Περισσότερα ντοκιμαντέρ εδώ.
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» αναφέρεται στην προσφορά του Βυζαντίου, στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, μέσα από τη διπλωματία, τις τέχνες και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Η Ιστορικός ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ, μέσα από επιλεγμένη εργογραφία, παρουσιάζει τη σειρά έξι θεματικών ενοτήτων που άπτονται της ιστορίας του Βυζαντίου και του υλικού του πολιτισμού. Στο πρώτο επεισόδιο, η Ιστορικός παρακολουθεί χρονολογικά την εξέλιξη και την εξάπλωση της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας της Ανατολής, από την ίδρυσή της, ως την πτώση της.
Στο δευτερο επεισόδιο της σειράς, η Ιστορικός προσεγγίζει τη γέννηση και την καταγωγή του Βυζαντινού κράτους, όπου για περισσότερο από χίλια χρόνια προφύλαξε ένα μεγάλο μέρος της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς και τη μετέδωσε στους σλαβικούς λαούς, στους Άραβες και στη Δύση. Αναφορά σε αυτοκρατορικά σύμβολα, κοσμολογίες και θεωρίες που εξηγούν την κοσμοκρατορία, την αιωνιότητα και την παγκοσμιότητα του Βυζαντινού κράτους.
Συνεχίζοντας στο τριτο επεισόδειο, μας γνωρίζει τη λαμπρότητα αλλά και αντιξοότητες του Βυζαντινού πολιτισμού, τις οποίες χρωστά στην ποικιλομορφία των επαφών του, ειρηνικών και πολεμικών, με το ΙΣΛΑΜ, το Βασίλειο της ΑΡΜΕΝΙΑΣ, τα σλαβικά κρατίδια και τη Δυτική ΕΥΡΩΠΗ.
Στο τεταρτο επεισόδιο, η Ιστορικός προσεγγίζει την περίοδο της Εικονομαχίας, μιλώντας για τη Δυναστεία των Ισαύρων ή Συριακή Δυναστεία που κυβέρνησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία για πολλά χρόνια.
Στο πέμπτο επεισόδιο, η Ιστορικός μιλάει για τις επαφές του Βυζαντίου με τους ξένους πολιτισμούς, το σχίσμα των Εκκλησιών, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή, τις Σταυροφορίες, η Λατινική κατάληψη της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ και οι περιφερειακές Αυτοκρατορίες της ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ, της ΝΙΚΑΙΑΣ, της ΑΡΤΑΣ και του ΜΥΣΤΡΑ και την πτώση του 1453.
Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς, η Ιστορικός μιλά για τους πόρους ζωής και τον πλουτισμό, τη ναυτιλία μιας θαλασσοκρατούσας αρχής, τη δημιουργία του μεγάλου εμπορικού και πολεμικού στόλου του Βυζαντίου. Τα καράβια των Βυζαντινών, που ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου. Στη ΣΑΜΟ, τη ΡΟΔΟ, τη ΣΜΥΡΝΗ και την ΚΥΠΡΟ, προστατεύοντας τα νησιά και τις ακτές από τους πειρατές και μεταφέρουν εμπορεύματα, αλιεύματα και διάφορα προϊόντα στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, που αποτελεί κέντρο μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας και απορρόφησης αγαθών.