Μέσα στα αμέτρητα χρόνια που υπάρχει ζωή στον πλανήτη μας, είναι αντίστοιχα αμέτρητα τα είδη που έχουν εμφανιστεί, «ακμάσει» και εξαφανιστεί- με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τους δεινόσαυρους, που «βασίλεψαν» στη Γη για 160 εκατομμύρια χρόνια και τελικά εξαφανίστηκαν.
Ωστόσο, η εξέλιξη είναι αυτή που είναι, και υπάρχει συνέχεια μεταξύ πολλών ειδών του παρελθόντος και του παρόντος- χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν είδη των οποίων η πορεία τελείωσε οριστικά, με τη σύγχρονη επιστήμη να αναγνωρίζει πως κάποια στιγμή μπήκε...ταφόπλακα.
Κάποιες φορές ωστόσο η επιστήμη κάνει λάθος, και υπήρξαν είδη τα οποία πιστευόταν ότι είχαν εξαφανιστεί, μέχρι που αποδείχτηκε περίτρανα το αντίθετο, και μάλιστα μέσω...κάμερας. Σε βίντεο του καναλιού Dark 5 στο YouTube παρατίθενται πέντε από αυτά:
-Ο θυλακίνος (Τίγρης της Τασμανίας). Πρόκειται για μια λυπηρή περίπτωση ζώου που θεωρήθηκε ότι είχε εξαφανιστεί, αποδείχτηκε το αντίθετο και μετά (1986) ανακηρύχθηκε ξανά εξαφανισμένο.
-Ο γουνοφόρος ιπτάμενος σκίουρος του Πακιστάν. Πιστευόταν πως είχε εξαφανιστεί, καθώς είχε θεαθεί τελευταία φορά το 1924. Τελικά, Αμερικανός ζωολόγος εντόπισε έναν ζωντανό το 1994. Κατεγράφη στο φυσικό του περιβάλλον από την κάμερα του βιολόγου Βλάντιμιρ Ντίνετς.
-Φάλαινα του Ομούρα. Για δεκαετίες αναφέρονταν θεάσεις μιας μυστηριώδους, μικρής γαλάζιας φάλαινας (ένα είδος που κανονικά είναι γιγαντιαίων διαστάσεων). Το 2003 βρέθηκαν απομεινάρια και τεστ DNA έδειξαν πως επρόκειτο για άλλο είδος- εκπρόσωπο μιας «γραμμής» που πάει πίσω εκατομμύρια χρόνια. Το 2015 εθεάθη μία ζωντανή στα ανοιχτά της Μαδαγασκάρης. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια είδη φάλαινας στον κόσμο.
-Το «άλογο-ελάφι» στην Κίνα. Υπήρχαν αναφορές ενός μυστήριου πλάσματος στην Κίνα, στην περιοχή της λίμνης Έμπι, που θύμιζε διασταύρωση αλόγου και ελαφιού. Πιστευόταν πως επρόκειτο για θρύλο, μέχρι το 2004, που βρέθηκε DNA. Επίσης, το 2016 κατεγράφη από κάμερα. Εκτιμάται πως ο πληθυσμός είναι πάρα πολύ μικρός- ίσως ακόμα και 100 ζώα, ενώ θεωρείται πως ίσως βρίσκεται πίσω από τον θρύλο του «Κιρίν», ενός δρακοειδούς πλάσματος που απεικονίζεται στην τέχνη της νοτιοανατολικής Ασίας.
-Bathochordaus Charon. Το 2016 βρέθηκε στη θάλασσα ένα μυστηριώδες ον που δεν είχε θεαθεί για πάνω από 100 χρόνια. Προηγούμενη αναφορά στο συγκεκριμένο πλάσμα υπήρχε μόνο μια, σε paper του 1900. Έχει κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως το ότι έχει μικρό σώμα, αλλά πίσω του μεγαλώνει μια «ουρά» μεγάλου μήκους, που παγιδεύει τροφή, μέχρι να γίνει πολύ βρόμικη και να απορριφθεί- οπότε και φυτρώνει μια καινούργια.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.