Σήμερα η επιστήμη είναι πιο ισχυρή από ποτέ, αλλά δεν είναι ακόμα παντοδύναμη. Υπάρχουν όμως φαινόμενα που δεν μπορεί να τα εξηγήσει με κανένα τρόπο και εξακολουθούν να είναι ένα πραγματικό μυστήριο για την ανθρωπότητα.
Μοιραζόμαστε μαζί σας 6 ανεξήγητα φαινόμενα που δεν έχουν ακόμα ακριβή επιστημονική εξήγηση.
Τάο Χαμ (Taos Hum)
paul prescott / shutterstock
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι κάτοικοι της πόλης Τάος που βρίσκεται στις ΗΠΑ ακούνε από την έρημο ένα άγνωστης προέλευσης βουητό. Το λεγόμενο «Βουητό του Τάος» μοιάζει με τον ήχο που κάνουν τα αυτοκίνητα στην εθνική οδό, αλλά δεν υπάρχει κανένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος κοντά στην πόλη.
Αυτό το βουητό έχει συμβάλει στην εμφάνιση ψυχικών ασθενειών στους κατοίκους της πόλης και έχει οδηγήσει μερικούς ανθρώπους ακόμα και στην αυτοκτονία. Οι επιστήμονες εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούν να βρουν την πηγή αυτούς του ήχου, χωρίς όμως επιτυχία.
Ντεζαβού (Déjà vu)
Warner Bros.
Το déjà vu είναι γαλλική φράση και σημαίνει «έχω ήδη δει». Το χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στο έντονο, περίπλοκο και μυστηριώδες συναίσθημα που νιώθουμε όταν νομίζουμε πως έχουμε ξαναζήσει κάποια συγκεκριμένα γεγονότα στο παρελθόν. Όλη η δύναμη της εμπειρίας του déjà vu βρίσκεται στην αίσθηση, πως υπήρχαν εκατοντάδες επιλογές, όμως όλα έγιναν με μια συγκεκριμένη σειρά μόνο και μόνο για να βρεθείτε σε εκείνον τον χώρο, σαν να ήταν η μοίρα σας.
Οι θεωρίες από τους επιστήμονες για αυτό το φαινόμενο είναι διάφορες, μερικοί επιστήμονες πιστεύουν πως οφείλεται στην αλλαγή της αίσθησης του χρόνου από το μυαλό μας, ενώ άλλοι πιστεύουν πως απλά επαναλαμβάνονται καταστάσεις που είναι παρόμοιες με καταστάσεις που έχουμε βιώσει σε όνειρα μας. Ωστόσο, η έρευνα του déjà vu είναι πολύ δύσκολη, μιας και δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να προκληθεί αυτό το συναίσθημα τεχνητά.
Επιθανάτιες εμπειρίες και ζωή μετά θάνατον
konmesa / shutterstock
Τα άτομα που έχουν βιώσει κλινικό θάνατο, αναφέρουν κάποιες φορές διάφορες μυστήριες εμπειρίες (όπως ότι περπατούν μέσα σε ένα τούνελ και βλέπουν μπροστά τους ένα έντονο φως, βρίσκονται ξανά με αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι εν ζωή ή νιώθουν μία αίσθηση γαλήνης, κ.α.).
Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, όταν η καρδιά σταματάει να χτυπά, ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος χάνει κάθε είδους αίσθηση. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Το πως μερικοί ασθενείς θυμούνται με ακρίβεια τι γινόταν γύρω τους ενώ ήταν κλινικά «νεκροί» η επιστήμη δεν μπορεί ακόμα να το εξηγήσει.
Φαντάσματα
Library of Congress / eastnews
Οι ιστορίες για φαντάσματα υπάρχουν από την αρχαιότητα και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αναφέρει κατά καιρούς πως έχουν δει τόσο μυστήριες σκιές όσο και αγαπημένα τους πρόσωπα, που έχουν φύγει από τη ζωή. Παρόλο που παραμένουν απροσδιόριστα τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν την ύπαρξη φαντασμάτων, εξακολουθούν να υπάρχουν μαρτυρίες για θεάσεις, φωτογραφίες, ακόμα και επικοινωνία με φαντάσματα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν αυτά τα φαινόμενα με μαζικές υστερίες, ψυχικές διαταραχές ή διάφορες δηλητηριάσεις του οργανισμού.
Ένστικτο
Stocksnapper / shutterstock
Η όπως αλλιώς το ονομάζουμε έκτη αίσθηση. Η επιστήμη ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως αυτό το φαινόμενο. Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται, πως όλοι οι άνθρωποι εκ γενετής έχουν την ικανότητα να αισθάνονται τη σωστή επιλογή. Φυσικά, το ένστικτό μας κάποιες φορές κάνει λάθος, αλλά εκείνη τη στιγμή που το νιώθουμε μας μοιάζει πιο σωστό από ποτέ.
Το φαινόμενο της διαίσθησης είναι αρκετά δύσκολο αντικείμενο μελέτης και ως αποτέλεσμα η ψυχολογία να έχει απαντήσει μόνο σε ένα μικρό κομμάτι.
Το φαινόμενο Πλασίμπο (Placebo)
funnyange / shutterstock
Φαινόμενο placebo (πλασέμπο) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής παρουσιάζει βελτίωση ακόμα και από πολύ σοβαρές ασθένειες ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως μόνο με την δύναμη της πίστης ο άνθρωπος μπορεί να θεραπεύσει θανατηφόρες ασθένειες όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.