσεις βουλευτών και το πρώτο να ταλαντεύεται μεταξύ της γραμμής των ίσων αποστάσεων της Φώφης Γεννηματά και των πιέσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου για σύμπλευση με τη ΝΔ.
Η ανατροπή του Μητσοτάκη
Το πρώτο μεγάλο πολιτικό γεγονός του 2016 ήταν στις 10 Ιανουαρίου ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (μετά τα ευτράπελα του 2015, όταν η πρώτη απόπειρα στέφθηκε με αποτυχία και είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της διαδικασίας).
Αντίπαλοι στο δεύτερο γύρο ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ενώ όλοι στοιχημάτιζαν στον πρώτο, τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε την ανατροπή χάρη σε ένα συνδυασμό συμμαχιών και στρατηγικής.
Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης, που είχαν μείνει εκτός του δεύτερου γύρου, στήριξαν ανεπίσημα ο πρώτος και εμφανώς ο δεύτερος, τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος έτσι πήρε σημαντικό ποσοστό σαμαρικών και σκληρών δεξιών ψηφοφόρων.
Ήδη όμως είχε διαμορφώσει ένα ρεύμα, προβάλλοντας εαυτόν ως τον ικανότερο να ρίξει και μάλιστα το γρηγορότερο την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον υποψήφιο που ήταν αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στη ΝΔ προς το φιλελεύθερον. Κατάφερε έτσι να κινητοποιήσει ένα σημαντικό πυρήνα ψηφοφόρων και εντός, αλλά και εκτός της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ, γεγονός που του χάρισε τη νίκη και τον έφερε στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διεκδικητή της πρωθυπουργίας.
Το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ και η επανίδρυση της
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε όμως σύντομα αντιμέτωπος με μία απρόοπτη δυσκολία στο δρόμο για το συνέδριο του κόμματος: Το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που θα εξέλεγε τους συνέδρους της γαλάζιας νεολαίας, στις 16 Απριλίου, κατέληξε σε φιάσκο με αποχωρήσεις συνέδρων, καταγγελίες για κλειστές πόρτες και καταστρατήγηση της εκλογικής διαδικασίας, συγκρούσεις μεταξύ των μητσοτακικών και της ομάδας του Βασίλη Γεωργιάδη, την οποία οι μητσοτακικοί χρέωναν στο μέχρι τότε γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο που είχε στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών στηρίξει τον κ.Μητσοτάκη, αλλά και “αυτονομήσεις” νεολαίων της επιρροής του Αδώνιδος Γεωργιάδη.
Ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε “χρισθεί” πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ άνευ κάλπης μετά την αναταραχή στη νεολαία λόγω της απόφασης Μητσοτάκη να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πριν το συνέδριο του κόμματος και να εκλεγεί νέος πρόεδρος, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Σάκη Ιωαννίδη. Ετσι η ηγεσία είχε “δώσει” τη νεολαία “μονοκούκι”, όμως φαίνεται πως δεν είχαν βρεθεί ισορροπίες για τη συνέχεια.
Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε εκτός συνεδρίου του κόμματος τους ΟΝΝΕΔίτες συνέδρους, αρνούμενος να αναγνωρίσει τα “αποτελέσματα” του συνεδρίου της νεολαίας. Προανήγγειλε επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ και απείλησε εμμέσως πλην σαφώς με διαγραφές. Τελικά ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Βασίλης Γεωργιάδης παραιτήθηκαν από τις θέσεις του γραμματέα του κόμματος και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ αντίστοιχα.
Έτσι η ΟΝΝΕΔ, η μακρά ιστορία της οποίας έκρυβε πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες, όπως αυτή με τα δάκρυα του Μεϊμαράκη και το... πακμαν, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε στο συνέδριο του Οκτωβρίου, όπου νέος πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Δέρβος με αποστολή να οδηγήσει τη γαλάζια νεολαία σε μία νέα εποχή, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ο διαγωνισμός, που έγινε 27 χρόνια μετά, αλλά ακυρώθηκε
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το 2016 να προχωρήσει σε μία προεκλογική της δέσμευση, που δεν είχε προλάβει να κάνει πράξη το 2015 λόγω και της αδυναμίας συγκρότησης ΕΣΡ. Αφού περίμενε την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ και αφού έγινε σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε διάθεση να κάνει τη χάρη στην κυβέρνηση να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ για να προχωρήσει διαγωνισμός για τις άδειες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να φέρει το νόμο 4339, που έμεινε στην ιστορία ως νόμος Παππά.
