Σύμφωνα με την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια, κυρία Ρομίνα Σαλούστρου, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία «πρέπει» να μιλήσουμε στο παιδί για τα Πάθη του Χριστού. Προφανώς ένα παιδί 2 ετών δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις έννοιες για τις οποίες θα του μιλήσουμε, επομένως φυσικά μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή/ και μέχρι 8 ετών, οπότε αρχίζει να διδάσκεται στα σχολεία το μάθημα των Θρησκευτικών που θα τους λύσει αρκετές απορίες.
Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια καλή ευκαιρία για να πουν οι γονείς στα παιδιά μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Για να κατανοήσουν το μυστήριο της Ανάστασης, τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν τι προηγήθηκε αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν -με τον ίδιο τρόπο που αφηγούμαστε και τα παραμύθια. Έτσι, οι γονείς δεν θα εισάγουν το παιδί βεβιασμένα σε μια εμπειρία που δεν γνωρίζει και εκείνο θα μπορέσει καλύτερα να κατανοήσει τι κάνει την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο αλλά και την Κυριακή του Πάσχα, οπότε η εξέλιξη της ιστορίας κορυφώνεται με την Ανάσταση.
Απλά και κατανοητά!
Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι μιλάμε για παιδιά προσχολικής κυρίως ηλικίας, επομένως οι πληροφορίες που θα τους δώσουμε πρέπει να είναι κατανοητές και χωρίς λεπτομέρειες, όπως και το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσουμε.
Δείτε τα πάθη του Χριστού σε κινούμενα σχέδια!
Συνδέστε τις παραδόσεις και τα έθιμα με την ιστορία
«Μαμά, γιατί βάφουμε αυγά;»: Οι ερωτήσεις των παιδιών θα σας βοηθήσουν ακόμα καλύτερα να τους εξηγήσετε τι σημαίνει το Πάσχα. Αν ακολουθείτε τις παραδόσεις και βάφετε για παράδειγμα κόκκινα αυγά, είναι μια καλή αφορμή για να πείτε στο παιδί αυτό που συμβολίζει το συγκεκριμένο έθιμο: Αν υιοθετείτε την ερμηνεία ότι το σπασμένο αυγό συμβολίζει την πλάκα που ο Χριστός έσπασε για να αναστηθεί, μπορείτε να το εξηγήσετε στο παιδί και να του πείτε ότι πρόκειται για ένα σύμβολο ζωής. Για την λαμπάδα, μπορείτε να τους εξηγήσετε ότι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού που το φως της είναι εκείνο που μας δίνει ελπίδα!
Επιμείνετε στον συμβολισμό των γεγονότων
Όπως επισημαίνει η κυρία Σαλούστρου και όπως ήδη είπαμε, οι λεπτομέρειες είναι περιττές και δεν θα βοηθήσουν το παιδί. Αντίθετα, μια γενική εικόνα σχετικά με το τι συμβολίζει αυτό στο οποίο συμμετέχουμε, εκτός του ότι είναι πιο κατανοητό για το παιδί, του αφήνει και «γλυκά» μηνύματα. Τα Πάθη του Χριστού και το Πάσχα ουσιαστικά συμβολίζουν τη θυσία του Χριστού, την δύναμη της ψυχής, τον φόβο, το λάθος, την σημασία και την αξία της συγχώρεσης και φυσικά την αγάπη.
Βοηθηθείτε από ένα βιβλίο
Βιβλία που μιλούν για την ιστορία του Πάσχα και απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά το έργο σας και να σας βγάλουν από την αμηχανία. Η «Ανάσταση του Χριστού» του διακεκριμένου Φίλιππου Μανδηλαρά σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι μια πολύ καλή επιλογή για παιδιά προσχολικής ηλικίας από 4 ετών ενώ για μεγαλύτερα παιδιά, το κλασικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα «Η ζωή του Χριστού» θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν το Μυστήριο του Πάσχα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η ψυχολόγος, κάθε οικογένεια έχει τα δικά της «πιστεύω», τις δικές της αξίες και προσεγγίζει το θέμα σύμφωνα με αυτά. Ο προσωπικός παράγοντας παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στο πώς θα αποφασίσουν οι γονείς να μιλήσουν στο παιδί.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η ψυχολόγος, κάθε οικογένεια έχει τα δικά της «πιστεύω», τις δικές της αξίες και προσεγγίζει το θέμα σύμφωνα με αυτά. Ο προσωπικός παράγοντας παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στο πώς θα αποφασίσουν οι γονείς να μιλήσουν στο παιδί.
mama365.gr
Περισσότερα θέματα για το Πάσχα εδώ.