1. Υψηλός πυρετός
Ο πυρετός από μόνος του είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, κατά την οποία το σώμα προσπαθεί να «νικήσει» έναν ιό ή μικρόβιο για να μην πολλαπλασιαστεί. Όπως αναφέρει ο παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος σε σχετικό άρθρο του, φυσιολογική θεωρείται η θερμοκρασία του παιδιού μέχρι 37,2 βαθμούς. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία του παιδιού: για μωρά μέχρι 3 μηνών, για παράδειγμα, ο πυρετός που φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή του ορθού θα πρέπει να σας κάνει να καλέσετε τον παιδίατρο ενώ για παιδιά από 3 μηνών έως 3 ετών οι 38,9 βαθμοί θα πρέπει να σας «κρούσουν» το καμπανάκι του κινδύνου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρίτος, η αντίληψη ότι οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο μόνο αν ο πυρετός δεν υποχωρεί μετά από 3 μέρες, δεν είναι «σωστή» αφού η αιτία του πυρετού μπορεί να είναι άλλη εκτός από μια απλή ίωση που αντιμετωπίζεται εύκολα. Μια ουρολοίμωξη ή πνευμονία μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα και φυσικά χρήζει διαφορετικής και άμεσης αντιμετώπισης. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν ο πυρετός δεν υποχωρήσει μέσα στις πρώτες 24 ώρες.
Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν να μην χορηγούμε φάρμακα σε παιδιά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον παιδίατρό μας, ενώ συνήθως δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε αντιπυρετικά σε παιδιά που η διάθεσή τους δεν έχει επηρεαστεί- αν για παράδειγμα γελάνε ή παίζουν κανονικά.
2. Εμετός και διάρροια
Ο εμετός και οι διάρροιες ενδεχομένως να είναι σύμπτωμα γαστρεντερίτιδας, που προσβάλλει αρκετά συχνά τα παιδιά. Φυσικά, ένα μόνο επεισόδιο δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι άρρωστο, αφού τα μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να σχετίζονται και με άλλες αιτίες. Όπως αναφέρει ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας σε σχετικό άρθρο του iatronet, μια ελαφριάς μορφής γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται με 1-5 εμετούς και 3-6 κενώσεις διάρροιας. Αν αυτά τα συμπτώματα μεμονωμένα ή μαζί επιμείνουν, θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης που στα παιδιά είναι αυξημένος. Στην βαριά της μορφή, η γαστρεντερίτιδα, μπορεί να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και κενώσεις που περιέχουν αίμα, οπότε το παιδί ενδεχομένως να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
3. Πόνος στην κοιλιά που επιμένει
Ο πόνος στην δεξιά μεριά της κοιλιάς μπορεί να είναι σημάδι σκωληκοειδίτιδας. Όπως επισημαίνει και ο Γιώργος Τρίμης σε παλαιότερο άρθρο του mama365, ένα «κόλπο» που θα σας βοηθήσει ενδεχομένως να καταλάβετε ότι το παιδί δεν έχει απλό στομαχόπονο, αλλά σκωληκοειδίτιδα, είναι να του ζητήσετε να χοροπηδήσει. Σε περίπτωση που αυτό του φαίνεται ανυπόφορο, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.
Το κοιλιακό άλγος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από εμετό και ναυτίες, που θα χρειαστεί επίσης να αναφέρετε στον γιατρό.
4. Εξανθήματα
Τα εξανθήματα είναι αρκετά συχνά στην παιδική ηλικία και, αν και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσουν σύντομα από μόνα τους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν συνοδεύονται από πρησμένο πρόσωπο, χείλη και μάτια, οπότε υπάρχει η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Επιπλέον, αν το παιδί εκδηλώσει φαγούρα, πυρετό ή αν πονάει στο συγκεκριμένο σημείο, τότε ενδεχομένως η εμφάνισή του να οφείλεται σε κάποια δερματική πάθηση ή λοίμωξη, όπως ο ιός Κοξάκι .
5. Βήχας
Όπως αναφέρει και το Webmd, ο βήχας σε βρέφη μέχρι 3 μηνών μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρών ασθενειών όπως η πνευμονία και η βροχιολίτιδα, γι’ αυτό και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο αμέσως μόλις εντοπίσετε το πρόβλημα. Για μεγαλύτερες ηλικίες, τα σοβαρά σημάδια είναι τα εξής: η δύσπνοια, το «μελάνιασμα» που προκαλείται από αυτήν, ο πόνος στο στήθος, ο πυρετός αλλά και ο εμετός κάθε φορά που βήχει.
Φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε μικρός… ασθενής ξεχωριστός. Γι’ αυτό, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, αν σας προβληματίζει ακόμα και ένα λιγότερο σοβαρό σύμπτωμα στην υγεία του παιδιού. Εξάλλου, γνωρίζουν κι οι ίδιοι ότι είναι από τους γιατρούς που έχουμε στην ταχεία κλήση…
Φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε μικρός… ασθενής ξεχωριστός. Γι’ αυτό, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, αν σας προβληματίζει ακόμα και ένα λιγότερο σοβαρό σύμπτωμα στην υγεία του παιδιού. Εξάλλου, γνωρίζουν κι οι ίδιοι ότι είναι από τους γιατρούς που έχουμε στην ταχεία κλήση…
Περισσότερα θέματα υγείας εδώ.