Ο τότε υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια. Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως κατήγγειλε μεθοδεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης, με αφορμή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, τον οποίο η ΝΔ αποκαλούσε “ο υπουργός καναλάρχης”. Η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι διαφωνούσαν επίσης με τον περιορισμό του αριθμού των αδειών των πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου καναλιών σε τέσσερα.
Η κυβέρνηση όμως ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στο διαγωνισμό. Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στις 20 Μαϊου και ξεκίνησε πλέον η αντίστροφη μέτρηση. Η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες είχε οριστεί στα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Στις 4 Ιουλίου έληγε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Κατατέθηκαν συνολικά 11 φάκελοι αιτήσεων υποβολής υποψηφιότητας για τις τέσσερις άδειες. Εκτός από τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς, που κατέθεσαν αίτηση, φακέλους υποψηφιοτήτων υπέβαλαν οι μεγαλομέτοχοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης. Το Mega κατέθεσε πάντως ελλιπή φάκελο, καθώς δεν είχε τραπεζική ενημερότητα. Έτσι τελικά Mega, το CITY NEWS -ΑRΤ TV (του Γιώργου Καρατζαφέρη) και η ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - “EPSILON TV” (του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη) έμειναν εκτός διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν τελικά οκτώ υποψήφιοι.
Οι καναλάρχες- ιδιοκτήτες των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών, μετείχαν μεν στο διαγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του. Ετσι ξεκίνησε ένα θερμό καλοκαίρι, που ολοκληρώθηκε με τη δημοπρασία. Όμως ακολούθησε ένα εξίσου θερμό φθινόπωρο.
Η μαραθώνια διαδικασία της δημοπρασίας ξεκίνησε υπό συνθήκες πρωτοφανούς ασφάλειας την Τρίτη 30 Αυγούστου και διήρκεσε 66 ώρες, καταλήγοντας στην κατακύρωση των τεσσάρων αδειών για αμύθητο κόστος πάνω από τους υπολογισμούς:
-1η άδεια: ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ και αφού χρειάσθηκαν 56 γύροι. Την πρώτη άδεια κέρδισε ο ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ.
-2η άδεια: ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 78 γύροι. Την δεύτερη άδεια κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με 52.600.000 ευρώ.
-3η άδεια: ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (δηλαδή χρειάσθηκαν άλλες 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 99 γύροι. Την τρίτη άδεια κέρδισε ο ΑΝΤ1 δίνοντας το υψηλότερο τίμημα όλων με 75.900.000 ευρώ.
-4η άδεια: ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (δηλαδή χρειάσθηκαν «μόλις» 15 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 117 γύροι, που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τέταρτη άδεια κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73.900.000 ευρώ.
Εν συνεχεία όμως ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν κατέβαλε το τίμημα της πρώτης δόσης και έτσι η μία εκ των τεσσάρων αδειών πέρασε στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.
Το ΣτΕ όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη ακόμη. Οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές πλήρωσαν την πρώτη δόση του τιμήματος για τις άδειες, το οποίο από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε ότι θα δοθεί σε κοινωνικές δράσεις.
Τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν στις 26 Οκτωβρίου με 14 υπέρ και 11 κατά ότι ο νόμος 4339 βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έφερνε νέο νόμο για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες. Όμως από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένα νέο σίριαλ, αυτό της συγκρότησης ΕΣΡ.
Για να μη τα πολυλογούμε, αφού για σίριαλ σε συνέχειες επρόκειτο και μάλιστα.... θρίλερ, η ιστορία αυτή έληξε με τη συγκρότηση ΕΣΡ μετά την έκτη διάσκεψη Προέδρων. Αναφωνήσαμε “habemus ΕΣΡ” στις 10 Νοεμβρίου, μετά την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νικου Βούτση να προτείνει για πρόεδρο του Συμβουλίου τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, που ήταν η προηγούμενη πρόταση της ΝΔ και για αντιπρόεδρο το Ροδόλφο Μορώνη. Προηγούμενως είχαμε δει να προτείνεται ο Βύρων Πολύδωρας, αλλά να αποσύρεται αφού δε θα τον ψήφιζε η ΝΔ.
Έτσι γράφτηκε μία ακόμη σελίδα στην πολυτάραχη πολιτική ιστορία φλερτ και αντιπαραθέσεων πολιτικής εξουσίας με την τηλεοπτική τέταρτη εξουσία από το 1989 μέχρι σήμερα, την οποία είχε θυμηθεί σε ένα αναλυτικό άρθρο- ιστορική αναδρομή το News247.
Μία ιερή κόντρα που παρολίγον να ρίξει μία κυβέρνηση και τελικά έδιωξε έναν υπουργό
Από το Μάρτιο του 2016 η Ιερά Σύνοδος είχε αρχίσει τις... προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ορισμένοι ιεράρχες είχαν ξεπεράσει κάθε όριο... χριστιανικής αγάπης, όπως ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος που ευχήθηκε στο κήρυγμα της Μεγάλης Παρασκευής “να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών”.
Η προ ημερησίας για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβριου με αίτημα Μητσοτάκη, κατέληξε σε ιερή αντιπαράθεση για το μάθημα των θρησκευτικών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το μάθημα δεν πρέπει να εχει ομολογιακό χαρακτήρα, είπε όμως ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε συνεννόηση με την Εκκλησία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της αναμόρφωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών, κάλεσε από το βήμα της Βουλης τον πρωθυπουργό να απαντήσει στην επιστολή που είχε στείλει νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ απαντούσε σε προηγούμενες δηλώσεις Φίλη για τη στάση της Ιεραρχίας στην Κατοχή, λέγοντας πως ο δικός του παππούς και άλλοι παπάδες ήταν στην Αντίσταση, τα πράγματα έμπλεξε -ως συνήθως- ακόμη περισσότερο ο κυβερνητικός εταιρος Πάνος Καμμένος.
Την ώρα της προ ημερησίας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συναντείτο με τον Ιερώνυμο και δήλωνε ότι ο πρωθυπουργός του είχε πει πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με την Εκκλησία, με αποτέλεσμα αυτό το... καμμένο τηλέφωνο να φέρει σε αμηχανία το Μαξίμου.
Την ιερή κόντρα ακολούθησε μία ευλογημένη ανακωχή, καθώς στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μαξίμου με Τσίπρα, Καμμένο, Φίλη και Ιερώνυμο.“Λύθηκε η παρεξήγηση” δήλωσαν Αρχιεπίσκοπος και υπουργός Παιδείας, ανακοινώνοντας ότι τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν, αλλά με τα παλιά βιβλία και η χρυσή τομή θα βρεθεί στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς και στη συγγραφή των νέων βιβλίων.
Δεν είχε υπάρξει όμως πραγματική.... συγχώρεση και “άφεση αμαρτιών”. Ο Ιερωνυμος σε συνέντευξη του την 1η Νοεμβρίου έδειξε πως για την Εκκλησία το θέμα δεν είχε κλείσει και μαλιστα αποκάλυψε ότι με δάκρυα στα μάτια ο κ.Καμμένος του είχε πει πως θα έριχνε την κυβέρνηση για το μαθημα των Θρησκευτικών.
Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Στις 13 Οκτωβρίου ξεκίνησε το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει του οποίου το News247 είχε ανοίξει δημόσιο διάλογο θέτοντας σε κορυφαία στελέχη επτά ερωτήματα για το μέλλον και την ιδεολογική φυσιογνωμία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είχε γράψει το διήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόσωπο βέβαια που κυριάρχησε στο συνέδριο ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, που έθεσε στην εισαγωγική του ομιλία την επιλογή του ευρώ και έθεσε το στόχο για αξιολόγηση και χρέος ταυτόχρονα, ενώ παρουσίασε το νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά την παράσταση έκλεψε επίσης ο (ακόμη υπουργός Παιδείας) Νίκος Φίλης, που καταχειροκροτήθηκε απο τους συνέδρους στον απόηχο της κόντρας με την Εκκλησία, καθώς και οι αιχμές του Πάνου Σκουρλέτη για νεοφιλελεύθερες ιδιωτικοποιήσεις εκτός συμφωνίας και ερωτηματικά κατά πόσον βγαίνει το πρόγραμμα, στον οποιο είχαν απαντήσει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Παππάς (“Αυτοκριτική, όχι αυτομαστίγωμα”), αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (“Μαζί τα συμφωνήσαμε, μαζί τα εφαρμόζουμε”).
Ο πρωθυπουργός άφηνε εν συνεχεία τον Πάνο Σκουρλέτη εκτός Πολιτικής Γραμματείας, όμως τα πράγματα άλλαξαν στον ανασχηματισμό. Σκουρλέτης και Φίλης εφέροντο να είχαν απορρίψει πρόταση του κ.Τσίπρα να αναλάβουν τη θέση του γραμματέα του κόμματος, γεγονός που είχε επιφέρει τριβές.
Στο κλείσιμο του συνεδρίου υπήρξε επίσης ένταση όταν άρχισε η συζήτηση και οι ψηφοφορίες για καταστατικές αλλαγές. Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν στην ποσόστωση του 25% των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να μην προσμετρώνται οι βουλευτές, αλλά μόνον όσοι έχουν κυβερνητική θέση. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε δεν εγκρίθηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που παρενέβη και ζήτησε να υπάρξει νέα συζήτηση και να τεθεί η πρόταση σε νέα ψηφοφορία, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα τελικά να εγκριθεί η εισήγηση του.
Ένας ανασχηματισμός με το βλέμμα στην αξιολόγηση
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε ο προαναγγελθείς από καιρό ανασχηματισμός. Η μεγάλη είδηση ήταν φυσικά η απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το θώκο του Παιδείας στον απόηχο της κόντρας με την Εκκλησία (αλλά και καθώς μία σειρά από δημόσιες δηλώσεις του εκρηκτικού πολιτικού είχαν προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου, που χρέωνε επίσης κινήσεις κατά καιρους της Αυγής στον πρώην διευθυντή της).
Εκείνος που αντίθετα όλοι περίμεναν να μείνει εκτός ή να υποβαθμιστεί καθώς οι αρμοδιότητες του Περιβάλλοντος κουρεύτηκαν με την Ενέργεια να αποτελεί πλέον χωριστό χαρτοφυλάκιο, ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος όμως από καραμπόλα σε καραμπόλα βρέθηκε υπουργός Εσωτερικών.
Παρά τους ευσεβείς πόθους πολλών (και όχι μόνο από την αντιπολίτευση), ο κ.Παππάς μετακινήθηκε από το υπουργείο Επικρατείας, αλλά αναβαθμιζόμενος στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο χαρτοφυλάκο του οποίου εντάσσονται όμως και τα ΜΜΕ.
Τη θέση του στο υπουργείο Επικρατείας ανέλαβε ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο κύριος ρόλος του οποίου όμως είναι αυτός του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ήταν όμως κυρίως ένας ανασχηματισμός με 40άρηδες και τεχνοκράτες, που θα μπορούσε να φέρει την κωδική ονομασία: “Κλείστε την αξιολόγηση”. Πρόσωπα όπως η 31χρονη υπουργός Εργασίας 'Εφη Αχτσιόγλου και ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου έδιναν αυτό το στίγμα. Ο ανασχηματισμός έφερε επίσης αλλαγές στο Μαξίμου και στη σύνθεση του πρωινού καφέ.
Και ένα γεγονός που δεν έγινε: Το οριστικό ναυάγιο του τρίτου πόλου
Το 2016 ήταν όμως και η χρονιά κατά την οποία μπήκε οριστική ταφόπλακα στον πολυσυζητημένο τρίτο πόλο, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού ναυάγησαν οριστικά, παρόλο που προξενιό για αυτό το γάμο έκαναν και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Αφορμή στάθηκε ότι από τη μία πλευρά η Χαριλάου Τρικούπη επέμενε τα κόμματα που θα συγκροτούσαν ένα νέο σχήμα στο χώρο της κεντροαριστεράς να διατηρήσουν την αυτονομία τους και από την άλλη πλευρά ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητούσε αυτοδιάλυση των κομμάτων και εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.
Το Ποτάμι και με αφορμή την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά και λόγω του ναυαγίου των συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε κρίση: Κατά το χρόνο που πέρασε διεγράφησαν ή αποχώρησαν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Ιάσων Φωτήλας και η Κατερίνα Μάρκου .
Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ έχουν τα δικά τους θέματα: Η Φώφη Γεννηματά έχει χαράξει τη γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι το Κίνημα θα έπρεπε σαφώς να κλίνει προς τη ΝΔ. Οι στιγμές έντασης ήταν πολλές, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εκφράζει κατά καιρούς τη διαφωνία του με κεντρικές επιλογές και συλλογικές αποφάσεις, ακόμη και στην ψηφοφορία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και το έργο αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2017, αφού ΠΑΣΟΚ είναι αυτό, ποτέ ενωμένο, αλλά πάντα εδώ.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.